Kezdőlap Gazdaság Fitch: egyre több a leminősített pénzintézet
No menu items!

Fitch: egyre több a leminősített pénzintézet

Gyorsult a globális pénzügyi szektor vállalatainak leminősítési folyamata az idei harmadik negyedévben, elsősorban a romló világgazdasági kondíciók miatt – áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett friss negyedéves banki körképében.

A nemzetközi hitelminősítő a tanulmány szerint a szeptemberrel zárult három hónapban 366 minősítési eljárást végzett bankok, nem banki jellegű pénzügyi szolgáltatók és biztosítótársaságok körében, és ezek 14 százaléka volt leminősítés, az osztályzatjavítások aránya ugyanakkor nem érte el az 5 százalékot.

A Fitch által a globális pénzügyi szektorban végrehajtott minősítési változtatások 60 százaléka szuverén osztályzati módosításokhoz kötődött. Júliusban például a cég “B”-ről egy fokozattal “B mínusz”-ra – mélyen a spekulatív sávba – rontotta Törökország államadósság-kötelezettségeinek besorolását, és abban a hónapban a pénzügyi szektort érintő negatív minősítési lépések kétharmadának közvetlen oka ez volt – áll a Fitch Ratings tanulmányában.

A cég kiemeli ugyanakkor, hogy egyedül Brazília osztályzati kilátásának stabilizálásához a júliusban végrehajtott pozitív pénzintézeti minősítési lépések 30 százaléka kapcsolódott.

A tanulmány a nem államadós-besorolási módosításokhoz kötődő minősítési lépések között felidézi, hogy a Fitch Ratings a harmadik negyedévben két lengyel bankot leminősített, miután a lengyel kormány fizetési moratóriumot hirdetett a helyi valutában fennálló lakossági jelzáloghitelekre, és ez komoly költségekkel terheli a lengyel bankokat.

A Fitch által a magyar bankok körében végrehajtott harmadik negyedévi minősítési lépések mindegyike osztályzati megerősítés volt változatlan stabil kilátással: a cég így járt el a K&H Bank, a CIB és az Erste Bank Hungary esetében.

A Fitch Ratings a romló világgazdasági kondíciókra hivatkozva jelentősen rontotta legutóbbi globális előrejelzését.

Harmadik negyedévi, markánsan felülvizsgált prognózisában a hitelminősítő közölte: 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban.

A cég a globális GDP-érték idei növekedésére szóló előrejelzését 0,5 százalékponttal, a jövő évi világgazdasági növekedésre adott becslését egy teljes százalékponttal csökkentette az előző negyedéves prognózisához képest.

A Fitch londoni elemzői az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre “zéróhoz egészen közeli” GDP-növekedést – az euróövezetben valójában enyhe, 0,1 százalékos egész éves átlagos visszaesést -, Kínában az idén mindössze 2,8 százalékos, jövőre is csak 4,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics októberi előrejelzésében közölte: elsősorban a reálbérekre nehezedő nyomás, az emelkedő kamatok, valamint a befektetési eszközök és a lakóingatlanok áreséséből eredő negatív vagyoni hatások miatt azzal számol, hogy az Egyesült Államok, Kanada, az euróövezet és Nagy-Britannia egyaránt recesszióba kerül 2023-ban.

Az Oxford Economics ennek figyelembevételével jövőre mindössze 2 százalékos világgazdasági növekedést vár a nyáron valószínűsített 2,8 százalék helyett.

A ház londoni elemzői közölték: felülvizsgált prognózisukból az következik, hogy a világgazdaság 2023-ban a recesszió szélére sodródik az általánosan elfogadott kritériumok alapján, amelyek szerint két egymást követő negyedéves GDP-visszaesés esetén állapítható meg a recesszió bekövetkezte. (MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott.

Bezárta a kiskaput az online Árfigyelő rendszer

GVH: az Árfigyelő az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árak alapján határozza meg a legalacsonyabb árat

Mentavill Expo: a lakossági piac bezuhant az ipari megrendelések nem csökkennek a villanyszerelőknél

Az épitőipari visszaesés, a lakásépítések számának csökkenése a villanyszerelők számára is olyan kihívást jelent, amelyre naprakész piacismerettel és a megszokottól eltérő üzletpolitikával lehet csak eredményesen reagálni.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a tőzsde az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 30,59 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 57 699,78 ponton zárt kedden.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.

Nemzetközi díjat nyert a Pénzmúzeum

Megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 ezer látogatót fogadott.