Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Elég a szomszédba menni a világ legélhetőbb városáért
No menu items!

Elég a szomszédba menni a világ legélhetőbb városáért

Fotó: Bigstock

Idén ismét az osztrák főváros, Bécs lett a világ legélhetőbb városa az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint.

A Global Liveability Index 2023 a stabilitás, a sokszínű kulturális és szórakozási lehetőségek, a megbízható infrastruktúra, a példaértékű oktatás és az egészségügyi szolgáltatások “nyerő kombinációjának” tulajdonította Bécs sikerét.

Bécs “az elmúlt években rendszeresen elfoglalhatta ezt a pozíciót, és csak a Covid-járvány miatt kellett ideiglenesen átadnia az első helyét” – tette hozzá a CNBC által szemlézett jelentés.

Koppenhága is megőrizte a pozícióját, mivel 2023-ban is a világ második legélhetőbb városa lett, míg az ausztrál városok közül Sydney és Melbourne az első ötbe került.

Az egészségügyi ellátás kategóriában javultak a pontszámaik tavaly óta, amikor még a Covid-hullámok sújtották egészségügyi rendszereiket” – közölte a kutatócég.

Az éves jelentés 172 várost értékelt az élhetőséget meghatározó alábbi kategóriákban: stabilitás, egészségügyi ellátás, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra.

Az EIU szerint az index tavaly 15 éves csúcsra emelkedett, ahogy a világ kilábalt a világjárványból. Az index átlagos pontszáma most 76,2 a 100-ból, szemben az egy évvel ezelőtti 73,2-vel.

Íme, a top 10 város:

  1. Bécs (Ausztria)
  2. Koppenhága (Dánia)
  3. Melbourne (Ausztrália)
  4. Sydney (Ausztrália)
  5. Vancouver (Kanada)
  6. Zürich (Svájc)
  7. Calgary (Kanada)
  8. Genf (Svájc)
  9. Toronto (Kanada)
  10. Oszaka (Japán), Auckland (Új-Zéland)

Csökkenő stabilitási pontszámok

Míg az egészségügyi ellátás, az oktatás, az infrastruktúra, a kultúra és a szórakozás pontszámai javultak az elmúlt évben, addig a stabilitásé “csekély mértékben csökkent” – közölte az EIU.

Ennek oka, hogy számos városban a megélhetési válság közepette polgári zavargások törtek ki, és néhány városban megnőtt a bűncselekmények száma.

Különösen a nyugat-európai városok csúsztak vissza a rangsorban a munkavállalók sztrájkjainak megnövekedett száma miatt – tette hozzá az EIU. A németországi Frankfurt és a hollandiai Amszterdam például kiesett a top 10-ből.

Nem számítunk arra, hogy a pezsgő düh hamarosan alábbhagy” – áll a jelentésben.

A még mindig magas globális nyersanyagárak, az ellátási láncok folyamatos zavarai, a magas élelmiszerárak és az egyes országok dollárral szembeni devizagyengülése továbbra is táplálni fogja az elégedetlenséget 2023-ban” – részletezték.

A háború sújtotta szíriai Damaszkusz továbbra is a felmérés legalacsonyabbra értékelt városa, ahol az élhetőségi pontszámok “nem javultak“.

Az ukrajnai háború nem meglepő módon számos európai város, köztük az ukrán főváros, Kijev élhetőségére is hatással volt. A háború sújtotta város idén újra bekerült a felmérésbe, miután 2022-ben Oroszország inváziója miatt kizárták.

Pontszáma azonban 2021 óta csaknem 6 százalékponttal csökkent, ami annak köszönhető, hogy “a háború kárt okozott a stabilitásban, az infrastruktúrában és az általános élhetőségben. Mostanra az élhetőségi indexünkben az utolsó tíz város közé került” – tette hozzá a jelentés.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.