Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gáz van a Gazpromnál: nem fizetnek osztalékot
No menu items!

Gáz van a Gazpromnál: nem fizetnek osztalékot

A Gazprom részvényeinek árfolyama csütörtökön 27 százalékot zuhant. Fotó: Bigstock

Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom csütörtökön piaci értékének több mint negyedét veszítette el, miután az állami tulajdonú vállalat úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot.

A részvényesek úgy döntöttek, hogy a jelenlegi helyzetben nem időszerű osztalékot fizetni a 2021-es eredmények alapján” – közölte Famil Szadigov, a Gazprom elnökhelyettese a CNBC beszámolója szerint.

Jelenleg a Gazprom prioritásként kezeli beruházási programjának végrehajtását, beleértve a gázinfrastruktúra bővítését az Orosz Föderáció régióiban, valamint a következő téli időszakra való felkészülést. Emellett kétségtelenül készen kell állnunk arra, hogy teljesítsük a megnövekedett adók megfizetésére vonatkozó kötelezettségeinket” – mondta.

A döntés, hogy a vállalat 1998 óta először nem fizet osztalékot, hatályon kívül helyezte az igazgatótanács azon ajánlását, hogy részvényenként 52,53 rubel (1 dollár) osztalékot fizessen.

A Gazprom részvényeinek árfolyama 27 százalékot zuhant, mielőtt a moszkvai tőzsde közbelépett és leállította a kereskedést.

A Gazprom 2021-ben rekordnyereségről számolt be a nyersanyagárak emelkedésének köszönhetően, de az ukrajnai orosz invázió után bevezetett gazdasági szankciók sorozata most azzal fenyeget, hogy csökkennek a vállalat bevételei.

Az elmúlt hetekben az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló orosz gázáramlás csökkenése felerősítette a téli ellátási hiánytól való félelmeket.

Az Uniper német energetikai vállalat kedden visszavonta 2022-re vonatkozó pénzügyi kilátásait a Gazprom szállítási korlátozásaira hivatkozva, míg a német kormány nemrég bejelentette, hogy úgynevezett “riasztási szintre” lép a gázellátási vészhelyzeti tervében.

Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdasága most már magasnak látja a hosszú távú gázellátási hiányok kockázatát.

Az európai politikai döntéshozók jelenleg azon fáradoznak, hogy feltöltsék a földalatti tárolókat földgázkészletekkel, hogy a háztartások számára elegendő tüzelőanyagot biztosítsanak a villanyok égetéséhez és az otthonok melegen tartásához, amikor a hideg téli hónapok visszatérnek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom