Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank
No menu items!

Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank

Tavaly több mint 350 millió eurót költöttek a vásárlók a német ingatlanpiacon. Illusztráció: Bigstock

A németországi városokban az ingatlanárak évek óta szinte akadálytalanul emelkednek, és így a vásárlók 2021-ben már rekordösszegeket tettek le az asztalra. A Bundesbank azonban arra figyelmeztet, hogy az árak elválhatnak az értéktől.

Miközben Németországban az ingatlaneladások rekordmagasra emelkedtek, a Spiegel cikke szerint a Bundesbank egyre több jelét látja annak, hogy a városokban a házak és lakások túlértékelődtek. A legfrissebb becslések szerint, amelyeket a Bundesbank havi jelentésében értékel, az ingatlanárak a városokban tavaly 15 és 40 százalék között voltak a “társadalmi-demográfiai és gazdasági alapok által jelzett ár felett“.

Az IVD ingatlanügynöki szövetség előrejelzése szerint a magán- és kereskedelmi ingatlanok vásárlói 2021-ben összesen 353,2 milliárd eurót költöttek. A szövetség szerint ez 13,7 százalékponttal több mint 2020-ban, és több, mint valaha. Az előrejelzés az ingatlanátruházási adóból származó bevételeken alapul. Nem derül ki, hogy hány házat, lakást, irodát vagy raktárat adtak el tavaly. Az értékesítési rekord jelentős mértékben az ingatlanárak folyamatos emelkedésének köszönhető.

A Bundesbank évek óta figyelmeztet az ingatlanpiac túlértékeltségére. A Németországban és más európai országokban a közelmúltban tapasztalt erőteljes áremelkedés az Európai Rendszerkockázati Testületet, az ESRB-t is riasztotta. A Bundesbank jelentése azonban megállapítja, hogy a lakóingatlanok árának megítélése jelenleg különösen nagy bizonytalansággal terhelt, többek között az építési árak erőteljes emelkedése miatt.

Az IVD adatai szerint az ingatlanok terén tavaly Berlin volt az éllovas, ahol 26,4 százalékkal nőtt az értékesítés. Bréma volt a legkevésbé aktív, ahol az ingatlaneladások mindössze 4,2 százalékkal emelkedtek.

A szakértők között régóta vitatott, hogy Németországban a lakóingatlanok árai buborékot képeznek-e vagy sem. Az építőiparban és az ingatlanszektorban rendre rámutatnak, hogy a városokban és a környező területeken még mindig lakáshiány van, és hogy a kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Magyarországra is megérkezett a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Tovább gyűlnek a viharfelhők Németország felett

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.

Hírek

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

OMSZ: tragikus az aszályhelyzet, a napokban fokozódik a hőség

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".

Változás a kutakon: ennyi lesz szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedik. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent literenként, a gázolajért pedig 8 forinttal kell majd többet fizetni a piaci áron tankolóknak.

Támogatást igényelhetnek a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. Az augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Oroszországot összehozta az ukrajnai invázió Észak-Koreával

Vlagyimir Putyin orosz elnök baráti üzenetet küldött Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, amelyben kifejezte, hogy szeretné, ha Oroszország és Észak-Korea elmélyítené kapcsolatait.

70 éves korunkig dolgozni fogunk?

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből.

Gazdaság

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom