Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fagyikrimi a McDonald’s-ban - gyártói hiba vagy szabotázs?
No menu items!

Fagyikrimi a McDonald’s-ban – gyártói hiba vagy szabotázs?

Amerikában mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól. Kép forrása: Twitter

Sorra hibásodnak meg a fagyigépek, ezért a McFlurry világszerte hiánycikk. A McDonald’s franchise bérlői a gyártó szándékosságára gyanakszanak. Az ügy Amerikában politikum lett, amit ipari kémkedési vádak tesznek valóságos krimivé.

Fagyihiány van!

A McDonald’s komoly marketingmunkát folytat azért, hogy a megbízhatóság és a kiszámíthatóság szinonimájának tartsák. Még a fast food sok kritikusának többsége is elismeri, hogy a McDonald’s valóban ugyanazt a minőséget kínálja világszerte. Ezért különösen kellemetlen a világ legnagyobb gyorsétterem láncának, hogy a vendégek sokszor hiába kérnek McFlurry-t. „Sajnos nincs, meghibásodott a gép” – ismétlik az eladók nap mint nap szerte a világon.

Az USA-ban, ahol a leggyakrabban hiánycikk a krémfagyi, mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól.

Egy találékony egyetemista

Németországban egy berlini informatika szakos hallgató került a fagyi-ügy középpontjába, egy rendszeres McFlurry vásárló. „Sokszor jöttem ki a McDonald’s-ból csalódottan, üres kézzel” – meséli a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Rashiq Zahid

Online is próbált rendelni, legtöbbször szintén hiába. Ezért a programozónak készülő Rashiq Zahid úgy döntött, próbára teszi a tudását. Appot készített, amivel McFlurry-t lehet online rendelni, akár egyidejűleg a világ sok ezer McDonald’s-jából, összesen 18 ezer 752 dollár értékben. Zahid természetesen egyszer sem vett ennyit. Az app az utolsó pillanatban megszakítja a vásárlási folyamatot. Valójában nem rendelésre szolgál. Azt hivatott kideríteni, hol van McFlurry, és hol nincs.

Így tudja, hogy jelenleg az USA-ban a Mekik 11 százalékában nem működik a fagyigép. New Yorkban még rosszabb a helyzet, a gyorséttermek negyede nem tudja felvenni a rendelést.

Az app Amerikában nagy siker. „Naponta kapok hálálkodó leveleket anyukáktól, akik meg tudják nézni, hogy van-e McFlurry a közeli Mekiben, mielőtt megígérik a gyereküknek a nyalánkságot” – meséli a 25 éves Zahid.

Gyártói szándékosság?!

A franchise szerződések szerint a gépek meghibásodás esetén az éttermek üzemeltetőinek a gyártóhoz kell fordulniuk és a hat hónapos garancia után a javítást maguknak kell fizetniük. A fagyigépek gyártója az illinoisi központú Taylor, a világ vezető krémfagylaltgép gyártó cége. A Taylor szerelői igen drágán dolgoznak, ezért egyre több franchise bérlő gyanítja, hogy a cég szándékosan épít rossz minőségű gépeket, hogy a gyakori szervízelésen keresztül ellensúlyozza a nyomott eladási árat, amit a McDonald’s legnagyobb vevőként rákényszerít. Az üzemeltetők közül néhány beperelte a Taylort és a McDonald’s-ot is a fagyigépek meghibásodása miatti. A bevételkiesés megtérítését követelik.

Fagyikrimi

A Kytch a gyártó hibás programozására gyanakszik. Kép forrása: kytch.com

Míg az üzemeltetők a gyártóval vitatkoznak, egy szemfüles start-up, a Kytch kifejlesztett egy szoftvert, ami algoritmusai segítségével kijavítja a McFlurry-gépek leggyakoribb meghibásodásait. Márpedig az, hogy a gépek vezérlőrendszereinek manipulálásával megoldhatók a fizikai problémák, azt erősíti, hogy azok a gyártó hibás programozására vezethetők vissza, amit vagy szándékosan vagy gondatlanságból követett el.

A Taylor-nak természetesen nem tetszik, hogy a Kytch belenyúl a gépeibe és megerősíti a szándékos rossz gyártás gyanúsját. A start-up-ot az elmúlt hetekben sorozatos hacker támadások érték és magándetektíven megpróbáltak behatolni be az irodájába. Vezetője feljelentést tett, amiben a Taylort gyanúsította meg a bűntényekkel.

Jogi csata

A Taylor úgy próbálja csillapítani a kedélyeket, hogy néhány hete saját javítószoftvert kínál a McDonald’s üzemeltetőknek. Ők azonban továbbra is dühösek, mert – állításuk szerint – a McDonald’s központból nyomás nehezedik rájuk, hogy a Taylor segítségét vegyék igénybe és szakítsák meg a kapcsolatot a Kytch-csel. „Hogy bízhatnánk meg a történtek után a Taylorban?” – tette fel a jogos kérdést egy név nélkül megszólaló franchise bérlő a Wall Street Journal oknyomozó riporterének, aki hetek óta rendszeresen ír a fagyikrimiről.

Vannak azonban olyan franchise bérlők, akik együttműködnek a Taylorral. Közülük az egyiknek köszönhetően a fagyigép gyártó hozzájutott a Kytch szoftveréhez. A start-up vádja szerint ennek segítségével, a know how-jukat lekoppintva fejlesztette ki a Taylor a saját javítószoftverét. Ezért a Kytch bírósághoz fordult. Döntés még nem született, de a bírák már kötelezték a Taylort, hogy adja vissza a franchise bérlőtől megszerzett Kytch szoftvert a start-upnak.

Párhuzamosan perel a Taylor is: a vállalat érvelése szerint a Kytch követett el ipari kémkedést, amikor analizálta a fagyigépek és javítószoftvert fejlesztett ki hozzájuk.

Az elnököt is elérte a fagyibotrány

Joe Biden

Ilyen előzmények után lett az USA-ban a fagyigépek gyakori meghibásodásából és a mekizők bosszúságából politikum. Az ügy felkerült a kormányzati fogyasztóvédelmi ügynökség, a Federal Trade Commission (FTC) agendájára. A FTC levélben kért magyarázatot a Tayortól a gyakori meghibásodásokra.

Joe Biden pedig törvényjavaslattal állt elő, ami megengedné a vevőknek, hogy a garancia letelte után maguk javítsák a meghibásodott gépeket, legyenek akár magánszemélyek, akár cégek. Magától értetődőnek tűnik, jelenleg mégis tilos, mert a bíróságok jogértelmezése szerint a gyártó szellemi alkotáshoz fűződő joga megsértésének számít.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom