Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Erős magyar-francia gazdasági szálak

Erős magyar-francia gazdasági szálak

Magyarország 2004-es, az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően még a korábbinál is jobban felerősödött az EU országaival folytatott kétoldalú kereskedelem jelentősége. Franciaország  hazánk 5. legjelentősebb befektetőjeként is, hagyományosan nagy szerepet játszik a magyar gazdaság életében. 

Franciaország a KSH 2022-es adatai alapján Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere; részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 3,5%. Importunkban 2,8%-os részesedéssel a 12., míg exportunkban 4,2%-os részesedéssel a 7. helyen áll.

2022-ben a Franciaországba irányuló magyar export 20,5%-kal, 6.011,8 millió euróra nőtt, az onnan érkező import pedig 15,1%-kal, 4.257,4 millió euróra bővült. 2022-ben Magyarország Franciaországgal szembeni külkereskedelmi többlete 1.754,4 millió eurót tett ki, ami 36,0%-kal magasabb a 2021. évben regisztrált 1.290,1 millió eurós magyar aktívumnál.

A fő exportcikkek továbbra is a gépipari berendezések, az agrár-élelmiszeripari termékek, a közlekedési eszközök, a gyógyszeripari és vegyipari termékek, valamint az elektronikai és informatikai berendezések.

Magyarország párizsi nagykövetségének adatai szerint Franciaország az 5. legjelentősebb befektető Magyarországon a hazánkban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve. A relációból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2020-ban 4.839,6 millió euró volt, ami a teljes FDI-állomány 5,8%-át jelenti. (FDI: külföldi közvetlentőke-befektetések – Foreign Direct Investment)

A magyarországi francia beruházások elsődleges területei az élelmiszeripar, energetika, elektronika, valamint a gyógyszer-, autó-, vegy-, és építőipar, pénzügyi szektor; a befektetések alapvetően nagyvállalatokhoz kötődnek (Auchan, Groupama, Valeo, Stellantis, Michelin, Sanofi, Servier, stb.), de az elmúlt években a francia kkv-k magyarországi beruházási aktivitása is némi élénkülést mutat. A KSH adatbázisa szerint a pénzügyi szektort nem számítva 2020-ban 480 francia irányítású vállalat működött Magyarországon, amelyek összesen több mint 41.000 főt foglalkoztattak. A magyar kormány 93 stratégiai partnere között 7 francia tulajdonú vállalat található (Veolia, SANOFI-AVENTIS, EGIS, Schneider Electric, Servier Hungaria, Ceva-Phylaxia, Alstom).

k.e.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.