Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Ezt hozhatják a világnak és az elektromos autóknak az USA rossz kínai...
No menu items!

Ezt hozhatják a világnak és az elektromos autóknak az USA rossz kínai emlékei

Pekingi útján – amit a túlzott kínai ipari kapacitás visszaszorítása érdekében szorgalmazott – Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn figyelmeztette Kínát, hogy Washington nem fogja elfogadni, hogy a kínai import új iparágakat tizedeljen meg.

Yellen egy médiakonferencián kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök nem engedi megismétlődni a 2000-es évek elején tapasztalt “kínai sokkot”, amikor a kínai import áradata mintegy 2 millió amerikai termelő munkahelyet semmisített meg. A Reuters tudósítása szerint a pénzügyminiszter ugyanakkor nem fenyegetett új vámokkal vagy más kereskedelmi szankciókkal, amennyiben Peking továbbra is hatalmas állami támogatást nyújt az elektromos járművek, akkumulátorok, napelemek és más zöldenergia-termékek számára.

Yellen kilenc hónapon belül második kínai útját arra használta fel, hogy panaszkodjon arról, hogy Kína túlbefektetései miatt a gyárak kapacitása jóval meghaladja a kínai belföldi keresletet, miközben e termékek gyorsan növekvő exportja veszélyezteti az Egyesült Államok és más országok cégeit. Kifejtette: a többletkapacitás problémájának megvitatására újonnan létrehozott cserefórumnak időre van szükség ahhoz, hogy megoldásokat találjanak.

Yellen párhuzamot vont az amerikai acélszektorban korábban érzett fájdalommal. “Láttuk már ezt a történetet” – mondta újságíróknak. “Több mint egy évtizeddel ezelőtt a kínai kormány hatalmas támogatása ár alatti kínai acélhoz vezetett, ami elárasztotta a globális piacot, és megtizedelte az iparágakat szerte a világon és az Egyesült Államokban is.” Hozzátette: “Egyértelművé tettem, hogy Biden elnök és én nem fogadjuk el újra ezt a valóságot.” Amikor a globális piacot elárasztják a mesterségesen olcsó kínai termékek, “az amerikai és más külföldi cégek életképessége megkérdőjeleződik”.

Yellen elmondta, hogy a kínai tisztviselőkkel folytatott eszmecseréje előmozdította az amerikai érdekek érvényesülését, és hogy az Egyesült Államoknak a túlzott ipari kapacitással kapcsolatos aggodalmait szövetségesei is osztják Európában, Japánban, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és más feltörekvő piacokon.

A kínai parlament, az Országos Népi Kongresszus márciusban bejelentette, hogy a kormány lépéseket tesz az ipari többletkapacitás visszaszorítása érdekében. Peking szerint azonban téves, hogy az Egyesült Államok és Európa közelmúltban a kínai többletkapacitásból fakadó kockázatokra összpontosított más gazdaságok számára.

Peking szerint azonban félrevezető, hogy az Egyesült Államok és Európa a közelmúltban arra összpontosított, hogy a kínai többletkapacitás milyen kockázatokat jelent más gazdaságokra nézve. A kínai tisztviselők szerint a kritika alábecsüli a kulcsfontosságú iparágakban működő vállalataik innovációját, és túlértékeli az állami támogatás jelentőségét a növekedésük előmozdításában. Azt is mondják, hogy a vámok vagy más kereskedelmi korlátozások megfosztják a globális fogyasztókat a globális éghajlati célok eléréséhez kulcsfontosságú zöld energiaforrásoktól.

A kínai elektromos járművek kereskedelmének korlátozása megzavarná a növekvő iparágat, és sértené a Kereskedelmi Világszervezet szabályait – áll az ipari és információs technológiai minisztérium közleményében, amelyet a CCTV állami média és a China Daily közölt.

A minisztérium hozzátette, hogy elkötelezett az elektromos járművek exportjának támogatása mellett, és segíteni fog az iparág “tengerentúli fejlődésének felgyorsításában”, beleértve a szállítási és logisztikai tervezést, valamint a cégek támogatását az innovációban és a globális szabványok teljesítésében.

A Hszinhua állami hírügynökség idézte Li Csiang miniszterelnököt – akivel az amerikai pénzügyminiszter hosszasan tárgyalt -, aki szerint az Egyesült Államoknak “tartózkodnia kell attól, hogy a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai vagy biztonsági kérdéssé változtassa”, és a termelési kapacitás témáját “piacorientált és globális perspektívából” kell szemlélnie.

Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter még élesebb ellenvetéseket fogalmazott meg a kínai elektromos járművek gyártóival tartott párizsi kerekasztal-beszélgetésen, mondván, hogy az amerikai és európai állítások a kínai elektromos járművek túlzott kapacitásáról alaptalanok.

A támogatások helyett a kínai elektromos járművekkel foglalkozó vállalatok inkább a folyamatos technológiai innovációra, a tökéletes termelési és ellátási lánc rendszerekre és a teljes piaci versenyre támaszkodnak – mondta Wang az Európai Unió szubvencióellenes vizsgálatának megvitatására tett útja során.

Yellen szerint egy lehetséges rövid távú megoldás az lenne, ha Kína lépéseket tenne a belső fogyasztói kereslet erősítésére a háztartások és a nyugdíjak támogatásával, és növekedési modelljét eltolná a kínálati oldali beruházásoktól. A találkozókat követő CNBC-interjúban Yellen azt mondta, hogy “nem annyira” a Kínára vonatkozó kereskedelmi korlátozásokra gondol, mint inkább a makrogazdasági környezetében bekövetkező változásokra. Megismételte azonban, hogy nem zárja ki a vámokat.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...