Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fagyikrimi a McDonald’s-ban - gyártói hiba vagy szabotázs?
No menu items!

Fagyikrimi a McDonald’s-ban – gyártói hiba vagy szabotázs?

Amerikában mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól. Kép forrása: Twitter

Sorra hibásodnak meg a fagyigépek, ezért a McFlurry világszerte hiánycikk. A McDonald’s franchise bérlői a gyártó szándékosságára gyanakszanak. Az ügy Amerikában politikum lett, amit ipari kémkedési vádak tesznek valóságos krimivé.

Fagyihiány van!

A McDonald’s komoly marketingmunkát folytat azért, hogy a megbízhatóság és a kiszámíthatóság szinonimájának tartsák. Még a fast food sok kritikusának többsége is elismeri, hogy a McDonald’s valóban ugyanazt a minőséget kínálja világszerte. Ezért különösen kellemetlen a világ legnagyobb gyorsétterem láncának, hogy a vendégek sokszor hiába kérnek McFlurry-t. „Sajnos nincs, meghibásodott a gép” – ismétlik az eladók nap mint nap szerte a világon.

Az USA-ban, ahol a leggyakrabban hiánycikk a krémfagyi, mémek, viccek, sőt összeesküvés-elméletek terjednek a McFlurry-gépek feltűnően gyakori meghibásodásának okairól.

Egy találékony egyetemista

Németországban egy berlini informatika szakos hallgató került a fagyi-ügy középpontjába, egy rendszeres McFlurry vásárló. „Sokszor jöttem ki a McDonald’s-ból csalódottan, üres kézzel” – meséli a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Rashiq Zahid

Online is próbált rendelni, legtöbbször szintén hiába. Ezért a programozónak készülő Rashiq Zahid úgy döntött, próbára teszi a tudását. Appot készített, amivel McFlurry-t lehet online rendelni, akár egyidejűleg a világ sok ezer McDonald’s-jából, összesen 18 ezer 752 dollár értékben. Zahid természetesen egyszer sem vett ennyit. Az app az utolsó pillanatban megszakítja a vásárlási folyamatot. Valójában nem rendelésre szolgál. Azt hivatott kideríteni, hol van McFlurry, és hol nincs.

Így tudja, hogy jelenleg az USA-ban a Mekik 11 százalékában nem működik a fagyigép. New Yorkban még rosszabb a helyzet, a gyorséttermek negyede nem tudja felvenni a rendelést.

Az app Amerikában nagy siker. „Naponta kapok hálálkodó leveleket anyukáktól, akik meg tudják nézni, hogy van-e McFlurry a közeli Mekiben, mielőtt megígérik a gyereküknek a nyalánkságot” – meséli a 25 éves Zahid.

Gyártói szándékosság?!

A franchise szerződések szerint a gépek meghibásodás esetén az éttermek üzemeltetőinek a gyártóhoz kell fordulniuk és a hat hónapos garancia után a javítást maguknak kell fizetniük. A fagyigépek gyártója az illinoisi központú Taylor, a világ vezető krémfagylaltgép gyártó cége. A Taylor szerelői igen drágán dolgoznak, ezért egyre több franchise bérlő gyanítja, hogy a cég szándékosan épít rossz minőségű gépeket, hogy a gyakori szervízelésen keresztül ellensúlyozza a nyomott eladási árat, amit a McDonald’s legnagyobb vevőként rákényszerít. Az üzemeltetők közül néhány beperelte a Taylort és a McDonald’s-ot is a fagyigépek meghibásodása miatti. A bevételkiesés megtérítését követelik.

Fagyikrimi

A Kytch a gyártó hibás programozására gyanakszik. Kép forrása: kytch.com

Míg az üzemeltetők a gyártóval vitatkoznak, egy szemfüles start-up, a Kytch kifejlesztett egy szoftvert, ami algoritmusai segítségével kijavítja a McFlurry-gépek leggyakoribb meghibásodásait. Márpedig az, hogy a gépek vezérlőrendszereinek manipulálásával megoldhatók a fizikai problémák, azt erősíti, hogy azok a gyártó hibás programozására vezethetők vissza, amit vagy szándékosan vagy gondatlanságból követett el.

A Taylor-nak természetesen nem tetszik, hogy a Kytch belenyúl a gépeibe és megerősíti a szándékos rossz gyártás gyanúsját. A start-up-ot az elmúlt hetekben sorozatos hacker támadások érték és magándetektíven megpróbáltak behatolni be az irodájába. Vezetője feljelentést tett, amiben a Taylort gyanúsította meg a bűntényekkel.

Jogi csata

A Taylor úgy próbálja csillapítani a kedélyeket, hogy néhány hete saját javítószoftvert kínál a McDonald’s üzemeltetőknek. Ők azonban továbbra is dühösek, mert – állításuk szerint – a McDonald’s központból nyomás nehezedik rájuk, hogy a Taylor segítségét vegyék igénybe és szakítsák meg a kapcsolatot a Kytch-csel. „Hogy bízhatnánk meg a történtek után a Taylorban?” – tette fel a jogos kérdést egy név nélkül megszólaló franchise bérlő a Wall Street Journal oknyomozó riporterének, aki hetek óta rendszeresen ír a fagyikrimiről.

Vannak azonban olyan franchise bérlők, akik együttműködnek a Taylorral. Közülük az egyiknek köszönhetően a fagyigép gyártó hozzájutott a Kytch szoftveréhez. A start-up vádja szerint ennek segítségével, a know how-jukat lekoppintva fejlesztette ki a Taylor a saját javítószoftverét. Ezért a Kytch bírósághoz fordult. Döntés még nem született, de a bírák már kötelezték a Taylort, hogy adja vissza a franchise bérlőtől megszerzett Kytch szoftvert a start-upnak.

Párhuzamosan perel a Taylor is: a vállalat érvelése szerint a Kytch követett el ipari kémkedést, amikor analizálta a fagyigépek és javítószoftvert fejlesztett ki hozzájuk.

Az elnököt is elérte a fagyibotrány

Joe Biden

Ilyen előzmények után lett az USA-ban a fagyigépek gyakori meghibásodásából és a mekizők bosszúságából politikum. Az ügy felkerült a kormányzati fogyasztóvédelmi ügynökség, a Federal Trade Commission (FTC) agendájára. A FTC levélben kért magyarázatot a Tayortól a gyakori meghibásodásokra.

Joe Biden pedig törvényjavaslattal állt elő, ami megengedné a vevőknek, hogy a garancia letelte után maguk javítsák a meghibásodott gépeket, legyenek akár magánszemélyek, akár cégek. Magától értetődőnek tűnik, jelenleg mégis tilos, mert a bíróságok jogértelmezése szerint a gyártó szellemi alkotáshoz fűződő joga megsértésének számít.

Petrus Szabolcs

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.