Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Februárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
No menu items!

Februárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Illusztráció: Bigstock

Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz csütörtökön.

A pénzpiaci alapokból 2,6 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok javítani tudtak, így összességében 1,3 százalékkal 571 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona februárban. A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke: 178,5 milliárd forint érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így összesen 4,1 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória, amely 5710 milliárd forintra bővült.

A vegyes alapokhoz 57,6 milliárd forint tőke érkezett, és a kategória vagyonát növelték a kedvező hozamok is, így a vagyon 4,8 százalékkal 1946 milliárd forintra tudott növekedni az elmúlt hónapban. Amennyiben tovább folytatódik ez a trend, akkor március végére a vegyes alapok vagyona átlépi a kétezer milliárdot, és további egy hónap után a dobogó második fokára is felállhat, letaszítva onnan az ingatlanalapokat.

A részvényalapokhoz 9,9 milliárdnyi tőke áramlott, az árfolyammozgások tovább segítettek, így 6 százalékos növekedéssel 933 milliárd forint gyűlt össze a kategória vagyonában a hónap során.

Az ingatlanalapokba ezúttal 11,1 milliárd forint tőke áramlott be a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,4 százalékkal nőtt.
Az árupiaci alapok esetében 3,7 milliárd forint tőke érkezését könyvelték el. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a növekedés 5,2 százalékos lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 49 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak járulni a növekedéshez, így összességében a vagyon 5,3 százalékkal nőtt, 1563 milliárd forint lett a hónap során. A Bamosz 24 tagja 20 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül 15 ezer milliárd forintot befektetési alapokban – olvasható a közleményben. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.