Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank
No menu items!

Extrán túlértékeltek az ingatlanok, baj lehet belőle – figyelmeztet a német jegybank

Tavaly több mint 350 millió eurót költöttek a vásárlók a német ingatlanpiacon. Illusztráció: Bigstock

A németországi városokban az ingatlanárak évek óta szinte akadálytalanul emelkednek, és így a vásárlók 2021-ben már rekordösszegeket tettek le az asztalra. A Bundesbank azonban arra figyelmeztet, hogy az árak elválhatnak az értéktől.

Miközben Németországban az ingatlaneladások rekordmagasra emelkedtek, a Spiegel cikke szerint a Bundesbank egyre több jelét látja annak, hogy a városokban a házak és lakások túlértékelődtek. A legfrissebb becslések szerint, amelyeket a Bundesbank havi jelentésében értékel, az ingatlanárak a városokban tavaly 15 és 40 százalék között voltak a “társadalmi-demográfiai és gazdasági alapok által jelzett ár felett“.

Az IVD ingatlanügynöki szövetség előrejelzése szerint a magán- és kereskedelmi ingatlanok vásárlói 2021-ben összesen 353,2 milliárd eurót költöttek. A szövetség szerint ez 13,7 százalékponttal több mint 2020-ban, és több, mint valaha. Az előrejelzés az ingatlanátruházási adóból származó bevételeken alapul. Nem derül ki, hogy hány házat, lakást, irodát vagy raktárat adtak el tavaly. Az értékesítési rekord jelentős mértékben az ingatlanárak folyamatos emelkedésének köszönhető.

A Bundesbank évek óta figyelmeztet az ingatlanpiac túlértékeltségére. A Németországban és más európai országokban a közelmúltban tapasztalt erőteljes áremelkedés az Európai Rendszerkockázati Testületet, az ESRB-t is riasztotta. A Bundesbank jelentése azonban megállapítja, hogy a lakóingatlanok árának megítélése jelenleg különösen nagy bizonytalansággal terhelt, többek között az építési árak erőteljes emelkedése miatt.

Az IVD adatai szerint az ingatlanok terén tavaly Berlin volt az éllovas, ahol 26,4 százalékkal nőtt az értékesítés. Bréma volt a legkevésbé aktív, ahol az ingatlaneladások mindössze 4,2 százalékkal emelkedtek.

A szakértők között régóta vitatott, hogy Németországban a lakóingatlanok árai buborékot képeznek-e vagy sem. Az építőiparban és az ingatlanszektorban rendre rámutatnak, hogy a városokban és a környező területeken még mindig lakáshiány van, és hogy a kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.