Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Építőipari alapanyaghiány, árrobbanás - A Mapei tartja az árait és a kínálatát...
No menu items!

Építőipari alapanyaghiány, árrobbanás – A Mapei tartja az árait és a kínálatát is

A Mapei Kft.-nek a soha nem látott mértékű alapanyaghiány és áremelkedés mellett is sikerült stabilan tartania az árait – fejti ki Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, aki úgy látja: a mostani helyzetben az áremelkedés veszélye mellett a szakemberhiány is komoly gondot okoz az építőiparnak.

– Annak ellenére, hogy az alapanyaghiány és az ehhez kapcsolódó áremelkedés mellett a covid járvány miatti kihívás is nehezítette az építőipar helyzetét, a Mapei kifejezetten jó eredménnyel zárta az év első öt hónapját. Még úgy is, hogy március után mi is küzdöttünk az alapanyaghiánnyal, pontosabban szólva az alapanyag gyártás és szállítás lassúságával, valamint az alapanyagok áremelkedésével – fejtette Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

– Miként tudtak úrrá lenni az egész iparágat sújtó alapanyaghiányon?

– Nálunk szerencsére még nem volt áthidalhatatlan a hiány. A hazai termékeknél egyáltalán nem tapasztaltunk alapanyaghiányt, a gyártásunkhoz szükséges néhány import adalékszer szállításánál viszont előfordult a mennyiségi korlátozás és szállítási csúszás, mert még az olasz anyavállalatunk is kevesebb alapanyagot kapott, mint amit megrendelt. Ez elsősorban két termékcsoportot érint: az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén kellett jelentős csúszásokkal számolni. De a nehézségeken így is sikerült úrrá lennünk egyrészt úgy, hogy a munkatársaink folyamatosan és rendkívül agilisan keresik, ápolják a beszállítói kapcsolatokat azért, hogy árúhoz jussunk. Másrészt olasz anyavállalatunk a nemzetközi hálózata és a méretei miatt is az átlagosnál jobb pozícióban van és ők mindenben támogatnak minket. Így az alapanyag ellátásunk stabilitásához nagyban hozzájárul, hogy Európa több országából tudunk termékeket beszerezni a Mapei cégcsoport gyáraiból. Ennek eredményeként még minden megrendelésünknek eleget tudtunk tenni, legfeljebb a szállítással kerültünk csúszásba ha az kikerülhetetlen volt.

– A Mapei termékeinek árát miként befolyásolja az általános alapanyagok drágulása?

– Azon termékeknél, ahol az alapanyag árak lényegesen feljebb mentek, kénytelenek voltunk mi is árat emelni. De ilyenkor is követtük a Mapei általános “élni és élni hagyni” alapú vezérelvét, aminek ebben az esetben is az a lényege, hogy az alapanyagok áranak növekedéséből csak annyi plusz terhet tegyünk az építésgazdaságra, amennyi elkerülhetetlenül szükséges. Az árak stabilitásának megőrzésében szerencsére a forint árfolyamának euróval szembeni mostani erősödése is segítségünkre van. Más kérdés, hogy ebben a bizonytalan helyzetben már az is komoly érték, ha egy-két hónapra kiszámíthatóságot tudunk garantálni.

– Mindezek mellett, rövid távon milyen piaci folyamatokkal számolnak?

– Még soha nem láttunk ehhez hasonló kiszámíthatatlanságot a piacon: Európában és világszerte is fennakadások vannak az ellátásban, mert miközben különböző okokból meghatározó építóipari alapanyaggyártók estek ki, az az építőipar növekedése Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is hatalmas mértéket ölt. A gyártók pedig képtelenek kielégíteni a robbanásszerűen erősödő nemzetközi keresletet, amiben az is szerepet játszik, hogy az elmúlt másfél évben a pandémia miatt elhalasztott beruházások tömegesen indulnak újra. Magyarországon emellett az otthonteremtési és felújítási támogatások, valamint az újépítésű lakások kedvezményes áfája tovább élénkíti a lakossági keresletet.

– Mennyiben nehezíti a helyzetet a krónikus szakemberhiány?

–  A Mapei nemcsak a kereskedelmi partnereivel, hanem a kivitelezőkkel, mesteremberekkel is szoros kapcsolatra törekszik, mert még a legmagasabb minőséget képviselő alapanyag is csak akkor mutatja a legjobb formáját, ha a végtermék igazi mesterek kezei közül kerül ki. Ezért számunkra kiemelten fontos, hogy folyamatos képzést biztosítsunk a számukra, amit a járvány alatti online megoldás helyett végre már élőben is meg tudunk tenni. Mindez a jelenlegi helyzetben már csak azért is különösen lényeges, mert azt tapasztaljuk, hogy az építőipari konjunktúrával járó magasabb fizetések miatt az építőipar vonzó lett a munkavállalók számára. Ennek hatására viszont egyre többen, kellő szaktudás nélkül vállalkoznak ezen a területen. Olyanok is vállalnak burkolást, akiknek nincs megfelelő szakmai végzettségük és olyanok is akiknek magvan a papírjuk, de hiányzik a valódi tudásuk. Ezért a mi érdekünk is az, hogy az általános szakemberhiány ellenére is tisztuljon a szakma, hiszen a kontárok, általános bizalmatlanságot keltve nemcsak a megrendelőnek, de az egész szakmának kárt okoznak.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén is lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára

Lehet idén is jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg - jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi

Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban.

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Akár Ön is kaphat ingyen repjegyet Hongkongba. Csak jelentkezni kell a turisztikai hivatal akciójára

Márciustól Hongkong félmillió repülőjegyet oszt szét ingyen világszerte. Az új globális promóciós kampánytól a helyi turisztikai hivatal azt várja, hogy a koronavírus-járvány után újra beindítja a nemzetközi turizmust a városban.

Hírek

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Vádemelést javasol egy kelet-magyarországi milliárdossal szemben a NAV

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót - közölte a hatóság.

Hamarosan érkezik a dupla nyugdíj

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom