Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Finn vélemény: a Fed példáját kellene követnie az Európai Központi Banknak
No menu items!

Finn vélemény: a Fed példáját kellene követnie az Európai Központi Banknak

Olli Rehn szerint a 2 százalékos célt a piac plafonként érzékeli. Fotó: Yves Logghe/AP

A finn jegybank kormányzója szerint az Európai Központi Banknak (EKB) az amerikai Federal Reserve példáját követve toleránsabban kellene kezelnie az inflációs cél túllépését, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti infláció üteme hosszú évek óta meglehetősen lanyha.

Ollie Rehn – aki a finn jegybank vezetőjeként az EKB monetáris tanácsának is tagja – a Financial Timesnak adott interjúban hangsúlyozza, hogy az euróövezeti munkapiacon és a világgazdaságban végbement változások gyengítették a bérinflációs nyomást.

Rehn szerint ez azt jelenti, hogy az euróövezeti gazdaság gyors ütemű infláció nélkül is fenn tud tartani alacsony szintű munkanélküliségi rátát.

Ebben az esetben viszont a gazdasági és a társadalmi jólét szempontjából bizonyos ideig lenne értelme a célt meghaladó infláció elfogadásának, figyelembe véve a célszinttől elmaradó infláció időszakait is – fogalmazott Ollie Rehn.

Éppen ezért a jelenlegi alacsony kamatszintek környezetében lenne értelme annak is, ha az EKB az árstabilitás mellett a teljes vagy az elérhető maximális foglalkoztatásra összpontosítaná figyelmét – tette hozzá.

Az EKB az utóbbi évtized legnagyobb részében nem tudta elérni inflációs célját, amely 2 százalékhoz közeli, de annál alacsonyabb éves inflációs ütem tartását irányozza elő, annak ellenére, hogy mélyen a negatív tartományba vitte le a kamatokat, és négyezer milliárd eurót meghaladó adósságeszköz-vásárlási programot is végrehajtott.

Rehn szerint az euróövezeti jegybank inflációs céljának megfogalmazása “aszimmetria és bizonyos mértékű kétértelműség érzetét kelti“.

Ollie Rehn hozzátette:

a finn jegybank becslése szerint az EKB tényleges inflációs célja 1,6-1,8 százalék, de ennél is rosszabb, hogy a piac a 2 százalékot plafonként érzékeli, és ez tompítja az inflációs várakozásokat.

Általános vélemények szerint az EKB ősszel módosítja inflációs célját, amikor stratégiájának most folyó, 18 éve első felülvizsgálatának végére jut – áll a Financial Times írásában.

A lap felidézi, hogy az euróövezeti jegybankot megalapító uniós okirat az árstabilitást jelölte ki az EKB elsődleges feladatául, de a bankra bízta annak meghatározását, hogy ezt miként éri el.

Az EKB először 2 százalék alatti inflációs célt jelölt ki, majd később ezt 2 százalékhoz közeli, de az alatti inflációra módosította.

Az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve tavaly hajtotta végre stratégiai felülvizsgálatát, és vállalta, hogy megengedi a célszintet meghaladó infláció kialakulását, miután az amerikai gazdaságban is hosszabb ideig elmaradt a céltól az inflációs ütem.

A Financial Timesnak adott interjúban Ollie Rehn nagyon fontosnak nevezte, hogy az euróövezeti kormányok csökkentsék a koronavírus-válság alatt felduzzadt adósságtömeget. Rehn szerint Európának továbbra is nagyon alkalmazkodó jellegű monetáris politikára van szüksége, de ez az alapállás nem marad fenn örök időkre, és eljön az idő, amikor az euróövezeti szuverén adósokat terhelő finanszírozási költségek emelkedésnek indulnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...