Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna. Két évtizedes csúcson a gazdasági hangulat
No menu items!

Eurózóna. Két évtizedes csúcson a gazdasági hangulat

Közel 21 éves csúcsra szökött a gazdasági hangulatindex az euróövezetben júniusban. A mutató az Európai Unió egészében és Magyarországon is javult.

Az Európai Bizottság jelentése szerint májushoz képest a 19 országot tömörítő euróövezetben a mutató 3,4 ponttal 117,9 pontra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3 ponttal, 117 pontra emelkedett a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI).

Javulás következett be júniusban a foglalkoztatási várakozásokat tükröző (Employment Expectations Indicator, EEI) mutatószámban is. Az EEI az euróövezetben 1,6 ponttal 111,6 pontra, az Európai Unióban 1,2 ponttal 111,5 pontra nőtt, mindkét mutató 2018 novembere óta a legmagasabb.

A fogyasztói bizalom az euróövezetben mínusz 5,1 pontról mínusz 3,3 pontra erősödött júniusban, az EU-ban mínusz 6 pontról mínusz 4,5 pontra javult.

A feldolgozóipari mutató az euróövezetben 11,5 pontról 12,7 pontra, az EU-ban 10,5 pontról 11,4 pontra emelkedett.

Ugyancsak javult a szolgáltatóipari mutató, az euróövezetben 11,3 pontról 17,9 pontra, az EU-ban 11,7 pontról 17,7 pontra erősödött.

A kiskereskedelmi hangulatindex az euróövezetben 0,5 pontról 4,5 pontra, az EU-ban 1,5 pontról 5,3 pontra változott, az építőipari index az euróövezetben 4,9 pontról 5,1 pontra, az EU-ban pedig 2,7 pontról 3,3 pontra emelkedett.

Magyarországon a gazdasági hangulatindex 103,9 pontról 105,2 pontra emelkedett.

A feldolgozóipari mutató 4,4 pontról 2,9 pontra romlott, a szolgáltatóipari index mínusz 8,9 pontról mínusz 6,6 pontra javult, a fogyasztói hangulatindex mínusz 17,1 pontról mínusz 10,4 pontra erősödött, az építőipari 5,5 pontról 4,4 pontra süllyedt, a kiskereskedelmi index mínusz 2 pontról mínusz 1,1 pontra nőtt. A foglalkoztatási várakozásokat tükröző mutató (EEI) 112,3 pontról 110,2 pontra gyengült.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.