Kezdőlap Világgazdaság Fagyikrimi a McDonald’s-ban - gyártói hiba vagy szabotázs?
No menu items!

Fagyikrimi a McDonald’s-ban – gyártói hiba vagy szabotázs?

Amerikában mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól. Kép forrása: Twitter

Sorra hibásodnak meg a fagyigépek, ezért a McFlurry világszerte hiánycikk. A McDonald’s franchise bérlői a gyártó szándékosságára gyanakszanak. Az ügy Amerikában politikum lett, amit ipari kémkedési vádak tesznek valóságos krimivé.

Fagyihiány van!

A McDonald’s komoly marketingmunkát folytat azért, hogy a megbízhatóság és a kiszámíthatóság szinonimájának tartsák. Még a fast food sok kritikusának többsége is elismeri, hogy a McDonald’s valóban ugyanazt a minőséget kínálja világszerte. Ezért különösen kellemetlen a világ legnagyobb gyorsétterem láncának, hogy a vendégek sokszor hiába kérnek McFlurry-t. „Sajnos nincs, meghibásodott a gép” – ismétlik az eladók nap mint nap szerte a világon.

Az USA-ban, ahol a leggyakrabban hiánycikk a krémfagyi, mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól.

Egy találékony egyetemista

Németországban egy berlini informatika szakos hallgató került a fagyi-ügy középpontjába, egy rendszeres McFlurry vásárló. „Sokszor jöttem ki a McDonald’s-ból csalódottan, üres kézzel” – meséli a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Rashiq Zahid

Online is próbált rendelni, legtöbbször szintén hiába. Ezért a programozónak készülő Rashiq Zahid úgy döntött, próbára teszi a tudását. Appot készített, amivel McFlurry-t lehet online rendelni, akár egyidejűleg a világ sok ezer McDonald’s-jából, összesen 18 ezer 752 dollár értékben. Zahid természetesen egyszer sem vett ennyit. Az app az utolsó pillanatban megszakítja a vásárlási folyamatot. Valójában nem rendelésre szolgál. Azt hivatott kideríteni, hol van McFlurry, és hol nincs.

Így tudja, hogy jelenleg az USA-ban a Mekik 11 százalékában nem működik a fagyigép. New Yorkban még rosszabb a helyzet, a gyorséttermek negyede nem tudja felvenni a rendelést.

Az app Amerikában nagy siker. „Naponta kapok hálálkodó leveleket anyukáktól, akik meg tudják nézni, hogy van-e McFlurry a közeli Mekiben, mielőtt megígérik a gyereküknek a nyalánkságot” – meséli a 25 éves Zahid.

Gyártói szándékosság?!

A franchise szerződések szerint a gépek meghibásodás esetén az éttermek üzemeltetőinek a gyártóhoz kell fordulniuk és a hat hónapos garancia után a javítást maguknak kell fizetniük. A fagyigépek gyártója az illinoisi központú Taylor, a világ vezető krémfagylaltgép gyártó cége. A Taylor szerelői igen drágán dolgoznak, ezért egyre több franchise bérlő gyanítja, hogy a cég szándékosan épít rossz minőségű gépeket, hogy a gyakori szervízelésen keresztül ellensúlyozza a nyomott eladási árat, amit a McDonald’s legnagyobb vevőként rákényszerít. Az üzemeltetők közül néhány beperelte a Taylort és a McDonald’s-ot is a fagyigépek meghibásodása miatti. A bevételkiesés megtérítését követelik.

Fagyikrimi

A Kytch a gyártó hibás programozására gyanakszik. Kép forrása: kytch.com

Míg az üzemeltetők a gyártóval vitatkoznak, egy szemfüles start-up, a Kytch kifejlesztett egy szoftvert, ami algoritmusai segítségével kijavítja a McFlurry-gépek leggyakoribb meghibásodásait. Márpedig az, hogy a gépek vezérlőrendszereinek manipulálásával megoldhatók a fizikai problémák, azt erősíti, hogy azok a gyártó hibás programozására vezethetők vissza, amit vagy szándékosan vagy gondatlanságból követett el.

A Taylor-nak természetesen nem tetszik, hogy a Kytch belenyúl a gépeibe és megerősíti a szándékos rossz gyártás gyanúsját. A start-up-ot az elmúlt hetekben sorozatos hacker támadások érték és magándetektíven megpróbáltak behatolni be az irodájába. Vezetője feljelentést tett, amiben a Taylort gyanúsította meg a bűntényekkel.

Jogi csata

A Taylor úgy próbálja csillapítani a kedélyeket, hogy néhány hete saját javítószoftvert kínál a McDonald’s üzemeltetőknek. Ők azonban továbbra is dühösek, mert – állításuk szerint – a McDonald’s központból nyomás nehezedik rájuk, hogy a Taylor segítségét vegyék igénybe és szakítsák meg a kapcsolatot a Kytch-csel. „Hogy bízhatnánk meg a történtek után a Taylorban?” – tette fel a jogos kérdést egy név nélkül megszólaló franchise bérlő a Wall Street Journal oknyomozó riporterének, aki hetek óta rendszeresen ír a fagyikrimiről.

Vannak azonban olyan franchise bérlők, akik együttműködnek a Taylorral. Közülük az egyiknek köszönhetően a fagyigép gyártó hozzájutott a Kytch szoftveréhez. A start-up vádja szerint ennek segítségével, a know how-jukat lekoppintva fejlesztette ki a Taylor a saját javítószoftverét. Ezért a Kytch bírósághoz fordult. Döntés még nem született, de a bírák már kötelezték a Taylort, hogy adja vissza a franchise bérlőtől megszerzett Kytch szoftvert a start-upnak.

Párhuzamosan perel a Taylor is: a vállalat érvelése szerint a Kytch követett el ipari kémkedést, amikor analizálta a fagyigépek és javítószoftvert fejlesztett ki hozzájuk.

Az elnököt is elérte a fagyibotrány

Joe Biden

Ilyen előzmények után lett az USA-ban a fagyigépek gyakori meghibásodásából és a mekizők bosszúságából politikum. Az ügy felkerült a kormányzati fogyasztóvédelmi ügynökség, a Federal Trade Commission (FTC) agendájára. A FTC levélben kért magyarázatot a Tayortól a gyakori meghibásodásokra.

Joe Biden pedig törvényjavaslattal állt elő, ami megengedné a vevőknek, hogy a garancia letelte után maguk javítsák a meghibásodott gépeket, legyenek akár magánszemélyek, akár cégek. Magától értetődőnek tűnik, jelenleg mégis tilos, mert a bíróságok jogértelmezése szerint a gyártó szellemi alkotáshoz fűződő joga megsértésének számít.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A Galleri-tesz egy újabb remény lehet a daganatos betegeknek

A Galleri-teszt, vagyis a rák több mint 50 formájának kimutatására szolgáló vérvizsgálat segíthet a diagnózis felgyorsításában és a betegek kezelésének gyorsabb megkezdésében - állítja egy új tanulmány.

31 milliárdosnak van több pénze, mint amennyi az USA kormányának készpénzállománya

Az amerikai államkincstár készpénzállománya veszélyesen alacsony szintre süllyedt, mivel Washingtonban még mindig nem tudtak megegyezni az adósságplafon emeléséről. A Bloomberg Billionaires Index szerint a világ 31 leggazdagabb emberének mind magasabb a vagyona, mint amekkora az amerikai kormány készpénzállománya jelenleg.

Hírek

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.