Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Édesanyja örökségét építi tovább az erdélyi kutató gyógyszerésznő
No menu items!

Édesanyja örökségét építi tovább az erdélyi kutató gyógyszerésznő

Miközben az édesanyja által, az erdélyi Gyergyószentmiklóson 1992-ben alapított patikákat is tovább viszi, kutató-fejlesztő gyógyszerészként egy olyan fájdalomcsillapító krémet is kifejlesztett, amelynek nevét már Romániában is egyre többen megismerték. A sikeres családi vállalkozás fejlesztését célul tűző dr. Melles Melinda, a Farmacia Poli-Med-Anna tulajdonosaként nemcsak azon dolgozik, hogy az emberek megfizethető áron jussanak gyógyuláshoz, hanem azon is, hogy a tehetséges erdélyi fiataloknak legyen miért a szülőföldjükön maradniuk.    

„Édesanyám nemcsak a szépsége, hanem a céltudatossága és kitartása miatt is csodálatos asszony volt. Több, mint 30 éve egymaga alapította azt a családi vállalkozást, amely ma három gyógyszertárat üzemeltet a gyergyói medence  különböző településein, miközben már egy online patika is a nevéhez kötődik. Négyéves korom óta tudom, hogy gyógyszerész leszek, mert édesanyám elhivatottságát látva nem is volt kérdés, hogy én is ezt a pályát választom. A rengeteg munka, a férjem segítsége, valamint a hűséges kollégáim helytállásának is köszönhetően vált lehetővé az, hogy még a saját kutatómunkára is lehetőségem nyílt”- magyarázza Melles Melinda, aki 2011 óta társadalmi munkában a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnökeként is segíti az erdélyi gyógyszerész szakma fejlődését és a munkatársak továbbképzését.

Mivel Székelyföldön az emberek többsége nem igazán tehetős, egyetemi oktatóitól a marosvásárhelyi egyetemen azt az útravalót kapta, hogy az ott élőkön úgy tud segíteni leginkább, ha olyan hatékony készítményeket próbál összeállítani, amelyek nemcsak hatékonyak, de a Székelyföldön is megfizethetőek. Ez is motiválta akkor, amikor több éves kutatómunka eredményeként megteremtette a védjegyévé vált Diclofenac gél-t, azt a gyógykrémet, ami a régió speciális időjárási körülményei – a gyakori hideg és nedvesség – miatt kialakuló mozgásszervi és a légúti megbetegedések gyógyulását hatékonyan segíti.

„Miközben mindig azon gondolkodtam mi az, amivel én is hozzá tudnék tenni az emberek gyógyulásához, a végső lökést az adta, hogy a patikába betérők rendszeresen beszéltek arról, hogy testileg mi gyötri őket a leginkább. Mivel gyógyszerészként mindig kerestem az újdonságokat és szerettem a különféle összetevőket és gyógyszereket összekombinálni, így sikerült az évek során, a doktori disszertáció elkészítése közben, a gyulladáscsökkentő, Diclofenac gélt kifejleszteni. Amelynek piacra vitelénél az egykori alma materem örökségéhez híven ügyeltem arra, hogy az átlagemberek számára is megteremtse a gyógyulás lehetőségét.”

A készítmény jó tulajdonságai mellett, a megfizethető árnak is nagy szerepe volt abban, hogy a Melles Melinda által kifejlesztett készítmény az erdélyi sikerek után mára már egész Romániában keresett termék lett. Már csak azért is, mert a Diclofenac nem egy nagyipari termék és ami talán még ennél is fontosabb, ezekben a krémekben a hagyományos gyógyszermolekulák a tudományos gondossággal kiválogatott gyógynövényekkel kombinálva válnak teljes értékűvé.

Az, hogy minden kezdet nehéz, a gyógyszerésznő számára annak ellenére is igaznak bizonyult, hogy a készítmény árusítását a saját patikáikban tudták megkezdeni. De ahhoz, hogy a gél jótékony hatásainak híre menjen, édesanyja segítségére is szükség volt, aki gyakorlatilag a termék első marketingesévé vált azzal, hogy elkötelezetten vitte a krémet a fürdőkezelésekre, a balneocentrumokba, és más gyógyszertárakba, ahol nemcsak megismerték, hanem utána már keresték is a gyógykrémet. Ami mára olyan sikeressé vált, hogy a romániai országos terjesztést követően már több külföldi országból is érkeznek a megrendelések.

„Édesanyám abban is utat mutatott nekem, hogy miként lehet Erdélyben kitartással, nőként és kisebbségben élve is sikeres valaki. Ezt a szemléletet igyekszem átadni a gyermekeimnek is, miközben 2022-ben a férjemmel együtt azért is lettem az egyik alapítója a Gyergyószentmiklósi Rotary Klubnak, mert az azt a célt tűzte maga elé, hogy a jótékonysági aktivitásainak, eseményeinek bevételeiből a tehetséges fiatalok szülőföldön maradását segítse” – fejtette ki Melles Melinda.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.