Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Erős magyar-francia gazdasági szálak

Erős magyar-francia gazdasági szálak

Magyarország 2004-es, az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően még a korábbinál is jobban felerősödött az EU országaival folytatott kétoldalú kereskedelem jelentősége. Franciaország  hazánk 5. legjelentősebb befektetőjeként is, hagyományosan nagy szerepet játszik a magyar gazdaság életében. 

Franciaország a KSH 2022-es adatai alapján Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere; részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 3,5%. Importunkban 2,8%-os részesedéssel a 12., míg exportunkban 4,2%-os részesedéssel a 7. helyen áll.

2022-ben a Franciaországba irányuló magyar export 20,5%-kal, 6.011,8 millió euróra nőtt, az onnan érkező import pedig 15,1%-kal, 4.257,4 millió euróra bővült. 2022-ben Magyarország Franciaországgal szembeni külkereskedelmi többlete 1.754,4 millió eurót tett ki, ami 36,0%-kal magasabb a 2021. évben regisztrált 1.290,1 millió eurós magyar aktívumnál.

A fő exportcikkek továbbra is a gépipari berendezések, az agrár-élelmiszeripari termékek, a közlekedési eszközök, a gyógyszeripari és vegyipari termékek, valamint az elektronikai és informatikai berendezések.

Magyarország párizsi nagykövetségének adatai szerint Franciaország az 5. legjelentősebb befektető Magyarországon a hazánkban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve. A relációból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2020-ban 4.839,6 millió euró volt, ami a teljes FDI-állomány 5,8%-át jelenti. (FDI: külföldi közvetlentőke-befektetések – Foreign Direct Investment)

A magyarországi francia beruházások elsődleges területei az élelmiszeripar, energetika, elektronika, valamint a gyógyszer-, autó-, vegy-, és építőipar, pénzügyi szektor; a befektetések alapvetően nagyvállalatokhoz kötődnek (Auchan, Groupama, Valeo, Stellantis, Michelin, Sanofi, Servier, stb.), de az elmúlt években a francia kkv-k magyarországi beruházási aktivitása is némi élénkülést mutat. A KSH adatbázisa szerint a pénzügyi szektort nem számítva 2020-ban 480 francia irányítású vállalat működött Magyarországon, amelyek összesen több mint 41.000 főt foglalkoztattak. A magyar kormány 93 stratégiai partnere között 7 francia tulajdonú vállalat található (Veolia, SANOFI-AVENTIS, EGIS, Schneider Electric, Servier Hungaria, Ceva-Phylaxia, Alstom).

k.e.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.