Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gyanús időzítés az ukrajnai háború kínai békeközvetítése kapcsán
No menu items!

Gyanús időzítés az ukrajnai háború kínai békeközvetítése kapcsán

Illusztráció: Bigstock

Miután hónapok óta láthatóan vonakodik attól, hogy Moszkvával azonos szinten tárgyaljon Kijevvel, Kína szerdán bejelentette, hogy különleges képviselőket küld Ukrajnába, és tárgyalásokat folytat minden féllel a konfliktus lezárásáról. Szakértők szerint a kínai vezetés nem véletlenül próbál éppen most békét teremteni.

A kínai állami média közlése szerint Hszi Csin-ping elnök egy telefonbeszélgetés során – az első, amelyet a vezetők a háború 2022. februári kezdete óta folytattak – közölte ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy Peking az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások előmozdítására fog összpontosítani.

Az állami média hozzátette, hogy Peking erőfeszítéseket fog tenni a tűzszünet mielőbbi elérése érdekében, hogy véget vessen annak, amit Kína inkább “válságnak“, mint konfliktusnak nevezett.

A “hosszúnak és jelentőségteljesnek” minősített telefonbeszélgetést kommentálva Zelenszkij úgy vélekedett, hogy az “erőteljes lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének“.

A hívás időzítése – és Kína azon döntése, hogy követeket küld Ukrajnába – meglepte a politikai és védelmi elemzőket, különösen mivel Ukrajna közismerten nagyszabású ellentámadásra készül az orosz erők ellen, hogy visszaszerezzen területeket az ország keleti és déli részein.

Számos elemző úgy véli, Kína arra törekszik, hogy megállítsa a konfliktust, mielőtt a tavaszi sáros évszak elmúltával a harcok tömegesen eszkalálódnának, lehetővé téve a támadó műveletek újbóli komolyabb megkezdését, ahogy Ukrajna még több haditechnikai eszközt kap nyugati szövetségeseitől.

A tavaszi hónapok gyakorlatilag a végéhez közelednek, és itt az ideje, hogy megkezdődjenek az ellentámadások, így azt hiszem, Kína azonnali közvetítőként szeretne megjelenni az eszkaláció előtt” – mondta Max Hess, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia Programjának munkatársa a CNBC-nek.

Ezt a nézetet osztja Olekszandr Muszijenko katonai szakértő, a kijevi Katonai és Jogi Tanulmányok Központjának vezetője is. Meglepte azonban Kína felhívásának időzítése, mivel arra számított, hogy a beavatkozással megvárja, hogyan halad az ellentámadás.

Bíztam abban, hogy Kína megvárja az ukrán ellentámadás eredményeit, és utána javasol valamit” – mondta a CNBC-nek.

De azt hiszem, az oroszok félnek a jövőbeli ukrán ellentámadástól, attól tartanak, hogy elveszítenek bizonyos területeket, amelyeket jelenleg megszállva tartanak. Ezért azt hiszem, megkérték Hszit, hogy hívja fel Zelenszkijt, hogy megkérje, állítsa le ezt az ellentámadást” – tette hozzá.

Kína – békeközvetítő vagy orosz szövetséges?

Kína egyre inkább igyekszik magát békeközvetítőként pozícionálni, ám eddig úgy tűnt, hogy Moszkva szövetségese volt: nem volt hajlandó ugyanis elítélni az inváziót, gyakori telefonbeszélgetéseket folytatott Moszkvával, és a háború alatt nem volt közvetlen diplomáciai kapcsolata Ukrajnával – egészen mostanáig.

Ráadásul amikor Hszi márciusban Oroszországba látogatott, azt mondta, hogy telefonbeszélgetést fog folytatni Kijevvel, de semmilyen megállapodás nem született, ami még meglepőbbé teszi a szerdai bejelentést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is erre utalt csütörtökön, amikor “üdvözölte” a Hszi és Zelenszkij közötti hívást, de megjegyezte, hogy ez nem változtat azon a tényen, hogy Kína még mindig nem ítélte el Oroszország invázióját.

A Kreml a maga részéről kijelentette, hogy üdvözöl mindent, ami közelebb viheti a konfliktus végét, de közölte, hogy még el kell érnie az úgynevezett “különleges katonai művelet” kimondott céljait, így a kelet-ukrajnai Donbász teljes elfoglalását.

Elemzők általában szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Kína közvetítőként pozícionálja magát, és hogy képes segíteni a háború befejezésében, megkérdőjelezve, hogy Pekingnek mekkora befolyása van Moszkvára.

Muszijenko szerint úgy tűnik, Kína nem érti a konfliktust, megjegyezve, hogy “hihetetlen“, hogy Peking “politikai válságnak nevezi a háborút“.

“Gyanús” időzítés

Az elemzők számára nem volt mellékes, hogy Kína szerdai felhívására alig néhány nappal a múlt heti diplomáciai baklövés után került sor, amikor a franciaországi nagykövet, Lu Shaye azt mondta a francia médiának, hogy az egykori Szovjetunió részét képező, ma már független országok, mint Ukrajna, nem rendelkeznek státusszal a nemzetközi jogban.

A megjegyzés felháborodást váltott ki az EU-ban, valamint Ukrajnában és más volt szovjet államokban. Kína kénytelen volt közleményt kiadni, amelyben elhatárolódott Lu megjegyzéseitől, és hangsúlyozta, hogy “Kína tiszteletben tartja a volt szovjet köztársaságok szuverén országként való státuszát a Szovjetunió felbomlása után“.

Az incidens után Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető piaci stratégája szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni Hszi és Zelenszkij telefonbeszélgetésének időzítését.

Az időzítés nagyon gyanúsnak tűnik, mivel a párizsi kínai nagykövet hihetetlen diplomáciai baklövése után történt, amikor azt nyilatkozta, hogy a posztszovjet államoknak nincs létjogosultságuk” – mondta Ash.

Lehet, hogy ezek voltak a tényleges nézetei Ukrajnáról, de egy interjúban szerintem mind a 14 posztszovjet államot megsértette, amely 1991-ben biztosította függetlenségét a Szovjetuniótól. És ebbe beletartoznak azok a közép-ázsiai és transzkaukázusi államok is, amelyekre Kína a kritikus nyersanyagok tekintetében támaszkodik. Ők teljes joggal dühösek lehetnek, ahogy a posztkommunista térség nagy része is, a feltörekvő Európa” – jegyezte meg.

Ash szerint a baklövés mérhetetlen károkat okozhatott a volt szovjet államokkal való hídépítésben, és a megértés hiányáról tanúskodott, amelyet a pekingiek szélesebb körben is oszthatnak.

Ez az egy megjegyzés aláásta a térségben 30 évnyi óvatos kínai diplomáciai tevékenységet” – mondta Ash, hozzátéve, hogy “valójában azt mutatja, hogy a kínai tisztviselők alapvetően nem értik Európát“.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

Rejtett kincsek Gyenesdiáson

A diási Vízimalom nemcsak látnivaló, hanem igazi boszorkánykonyha, füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.