Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nem korlátozzák az oroszok EU-ba lépését, de megnehezítik
No menu items!

Nem korlátozzák az oroszok EU-ba lépését, de megnehezítik

A balti kormányok azon gondolkodnak, hogyan akadályozhatnák meg a más európai országok által kiadott schengeni vízummal utazó orosz állampolgárok beutazását. Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unióba utazó oroszoknak többet kell majd fizetniük és több bürokráciát kell elviselniük a rövid távú vízum megszerzéséért egy kompromisszumos megoldás szerint, amelynek célja, hogy elsimítsa a tagállamok közötti nézeteltéréseket a korlátozások mértékét illetően.

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Csehország kormánya a külügyminiszterek jövő heti prágai ülésén javasolni fogja az Oroszországgal és Fehéroroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodások teljes felfüggesztését – közölte Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Bloomberg beszámolója szerint.

Ez a lépés enyhébb az orosz turisták beutazási tilalmánál, amelyet néhány tagország – köztük Észtország is – az ukrajnai orosz invázióra válaszul kért. Az új megoldás az oroszok és a fehéroroszok számára továbbra is lehetővé tenné a rövid távú beutazás kérelmezését, megnövelné azonban a vízumkérelmek feldolgozási idejét, több dokumentumot írna elő és a költségeket 35 euróról 80 euróra emelné.

Németország is azon kormányok közé tartozik, amelyek visszautasították a balti államok által támogatott, az orosz turistákra vonatkozó általános vízumtilalmat. Lipavsky a héten elismerte, hogy a tagállamok megosztottak ebben a kérdésben.

Az európai turisztikai vízum megszerzése kiváltság, nem pedig emberi jog” – mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök csütörtökön Tallinnban újságíróknak, mondván, hogy a tilalom elsősorban a Moszkvából és Szentpétervárról utazó orosz “elitet” sújtaná. “Ezek azok az emberek, akiknek nagyobb befolyásuk van a kormányzó rezsimre” – tette hozzá.

A tisztviselők kemény vitára számítanak Prágában a korlátozások mértékéről, mivel Németország, Ausztria és a turizmusra támaszkodó déli EU-tagállamok valószínűleg ellenkezni fognak. Egy tisztviselő szerint a vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztése az első szükséges lépés, de Észtország többet szeretne látni uniós szinten.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a hét elején azt mondta, hogy a belépés megtiltása minden orosz számára “nem jó ötlet“, és rámutatott, hogy sok orosz állampolgár akar elmenekülni az országból. Olaf Scholz német kancellár ebben a hónapban szintén nemet mondott a teljes tilalomra, mondván: “Ez Putyin háborúja“.

Az EU északkeleti országainak vezetői azonban keményebb álláspontot képviseltek. Mivel az Oroszország és az EU közötti járatokat leállították, a régió hatóságai azt tapasztalták, hogy az orosz utazók szárazföldi úton jutottak el Finnországba, Észtországba és Lettországba. Sokan közülük más uniós tagállamok által kiadott vízummal.

A vízummentes schengeni térség lehetővé teszi a belépést az egész blokkba. A balti kormányok tehát azon gondolkodnak, hogyan akadályozhatnák meg a más európai országok által kiadott schengeni vízummal utazó orosz állampolgárok beutazását. Csehország, Dánia és Lengyelország hatóságai szintén keményebb korlátozásokra szólítottak fel.

Az EU számos vízumkorlátozást vezetett be az orosz invázió február 24-i kezdete után, beleértve az orosz tisztviselők vízumkönnyítési megállapodásainak részleges felfüggesztését. A gyakorlatban a legtöbb uniós országnak kevesebb erőforrása volt a vízumkezelésre, mivel számos diplomatát kiutasítottak.

Egyes tagországok egyoldalú intézkedéseket is hoztak. Észtország blokkolta a már kiadott orosz vízumokat. Finnország drasztikus korlátozásokat vezetett be a turistavízumokra vonatkozóan, a kiadott vízumokat a jelenlegi 10%-ra csökkentette.

Az EU külügyminiszterei Prágában nem fognak hivatalos következtetéseket megfogalmazni, és minden döntés politikai lendületet adhat egy hivatalos uniós javaslat felé. Bármilyen határozott intézkedést csak hetek múlva véglegesítenének, jóval azután, hogy a legtöbb nyári vakáció már véget ért.

A balti országok vezetői már jelezték, hogy amennyiben az EU nem ad határozott választ, regionális szintű orosz vízumtilalmat szorgalmazhatnak. Gitanas Nauseda litván elnök visszautasította azt a felvetést, hogy az orosz népre nem kellene költségeket róni az invázió miatt.

Ma becsapjuk magunkat, hogy ez Putyin háborúja, és hogy az orosz népnek semmi köze hozzá” – mondta Nauseda szerdán Vilniusban újságíróknak. “Sajnos ez nem így van, az orosz nép támogatja a háborút” – fűzte hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...