Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Elveszett évtized várhat a brit gazdaságra
No menu items!

Elveszett évtized várhat a brit gazdaságra

Illusztráció: Bigstock

Elveszett évtized előtt állhat növekedési szempontból a brit gazdaság, ha a kormány nem cselekszik – jelentette ki Tony Danker, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója.

Danker a 190 ezer brit vállalat érdekvédelmét ellátó szakmai szövetség éves gazdasági előrejelzésének bemutatóján kijelentette, hogy a hazai össztermék (GDP) két tényező: az emberek és termelékenységük egyszerű szorzata, ám a brit gazdaságban jelenleg “sem a szükséges számú ember, sem a termelékenység nincs meg“.

A CBI vezetője szerint a brit gazdaság a stagfláció állapotába került: a vágtató inflációt negatív növekedés, valamint a termelékenység és az üzleti beruházások visszaesése kíséri.

A cégek látnak potenciális növekedési lehetőségeket, de a jelenlegi ellenszélben nem tudnak hinni ezekben, ezért jövőre leállnak a beruházásokkal – fogalmazott Danker. Hozzátette, hogy most jórészt a kormány növekedés- és beruházásösztönző cselekvésén vagy tétlenségén múlik, hogy a brit gazdaság sekély vagy mély recesszióba süllyed-e.

Kijelentette: kormányzati tétlenség esetén egy egész évtized elveszhet növekedési szempontból a brit gazdaság számára.

A Brit Iparszövetség hétfőn ismertetett éves előrejelzése szerint a brit GDP 2023 egészében 0,4 százalékkal csökken.

Ez jelentősen rontott prognózis, a CBI ugyanis előző becslésében még 1 százalékos növekedéssel számolt jövőre a brit gazdaságban. A szervezet szerint a recesszió valószínűleg már az idei harmadik negyedévben elkezdődött, és 2023 végéig eltart.

A CBI 2024-re azonban már javulást vár: előrejelzése szerint abban az évben 1,6 százalékkal növekszik a brit GDP.

A jelentés szerint ugyanakkor a hosszabb távú növekedési kilátások is lanyhák, mivel a termelékenység továbbra is nyomott marad: a CBI azzal számol, hogy az egy főre jutó kibocsátási érték még 2024-ben is 2 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti – már akkor is gyenge – szinttől, és 19 százalékkal alacsonyabb lesz annál, amelyet a 2008-2009-es globális pénzügyi válság előtti termelékenységi folyamatok folytatódása esetén várni lehetett volna.

A Brit Iparszövetség prognózisa szerint a világgazdaság egésze 2023-ban 2 százalékkal növekszik vásárlóerő-paritáson számolva, de ez is alaposan rontott becslés, mivel a CBI előző előrejelzésében még 3,2 százalékos globális növekedés szerepelt a jövő évre.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...