Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fitch: kedvező fordulat a feltörekvő gazdaságok minősítési ciklusában
No menu items!

Fitch: kedvező fordulat a feltörekvő gazdaságok minősítési ciklusában

Kedvező fordulat érzékelhető a globális feltörekvő térség szuverén hitelminősítési ciklusában, és az osztályzati kilátások egyenlege is javult – áll a Fitch Ratings idei első globális adósminőségi áttekintésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: osztályzati listáján a tavalyi negyedik negyedévben a feltörekvő gazdaságok közül négy államadós-besorolása javult, kettőé romlott.

A közép- és kelet-európai EU-térségben Horvátország szuverén minősítését javította a decemberrel zárult három hónapban a Fitch Ratings: a cég novemberben “BBB mínusz”-ról egy fokozattal “BBB”-re – Magyarország jelenlegi államadós-minősítésével azonos szintre – emelte a hosszú futamidejű horvát devizaadósság-kötelezettségek besorolását, és az új osztályzatra is érvényben hagyta az addigi pozitív kilátást, ami további felminősítés lehetőségére utal.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország 2023 januárjában csatlakozhat az euróövezethez, és ez közvetlenül kedvező hatást gyakorol a horvát szuverén minősítési modellre, mindenekelőtt az euró tartalékvaluta-státusából eredő rugalmasság révén.

A tanulmányban a Fitch Ratings kiemelte, hogy javult a feltörekvő gazdaságok államadós-besorolásaira érvényes kilátások egyenlege is.

A hitelminősítő kimutatása szerint a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátások száma továbbra is meghaladja a pozitív kilátásokét a globális feltörekvő térségben, de a besorolási kilátások nettó egyenlege – vagyis a pozitív és a negatív kilátások számának különbsége – a 2020 augusztusában mért mínusz 33-as mélypontról idén januárra mínusz 14-re csökkent.

Magyarország “BBB” államadós-osztályzatára a Fitch Ratings – csakúgy, mint a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings és a Moody’s Investors Service – stabil kilátást tart érvényben.

A magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata január 28-án kezdődik: aznapra a Fitch Ratings tűzte ki a magyar szuverén besorolás áttekintését.

Átfogó előrejelzésében a Fitch közölte: a globális feltörekvő térségen belül jelenleg a feltörekvő európai gazdaságok, a Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség makroszintű hitelpiaci környezetét ítéli meg javulóként.

A cég által a globális feltörekvő régióba sorolt másik három nagy térség – Kína, Latin-Amerika és a Szaharától délre fekvő afrikai gazdaságok – hitelpiaci makrokörnyezetének minősége a Fitch értékelési módszertana alapján semleges, de ez az összetétel együtt azt tükrözi, hogy a hitelminősítő megítélése szerint a feltörekvő gazdaságokban folytatódik a kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A cég közölte: jelenlegi előrejelzése a globális feltörekvő térség hazai össztermékének (GDP) 4 százalékos mediánnövekedését valószínűsíti 2022 egészére.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a régió GDP-arányos államháztartási deficitjének mediánszintje a tavalyi 5,2 százalékról az idén 4 százalékra csökken, de még így is jelentősen meghaladja a koronavírus-járvány előtti mediánt, amely 2,6 százalék volt.

A hitelminősítő várakozása szerint a gyors ütemű nominális GDP-növekedés eredményeként 2022 végéig 59 százalékra csökken a feltörekvő gazdaságok medián államadósság-rátája a tavalyi 61 százalékról, de ezzel együtt is 9 százalékponttal lesz magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.