Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fagyikrimi a McDonald’s-ban - gyártói hiba vagy szabotázs?
No menu items!

Fagyikrimi a McDonald’s-ban – gyártói hiba vagy szabotázs?

Amerikában mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól. Kép forrása: Twitter

Sorra hibásodnak meg a fagyigépek, ezért a McFlurry világszerte hiánycikk. A McDonald’s franchise bérlői a gyártó szándékosságára gyanakszanak. Az ügy Amerikában politikum lett, amit ipari kémkedési vádak tesznek valóságos krimivé.

Fagyihiány van!

A McDonald’s komoly marketingmunkát folytat azért, hogy a megbízhatóság és a kiszámíthatóság szinonimájának tartsák. Még a fast food sok kritikusának többsége is elismeri, hogy a McDonald’s valóban ugyanazt a minőséget kínálja világszerte. Ezért különösen kellemetlen a világ legnagyobb gyorsétterem láncának, hogy a vendégek sokszor hiába kérnek McFlurry-t. „Sajnos nincs, meghibásodott a gép” – ismétlik az eladók nap mint nap szerte a világon.

Az USA-ban, ahol a leggyakrabban hiánycikk a krémfagyi, mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól.

Egy találékony egyetemista

Németországban egy berlini informatika szakos hallgató került a fagyi-ügy középpontjába, egy rendszeres McFlurry vásárló. „Sokszor jöttem ki a McDonald’s-ból csalódottan, üres kézzel” – meséli a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Rashiq Zahid

Online is próbált rendelni, legtöbbször szintén hiába. Ezért a programozónak készülő Rashiq Zahid úgy döntött, próbára teszi a tudását. Appot készített, amivel McFlurry-t lehet online rendelni, akár egyidejűleg a világ sok ezer McDonald’s-jából, összesen 18 ezer 752 dollár értékben. Zahid természetesen egyszer sem vett ennyit. Az app az utolsó pillanatban megszakítja a vásárlási folyamatot. Valójában nem rendelésre szolgál. Azt hivatott kideríteni, hol van McFlurry, és hol nincs.

Így tudja, hogy jelenleg az USA-ban a Mekik 11 százalékában nem működik a fagyigép. New Yorkban még rosszabb a helyzet, a gyorséttermek negyede nem tudja felvenni a rendelést.

Az app Amerikában nagy siker. „Naponta kapok hálálkodó leveleket anyukáktól, akik meg tudják nézni, hogy van-e McFlurry a közeli Mekiben, mielőtt megígérik a gyereküknek a nyalánkságot” – meséli a 25 éves Zahid.

Gyártói szándékosság?!

A franchise szerződések szerint a gépek meghibásodás esetén az éttermek üzemeltetőinek a gyártóhoz kell fordulniuk és a hat hónapos garancia után a javítást maguknak kell fizetniük. A fagyigépek gyártója az illinoisi központú Taylor, a világ vezető krémfagylaltgép gyártó cége. A Taylor szerelői igen drágán dolgoznak, ezért egyre több franchise bérlő gyanítja, hogy a cég szándékosan épít rossz minőségű gépeket, hogy a gyakori szervízelésen keresztül ellensúlyozza a nyomott eladási árat, amit a McDonald’s legnagyobb vevőként rákényszerít. Az üzemeltetők közül néhány beperelte a Taylort és a McDonald’s-ot is a fagyigépek meghibásodása miatti. A bevételkiesés megtérítését követelik.

Fagyikrimi

A Kytch a gyártó hibás programozására gyanakszik. Kép forrása: kytch.com

Míg az üzemeltetők a gyártóval vitatkoznak, egy szemfüles start-up, a Kytch kifejlesztett egy szoftvert, ami algoritmusai segítségével kijavítja a McFlurry-gépek leggyakoribb meghibásodásait. Márpedig az, hogy a gépek vezérlőrendszereinek manipulálásával megoldhatók a fizikai problémák, azt erősíti, hogy azok a gyártó hibás programozására vezethetők vissza, amit vagy szándékosan vagy gondatlanságból követett el.

A Taylor-nak természetesen nem tetszik, hogy a Kytch belenyúl a gépeibe és megerősíti a szándékos rossz gyártás gyanúsját. A start-up-ot az elmúlt hetekben sorozatos hacker támadások érték és magándetektíven megpróbáltak behatolni be az irodájába. Vezetője feljelentést tett, amiben a Taylort gyanúsította meg a bűntényekkel.

Jogi csata

A Taylor úgy próbálja csillapítani a kedélyeket, hogy néhány hete saját javítószoftvert kínál a McDonald’s üzemeltetőknek. Ők azonban továbbra is dühösek, mert – állításuk szerint – a McDonald’s központból nyomás nehezedik rájuk, hogy a Taylor segítségét vegyék igénybe és szakítsák meg a kapcsolatot a Kytch-csel. „Hogy bízhatnánk meg a történtek után a Taylorban?” – tette fel a jogos kérdést egy név nélkül megszólaló franchise bérlő a Wall Street Journal oknyomozó riporterének, aki hetek óta rendszeresen ír a fagyikrimiről.

Vannak azonban olyan franchise bérlők, akik együttműködnek a Taylorral. Közülük az egyiknek köszönhetően a fagyigép gyártó hozzájutott a Kytch szoftveréhez. A start-up vádja szerint ennek segítségével, a know how-jukat lekoppintva fejlesztette ki a Taylor a saját javítószoftverét. Ezért a Kytch bírósághoz fordult. Döntés még nem született, de a bírák már kötelezték a Taylort, hogy adja vissza a franchise bérlőtől megszerzett Kytch szoftvert a start-upnak.

Párhuzamosan perel a Taylor is: a vállalat érvelése szerint a Kytch követett el ipari kémkedést, amikor analizálta a fagyigépek és javítószoftvert fejlesztett ki hozzájuk.

Az elnököt is elérte a fagyibotrány

Joe Biden

Ilyen előzmények után lett az USA-ban a fagyigépek gyakori meghibásodásából és a mekizők bosszúságából politikum. Az ügy felkerült a kormányzati fogyasztóvédelmi ügynökség, a Federal Trade Commission (FTC) agendájára. A FTC levélben kért magyarázatot a Tayortól a gyakori meghibásodásokra.

Joe Biden pedig törvényjavaslattal állt elő, ami megengedné a vevőknek, hogy a garancia letelte után maguk javítsák a meghibásodott gépeket, legyenek akár magánszemélyek, akár cégek. Magától értetődőnek tűnik, jelenleg mégis tilos, mert a bíróságok jogértelmezése szerint a gyártó szellemi alkotáshoz fűződő joga megsértésének számít.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Koronavírus – Egymilliárd ingyenes tesztet oszt szét az amerikai kormány

Joe Biden elnök múlt heti bejelentése szerint az amerikai kormány egymilliárd otthon is felhasználható, a Covid-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet oszt szét ingyenesen az amerikaiak között. Az online leadható igényléseket már rögzítik, minden háztartás négy gyorstesztet rendelhet házhoz. A teszteket a posta szállítja ki 7-12 napon belül.

Rekordot döntött tavaly a hazai használtautó-piac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu portál.

Hírek

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom