Kezdőlap Építőipar Építőipari alapanyaghiány, árrobbanás - A Mapei tartja az árait és a kínálatát...
No menu items!

Építőipari alapanyaghiány, árrobbanás – A Mapei tartja az árait és a kínálatát is

A Mapei Kft.-nek a soha nem látott mértékű alapanyaghiány és áremelkedés mellett is sikerült stabilan tartania az árait – fejti ki Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, aki úgy látja: a mostani helyzetben az áremelkedés veszélye mellett a szakemberhiány is komoly gondot okoz az építőiparnak.

– Annak ellenére, hogy az alapanyaghiány és az ehhez kapcsolódó áremelkedés mellett a covid járvány miatti kihívás is nehezítette az építőipar helyzetét, a Mapei kifejezetten jó eredménnyel zárta az év első öt hónapját. Még úgy is, hogy március után mi is küzdöttünk az alapanyaghiánnyal, pontosabban szólva az alapanyag gyártás és szállítás lassúságával, valamint az alapanyagok áremelkedésével – fejtette Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

– Miként tudtak úrrá lenni az egész iparágat sújtó alapanyaghiányon?

– Nálunk szerencsére még nem volt áthidalhatatlan a hiány. A hazai termékeknél egyáltalán nem tapasztaltunk alapanyaghiányt, a gyártásunkhoz szükséges néhány import adalékszer szállításánál viszont előfordult a mennyiségi korlátozás és szállítási csúszás, mert még az olasz anyavállalatunk is kevesebb alapanyagot kapott, mint amit megrendelt. Ez elsősorban két termékcsoportot érint: az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén kellett jelentős csúszásokkal számolni. De a nehézségeken így is sikerült úrrá lennünk egyrészt úgy, hogy a munkatársaink folyamatosan és rendkívül agilisan keresik, ápolják a beszállítói kapcsolatokat azért, hogy árúhoz jussunk. Másrészt olasz anyavállalatunk a nemzetközi hálózata és a méretei miatt is az átlagosnál jobb pozícióban van és ők mindenben támogatnak minket. Így az alapanyag ellátásunk stabilitásához nagyban hozzájárul, hogy Európa több országából tudunk termékeket beszerezni a Mapei cégcsoport gyáraiból. Ennek eredményeként még minden megrendelésünknek eleget tudtunk tenni, legfeljebb a szállítással kerültünk csúszásba ha az kikerülhetetlen volt.

– A Mapei termékeinek árát miként befolyásolja az általános alapanyagok drágulása?

– Azon termékeknél, ahol az alapanyag árak lényegesen feljebb mentek, kénytelenek voltunk mi is árat emelni. De ilyenkor is követtük a Mapei általános “élni és élni hagyni” alapú vezérelvét, aminek ebben az esetben is az a lényege, hogy az alapanyagok áranak növekedéséből csak annyi plusz terhet tegyünk az építésgazdaságra, amennyi elkerülhetetlenül szükséges. Az árak stabilitásának megőrzésében szerencsére a forint árfolyamának euróval szembeni mostani erősödése is segítségünkre van. Más kérdés, hogy ebben a bizonytalan helyzetben már az is komoly érték, ha egy-két hónapra kiszámíthatóságot tudunk garantálni.

– Mindezek mellett, rövid távon milyen piaci folyamatokkal számolnak?

– Még soha nem láttunk ehhez hasonló kiszámíthatatlanságot a piacon: Európában és világszerte is fennakadások vannak az ellátásban, mert miközben különböző okokból meghatározó építóipari alapanyaggyártók estek ki, az az építőipar növekedése Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is hatalmas mértéket ölt. A gyártók pedig képtelenek kielégíteni a robbanásszerűen erősödő nemzetközi keresletet, amiben az is szerepet játszik, hogy az elmúlt másfél évben a pandémia miatt elhalasztott beruházások tömegesen indulnak újra. Magyarországon emellett az otthonteremtési és felújítási támogatások, valamint az újépítésű lakások kedvezményes áfája tovább élénkíti a lakossági keresletet.

– Mennyiben nehezíti a helyzetet a krónikus szakemberhiány?

–  A Mapei nemcsak a kereskedelmi partnereivel, hanem a kivitelezőkkel, mesteremberekkel is szoros kapcsolatra törekszik, mert még a legmagasabb minőséget képviselő alapanyag is csak akkor mutatja a legjobb formáját, ha a végtermék igazi mesterek kezei közül kerül ki. Ezért számunkra kiemelten fontos, hogy folyamatos képzést biztosítsunk a számukra, amit a járvány alatti online megoldás helyett végre már élőben is meg tudunk tenni. Mindez a jelenlegi helyzetben már csak azért is különösen lényeges, mert azt tapasztaljuk, hogy az építőipari konjunktúrával járó magasabb fizetések miatt az építőipar vonzó lett a munkavállalók számára. Ennek hatására viszont egyre többen, kellő szaktudás nélkül vállalkoznak ezen a területen. Olyanok is vállalnak burkolást, akiknek nincs megfelelő szakmai végzettségük és olyanok is akiknek magvan a papírjuk, de hiányzik a valódi tudásuk. Ezért a mi érdekünk is az, hogy az általános szakemberhiány ellenére is tisztuljon a szakma, hiszen a kontárok, általános bizalmatlanságot keltve nemcsak a megrendelőnek, de az egész szakmának kárt okoznak.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom