Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EU - Az előzetesen mértnél kisebb volt a visszaesés
No menu items!

EU – Az előzetesen mértnél kisebb volt a visszaesés

Jelentősen javította az első negyedéves GDP-adatokat az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) harmadik becslésében. Ugyanakkor a számokból kiderül, hogy így sem sikerült elkerülni a duplaaljú recessziót, ami alapvetően a háztartások fogyasztásának csökkenésére vezethető vissza.

Az euróövezetben az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 1,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) január-márciusban.

A negyedéves szintűt 0,3 százalékponttal, az éves bázisú adatot pedig 0,5 százalékponttal javította felfelé az Eurostat. Elemzők az első, illetve az azzal megegyező második becsléssel azonos értékekre, negyedéves összehasonlításban 0,6 százalékos, éves szinten pedig 1,8 százalékos visszaesésre számítottak.

A Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 1,2 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben. Az Eurostat a negyedéves összevetésű adatot 0,3 százalékponttal, az éves szintűt pedig 0,5 százalékponttal javította a második becsléshez képest.

Tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest az eurózónában 0,6 százalékkal, az unióban pedig 0,1 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény, míg éves összevetésben 4,7 százalékos, illetve 4,4 százalékos GDP-csökkenést mértek. Ez azt jelenti, hogy ismét technikai recesszióba került mindkét blokk gazdasága, immár másodjára kevesebb mint másfél év alatt.

Negyedéves összevetésben Írország (+7,8 százalék) és Horvátország (+5,8 százalék) gazdasága nőtt a legerősebb ütemben január-márciusban, a legnagyobb visszaesést Portugáliában (-3,3 százalék), Szlovákiában (-2,0 százalék) és Németországban (-1,8 százalék) mérték.

Magyarország GDP-je az előző negyedévhez képest 2,0 százalékkal nőtt, míg éves összevetésben 1,6 százalékkal csökkent.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest a háztartások fogyasztása az euróövezetben 2,3 százalékkal, az unióban pedig 1,9 százalékkal csökkent, és ezzel javultak a mutatók az október-decemberben mért 2,9, illetve 2,7 százalékos visszaeséshez képest. A kormányzati kiadások esetében fordított a helyzet: az euróövezetben stagnáltak, az unióban 0,1 százalékkal csökkentek, szemben a tavaly október-decemberi 0,4, illetve 0,7 százalékos növekedéssel.

Lassult a bruttó állóeszköz-beruházások bővülésének üteme: az euróövezetben 2,5 százalékról 0,2 százalékra, az unióban pedig 2,0 százalékról 0,8 százalékra mérséklődött a növekedés január-márciusban. Az export növekedési üteme 3,9 százalékról 1,0 százalékra lassult az euróövezetben, az unióban pedig 4,0 százalékról 1,1 százalékra. Az import esetében az euróövezetben 4,5 százalékról 0,9 százalékra, az unióban pedig 4,4 százalékról 1,1 százalékra esett vissza a növekedési ütem.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorú korlátozások hatását jól tükrözi a foglalkoztatottsági helyzet romlása is. Az első negyedévben 205,6 millió ember dolgozott az Európai Unióban, közülük 157,6 millió az euróövezetben, ami a tavalyi utolsó negyedévhez képest az euróövezetben 0,3 százalékos, az EU-ban pedig 0,2 százalékos csökkenést jelent. Éves összevetésben az eurózónában 1,8 százalékkal, az unióban pedig 1,6 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság az idei első negyedévben. Elemzők éves összevetésben 2,1 százalékos, negyedéves szinten pedig 0,3 százalékos csökkenésre számítottak az euróövezetet illetően.

A ledolgozott munkaórák száma az euróövezetben 0,8 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben, míg éves szinten 3,4 százalékos, illetve 2,6 százalékos csökkenést mértek.

A foglalkoztatottság negyedéves szinten Magyarországon (+1,1 százalék), Spanyolországban (+1,0 százalék), valamint Cipruson és Litvániában (mindkettő +0,8 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben. A legsúlyosabb csökkenést Lettországban mérték, 3,9 százalékosat, valamint Görögországban (-1,7 százalék) és Szlovákiában (-1,1 százalék).

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom