Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Drága lesz a Rajna alacsony vízállása Németországnak
No menu items!

Drága lesz a Rajna alacsony vízállása Németországnak

Fotó: Bigstock

Közgazdászok szerint a Rajna alacsony vízállása idén is sokba kerül majd a német gazdaságnak. Még ha a hajók még közlekedhetnek is, a szállítási költségek alacsony vízállás esetén megemelkednek.

A Rajna Németország legfontosabb hajózási útvonala az olyan nyersanyagok, mint a gabona, vegyi anyagok, ásványi anyagok, szén és kőolajtermékek tekintetében. Éppen ezért a folyó alacsony vízállása a közgazdászok szerint akadályozhatja a német gazdaság recesszióból való kilábalását – számolt be a Spiegel.

A Koblenz melletti Kaub-szorosnál a vízszint jelenleg mindössze 126 centiméter, szemben a májusi 350 centiméterrel – derül ki a szövetségi vízügyi és hajózási hivatal adataiból. Itt a 135 centiméter alatti vízszint azt jelenti, hogy a nagy konténerszállító hajóknak érezhetően csökkenteniük kell rakományukat, egyes esetekben a felére – mondják elemzők.

Ha a vízszintek az év folyamán hasonlóan alacsonyak lesznek, mint 2018-ban vagy 2022-ben, az negatív hatással lehet a gazdasági fellendülésre” – mondta Marc Schattenberg, a Deutsche Bank Research munkatársa.

“Ez ellenszelet jelentene a technikai recesszió után várható fellendülésnek”

– fúzte hozzá.

A Rajnán a nyersanyagok mellett számos köztes árut és építőanyagot is szállítanak. Ha ezek kiesnek, a termelés leáll. A Deutsche Bank Research közgazdászai a végéhez közeledő második negyedévre amúgy is csak 0,2 százalékos GDP-növekedést várnak, amely a harmadik negyedévben szerintük 0,4 százalékra emelkedik majd. A 2023-as év egészére 0,3 százalékos gazdasági visszaesést jósolnak.

A sekély víz felárakat eredményez a fuvardíjakban, és így magasabb költségeket eredményez. A BASF vegyipari vállalat – amelynek legnagyobb, ludwigshafeni székhelyű üzeme nyersanyagainak mintegy 40 százalékát a folyón keresztül kapja, és amely a Rajna vizét hűtésre is használja – ezért speciális, alacsony vízállású hajókkal készült fel.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan a belvízi hajózásban hosszabb ideig fennakadások lesznek, az valószínűleg növelni fogja a szállítási költségeket. “Az alacsony vízállás drágítja a szállítást” – mondta Schattenberg, utalva a nagy konténerhajókra, amelyeknek ekkor csökkenteniük kell a rakományukat. “A rakományt ekkor több hajó között kell szétosztani. Ez pedig drágítja a szállítást” – tette hozzá. Az infláció általánosan várt enyhülése így sok területen némileg lelassulhat.

Tavaly a belvízi hajózás kevesebbet szállított, mint a német újraegyesítés óta bármikor, részben a Rajna alacsony vízállásának kedvezőtlen hatásai miatt. A szövetségi statisztikai hivatal szerint 182 millió tonna árut szállítottak a vízi utakon, 6,4 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. A csapadékhiány miatt a Rajnán és más németországi folyókon a múlt nyáron hetekig alacsony volt a vízállás, ami időnként nulla alatti vízállásokat eredményezett. Schattenberg szerint az átlag alatti téli hóesés, különösen Svájcban, hozzájárul a Rajna jelenlegi alacsony vízállásához. “Továbbá az elmúlt hetek alacsony csapadékmennyisége is hozzájárul ehhez” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.