Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat csökkentéséről
No menu items!

Ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat csökkentéséről

Illusztráció: Bigstock

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa januári ülésén az alapkamat 75 bázispontos csökkentéséről a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

A január 30-i ülésen a kamatfolyosó két szélét is 75 bázisponttal mérsékelték. Az alapkamat így 10,00 százalékra mérséklődött, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 11,00 százalékra csökkent, az egynapos jegybanki betét kamatlába pedig 9,00 százalékra csökkent.

A jegyzőkönyv szerint hét tanácstag szavazott 75 bázispontos mérséklésre, ketten pedig a 100 bázispontos csökkentés mellett voksoltak.

A tájékoztató szerint az MNB folytatja a jegybanki eszköztár tavaly ősszel megindult egyszerűsítését. A monetáris tanács értékelése szerint a hosszú lejáratú betéti eszköz sikeresen betöltötte stabilizáló szerepét, így a jegybank január 31-i hatállyal felfüggesztette annak alkalmazását a tanácstagok egyetértésével. Emellett a jelentés szerint a devizalikviditást nyújtó swapeszköz 2023. december végi alkalmazása ismét hozzájárult a stabil swappiaci folyamatok fennmaradásához, így az eszközt a továbbiakban is alkalmazzák.

Egyetértés volt arról, hogy a pozitív reálkamat hozzájárul a dezinfláció folytatódásához és az inflációs cél eléréséhez. Ugyanakkor többen kiemelték, hogy az inflációnak a jegybanki toleranciasávhoz való közeledésével a reálkamat mérséklődni fog.

A januári ülésen a döntéshozók az alapkamat 75 és 100 bázispontos csökkentésének lehetőségét tárgyalták. Úgy vélték, hogy a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás alacsony, az ország kockázati megítélése pedig tovább javult. A tanács értékelése alapján a makrogazdasági fundamentumok, különösen az infláció alakulása lehetővé tette volna az alapkamat gyorsabb, 100 bázispontos ütemű csökkentését.
Kitértek arra, hogy az ország több területen javuló sérülékenységi pozícióját (külső egyensúly, cserearány, infláció) a tanács tagjai általánosan kedvezően értékelték, ugyanakkor több tanácstag felhívta a figyelmet, hogy fontos lesz meggyőződni a pozitív elmozdulások tartósságáról is.

A kamatdöntést megelőző másfél hétben kedvezőtlenül alakult a hazai kockázati környezet, így körültekintő és stabilitásorientált monetáris politikát tartottak indokoltnak. Ennek megfelelően a döntéshozók többsége egyetértett abban, hogy a kamatcsökkentési ciklust a korábbi hónapokban alkalmazott, 75 bázispontos lépésközzel indokolt folytatni. Két tanácstag a kamatdöntést megelőző héten pénzpiaci zavart okozó tényezők gyors oldódására számított, ami mellett véleményük szerint az erőteljes dezinfláció, az alacsony keresleti nyomás és az elemzői várakozások alakulása is a kamatcsökkentés 100 bázispontos lépésközre gyorsítását indokolta.

Hangsúlyozták: a globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol. A tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, a következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.