Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank
No menu items!

Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank

Tavaly több mint 350 millió eurót költöttek a vásárlók a német ingatlanpiacon. Illusztráció: Bigstock

A németországi városokban az ingatlanárak évek óta szinte akadálytalanul emelkednek, és így a vásárlók 2021-ben már rekordösszegeket tettek le az asztalra. A Bundesbank azonban arra figyelmeztet, hogy az árak elválhatnak az értéktől.

Miközben Németországban az ingatlaneladások rekordmagasra emelkedtek, a Spiegel cikke szerint a Bundesbank egyre több jelét látja annak, hogy a városokban a házak és lakások túlértékelődtek. A legfrissebb becslések szerint, amelyeket a Bundesbank havi jelentésében értékel, az ingatlanárak a városokban tavaly 15 és 40 százalék között voltak a “társadalmi-demográfiai és gazdasági alapok által jelzett ár felett“.

Az IVD ingatlanügynöki szövetség előrejelzése szerint a magán- és kereskedelmi ingatlanok vásárlói 2021-ben összesen 353,2 milliárd eurót költöttek. A szövetség szerint ez 13,7 százalékponttal több mint 2020-ban, és több, mint valaha. Az előrejelzés az ingatlanátruházási adóból származó bevételeken alapul. Nem derül ki, hogy hány házat, lakást, irodát vagy raktárat adtak el tavaly. Az értékesítési rekord jelentős mértékben az ingatlanárak folyamatos emelkedésének köszönhető.

A Bundesbank évek óta figyelmeztet az ingatlanpiac túlértékeltségére. A Németországban és más európai országokban a közelmúltban tapasztalt erőteljes áremelkedés az Európai Rendszerkockázati Testületet, az ESRB-t is riasztotta. A Bundesbank jelentése azonban megállapítja, hogy a lakóingatlanok árának megítélése jelenleg különösen nagy bizonytalansággal terhelt, többek között az építési árak erőteljes emelkedése miatt.

Az IVD adatai szerint az ingatlanok terén tavaly Berlin volt az éllovas, ahol 26,4 százalékkal nőtt az értékesítés. Bréma volt a legkevésbé aktív, ahol az ingatlaneladások mindössze 4,2 százalékkal emelkedtek.

A szakértők között régóta vitatott, hogy Németországban a lakóingatlanok árai buborékot képeznek-e vagy sem. Az építőiparban és az ingatlanszektorban rendre rámutatnak, hogy a városokban és a környező területeken még mindig lakáshiány van, és hogy a kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Novemberben tovább erősödött a BUX, nagyot drágult az OTP

Erős hónapon van túl a Budapesti Értéktőzsde: az első számú indexe, a BUX index 45 984,2 ponton zárt, ami októberhez képest szignifikáns, 12 százalékos növekedés.

Budapest Airport: tíz hónap alatt tízmillió utas

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg, ezzel 2022-ben eddig összesen 10 230 431 utast regisztráltak, 220 százalékkal többet, mint tavaly - közölte a Budapest Airport.

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport – íme, a civil tagok

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport - közölte a hatóság.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Hírek

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Gazdaság

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom