Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fitch: kedvező fordulat a feltörekvő gazdaságok minősítési ciklusában
No menu items!

Fitch: kedvező fordulat a feltörekvő gazdaságok minősítési ciklusában

Kedvező fordulat érzékelhető a globális feltörekvő térség szuverén hitelminősítési ciklusában, és az osztályzati kilátások egyenlege is javult – áll a Fitch Ratings idei első globális adósminőségi áttekintésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: osztályzati listáján a tavalyi negyedik negyedévben a feltörekvő gazdaságok közül négy államadós-besorolása javult, kettőé romlott.

A közép- és kelet-európai EU-térségben Horvátország szuverén minősítését javította a decemberrel zárult három hónapban a Fitch Ratings: a cég novemberben “BBB mínusz”-ról egy fokozattal “BBB”-re – Magyarország jelenlegi államadós-minősítésével azonos szintre – emelte a hosszú futamidejű horvát devizaadósság-kötelezettségek besorolását, és az új osztályzatra is érvényben hagyta az addigi pozitív kilátást, ami további felminősítés lehetőségére utal.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország 2023 januárjában csatlakozhat az euróövezethez, és ez közvetlenül kedvező hatást gyakorol a horvát szuverén minősítési modellre, mindenekelőtt az euró tartalékvaluta-státusából eredő rugalmasság révén.

A tanulmányban a Fitch Ratings kiemelte, hogy javult a feltörekvő gazdaságok államadós-besorolásaira érvényes kilátások egyenlege is.

A hitelminősítő kimutatása szerint a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátások száma továbbra is meghaladja a pozitív kilátásokét a globális feltörekvő térségben, de a besorolási kilátások nettó egyenlege – vagyis a pozitív és a negatív kilátások számának különbsége – a 2020 augusztusában mért mínusz 33-as mélypontról idén januárra mínusz 14-re csökkent.

Magyarország “BBB” államadós-osztályzatára a Fitch Ratings – csakúgy, mint a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings és a Moody’s Investors Service – stabil kilátást tart érvényben.

A magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata január 28-án kezdődik: aznapra a Fitch Ratings tűzte ki a magyar szuverén besorolás áttekintését.

Átfogó előrejelzésében a Fitch közölte: a globális feltörekvő térségen belül jelenleg a feltörekvő európai gazdaságok, a Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség makroszintű hitelpiaci környezetét ítéli meg javulóként.

A cég által a globális feltörekvő régióba sorolt másik három nagy térség – Kína, Latin-Amerika és a Szaharától délre fekvő afrikai gazdaságok – hitelpiaci makrokörnyezetének minősége a Fitch értékelési módszertana alapján semleges, de ez az összetétel együtt azt tükrözi, hogy a hitelminősítő megítélése szerint a feltörekvő gazdaságokban folytatódik a kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A cég közölte: jelenlegi előrejelzése a globális feltörekvő térség hazai össztermékének (GDP) 4 százalékos mediánnövekedését valószínűsíti 2022 egészére.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a régió GDP-arányos államháztartási deficitjének mediánszintje a tavalyi 5,2 százalékról az idén 4 százalékra csökken, de még így is jelentősen meghaladja a koronavírus-járvány előtti mediánt, amely 2,6 százalék volt.

A hitelminősítő várakozása szerint a gyors ütemű nominális GDP-növekedés eredményeként 2022 végéig 59 százalékra csökken a feltörekvő gazdaságok medián államadósság-rátája a tavalyi 61 százalékról, de ezzel együtt is 9 százalékponttal lesz magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem a háború aggasztja leginkább a németeket

A fogyasztói árak széles körű és nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a lakosságot Németországban - derül ki egy felmérésből.

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom