Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Elvesztette amszterdami résidőit a Jetblue
No menu items!

Elvesztette amszterdami résidőit a Jetblue

Forrás: JetBlue

Az amerikai légitársaság a 2024-es nyári menetrendben nem folytathatja járatai üzemeltetését a Schiphol reptéren, mert visszavonták a le- és felszállási slotjait, ezért a cég a KLM szankcionálását is kezdeményezte-írta az AIRportal.hu.

Mint ismert, a holland kormány döntése értelmében a környező településeket érő zaj csökkentéséért 2024-ben 452 500-ra, a 2019-es forgalom 90 százalékára korlátozták a gépmozgások számát az amszterdami repülőtéren.

A schipholi résidők kiosztásával foglalkozó ANCL független szervezet ennek értelmében azt közölte, hogy a történelmi slot-jogokkal rendelkező légitársaságoktól fel- és leszállási jogosultságaik mintegy 3,1 százalékát vonják meg, a piacra újabban belépettek viszont teljesen elveszítik őket.

Az intézkedés fokozottan érinti az idén nyár óta Bostonból és New York JFK-ről Amszterdamba repülő amerikai Jetblue légitársaságot, amely így a 2024-es nyári menetrendben már nem üzemeltetheti járatait Schipholra.

A légitársaság szerint a jogok elvesztése ellentmond a nyílt égbolt egyezménnyel.

A cég ezért kezdeményezte az USA közlekedési minisztériumánál, hogy ha nem sikerül áthidaló megoldást találni, akkor tegyen megfelelő ellenlépéseket a KLM-mel szemben, például a New York-JFK reptérre vonatkozó repülési jogok vonatkozásában.

A KLM ugyanakkor szintén elszenvedője a holland kormány Schiphol forgalmát érintő korlátozásának, a légitársaság a minap közölte, hogy a 2024-es nyári menetrendben naponta 17-tel kénytelen csökkenteni az európai útvonalhálózatán közlekedő járatok számát.

A KLM vezetője a Bloombergnek azt nyilatkozta: tartanak attól, hogy más légitársaságok is felléphetnek a KLM-mel szemben a schipholi korlátozások miatt, annak ellenére, hogy a holland légitársaság iparági szervezetekkel közösen korábban bíróságon támadta meg több alkalommal is a korlátozásokat, illetve zajcsökkentést célzó javaslatokkal próbált elébe menni a járatszámok visszavágásának.

A repülőtér üzemeltetője bejelentette, hogy a jövő évre vonatkozó díjait az előzetesen vártnál nagyobb mértékben, 14,8 százalékkal emeli meg, amely szintén heves tiltakozást váltott ki a légitársaságokból. (AIRportal.hu.)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés

Nagy Márton: Kell az új munkaerő, de alapvetően nem vendégmunkásokra, hanem magyar munkavállalókra van szükség, ezáltal az inaktivitás is tud csökkenni

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

Az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.