Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Gyógyászati kannabisz és fenntarthatóság: München, Expopharm
No menu items!

Gyógyászati kannabisz és fenntarthatóság: München, Expopharm

Fotók: Fekete Tibor és exopharm.de

A járvány miatti két év szünet után a müncheni kiállítási központban szeptemberben tartották meg a kontinens legnagyobb gyógyszerészeti kiállítását. A négy nap alatt mintegy 500 kiállító mutatta be új termékeit, gyógyszertári megoldásait és innovációit a több mint 33 ezer négyzetméteres területen.

A kiállításra érkezőt meglepte, hogy a rendezők szabályosan „büntették” azokat, akik előzetesen nem regisztráltak a rendezvényre. Az előzetes on-line regisztrációval a napi belépés 19,5 euró volt, a helyszínen vásárolt ezzel szemben 30 euró. Ráadásul a helyszíni vásárláshoz a pénztárnál egy kérdőívet kellett kitölteni, amelynek kézzel, a keskeny pult párkány írt adatait jól láthatóan gyakorlattal nem rendelkező munkatársak rögzítették egy számítógépen. Ezt követően készítették el a számlát és adták ki a belépőt. A beléptetés a korábbi sorban állassal együtt maximum 5-6 percet igénybe vevő jegykiadáshoz képest 30 – 35 percet vett igénybe. Az előzetes regisztráció során a belépőket mindenki hozta magával és gyakorlatilag várakozás nélkül beléphetett a területre.

A sajtó képviselőinek kiszolgálása a hagyományoknak megfelelően zökkenőmentes volt. Az előzetes regisztráció után kapott regisztrációs kártyával ingyenes volt a belépő, a sajtóközpontban pedig megfelelő feltátelek álltak rendelkezésre akár riportok elkészítésére is. A sajtóanyagok száma azonban lényegesen kevesebb volt a korábbi években megszokotthoz képest. Pedig az elmúlt évtizedek alatt a rendezvényen bemutatkozó, termékeiket, szolgáltatásaikat felvonultató cégek elég sokat változtak. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a kisebb-nagyobb gyógyszergyártó és a gyógyszereket kiszállító nagykereskedők távol maradjanak.

Új koncepcióval

Mára az igazi nagy gyógyszergyártók már csak szakértőikkel a kiállításhoz kapcsolódó Német Gyógyszerész Napok konferenciáin és a kiállításhoz közvetlenül kapcsolódó szakmai ismertető programokon vesznek részt. Csak a fősodor irányába tartozó fejlesztések ismertetésére vállalkoznak. A nagykereskedők közül is csak a párhuzamos kereskedelemben érdekeltek és a még piacokat kereső, a piacra betörni szándékozó vállalkozások voltak jelen. Jól érződött a Covid pandémia hatása, hiszen a már legalább 10 hónappal korábban elkezdett szervezéskor a minimális kockázatra készülve nehezen becsülték meg a várható részvételt. A közönség korábban megszokott ellátásának színvonala meg sem közelítette az elvárható szintet. Kevés volt a találkozási pont, kevés volt a büfé, az étterem. Ezek pedig mindig jó lehetőségeket biztosítottak az üzleti megbeszélésekre és a menet közbeni rövid pihenésre. Persze az is elképzelhető, hogy a résztvevők száma jelentősen több volt, mint amit a szervezők két év kihagyás után előzetesen vártak.

A bejáratott cégek mellett sok új, korábban nem látott cég is bemutatta termékeit és szolgáltatásait. Arra külön figyeltek a szervezők, hogy az először részt vevők olcsóbb bemutatkozási lehetőségeket is kapjanak. Ezt jól szolgáltatta, hogy az egyik csarnokban építettek egy kisebb boxokból álló sorstandot, ahol az először résztvevők felmérhették a lehetőségeket.

A szervezők előre is jelezték, hogy új koncepciót szeretnének ebben az évben megvalósítani, mert Európa vezető gyógyszerészeti vására sokkal több, mint egy kiállítás. Ezért folytatták az expopharm koncepció fejlesztését a járvány idején: három egyenlő területet képzeltek el, nevezetesen az innováció, az információ és az interakció területét – derült ki Madlen Bürge, az expopharmot szervező Avoxa Media Group vásárok és kongresszusok vezetőjének szavaiból.

A több mint 100 előadó több mint 200 előadását tartalmazó kiterjedt program lehetőséget kínált a résztvevőknek, hogy naprakészek legyenek. Az olyan kulcsfontosságú témákkal, mint az e-receptek, a gyógyszerészeti szolgáltatások, a politika és a piac, a gyógyszertár, a digitális vásárlói hűség, a gyógyszertárkezelés, a telematika és a fenntarthatóság, az expopharm minden olyan területet lefedett, amely jelenleg a gyógyszertári piacot érinti. A Pharma world kiemelt témái voltak a gyógyászati ​​kannabisz, a COVID-19, az alvás és az egészséges öregedés.

Gyógyszertárat terveztek

Az expopharm külön-külön ajánlatokkal jelentkezett a gyógyszertári csapat minden tagja számára. Gondoltak a gyógyszertár vezetőire, a beosztott gyógyszerészekre és természetesen a gyógyszertári asszisztensekre is. Az ApoLeadership Campus, a PTAhome, a PKAdialog és közösségi találkozók új formáival szólították meg az érdeklődőket. Újdonság volt, hogy a gyógyszertárban minden szakmacsoport számára külön programelemeket és területeket biztosítottak. A népszerű Pharma-world és az inspirationLAB is kitüntető szerepet kapott a programban. Tematikus túrák és a Nemzetközi Találkozópont tették teljessé a kínálatot. Mindenhol bőven volt lehetőség a szakmai kapcsolatok kialakítására, fenntartására és bővítésére. A hálózat-építés feltételeinek megteremtése fontos volt a szervezők számára.

Sok vonzó ajánlattal várta a gyógyszertári asszisztenseket (PTA) a rendezvény. Nem titkolták a szervezők, hogy a „Tervezzünk együtt gyógyszertárat” címmel – az év talán legfontosabb szakmai eseményének szánták a müncheni expopharmot a PTA-k számára. A világjárvány miatti két év szünet után, különösen a PTA számára széles kínálattal indult a vezető európai gyógyszertári szakkiállítás. Itt első kézből kaphattak információkat az aktuális gyógyszertári témákról, és értesülhettek az új fejlesztésekről.

A 450 kiállító ajánlatainak gyors áttekintését nehezítette, hogy nem készült el a szokásos katalógus. A rövidített változat alapján megtalálhatók voltak a kiállítók, de ez a füzet nem tartalmazta a termék- és szolgáltatáscsoportok bemutatását. Ebből az összeállításból nem derült ki, hogy melyik kiállító melyik országból érkezett. Szerencsére egy magyar kiállító cég is feltűnt a kiállítók között. A Pharmaroad a B2 pavilon D13 jelű sarokstandján várta a partnereit és az érdeklődőket. A cég már többedik alkalommal – Magyarországról egyedüliként – vesz részt a legnagyobb európai gyógyszerészeti szakmai kiállításon. A vállalat budapesti telephelyéről látja el széleskörű hazai és nemzetközi partnerállományát, amely megközelítőleg 400 gyógyszertárból, kórházból, vizsgálati szponzorból és klinikai kutatásszervezőből (CRO) illetve hazai és nemzetközi nagykereskedőkből áll.

A mintegy 20 fős csoportokban vezetett tematikus túrák segítettek felfedezni az érdekes standokat és a fontos újdonságokat. Kifejezetten az asszisztensek érdeklődésére szabott tárlatvezetések is voltak, többek között a receptek témakörében. Szombaton került sor a Pharma-World hagyományos receptnapjára. Az alapanyagokra vonatkozó követelményektől kezdve a helyes számításon és mérlegelésen át a nem steril készítmények gyártásáig, a hibavizsgálatig terjedtek a témakörök. A finálé a szemcseppek előállítása volt élő előadásban a színpadról. A szervezők kiemelték azt az újdonságot is, hogy az otthon maradóknak lehetőségük van a vásári TV-n keresztül napközben a vásár legfontosabb eseményeit követni, este pedig a másnapi programválogatást megtekinteni.

A kiállításon a korábbi évektől eltérően most nem jelentek meg a patikai bútorokat előállítók. Helyettük a patika tervezésével foglalkozók jelentkeztek. Ők szoftveresen mutatták be az általuk ajánlott lehetőségeket. Hagyományosan nagy területen jelentkeztek a szakmai könyvkiadók. Feltűnő volt, hogy a gyermekeknek szánt könyvek száma nőtt. Az időszerűséget jelezte néhány olyan könyv, ami a gyógyszerészek tapasztalatait összegezte például a covid pandémia kapcsán. Megjelentek az energia-takarékos reklámtáblák, dekorációk. Néhány gyógyszertárban is használható robot is feltűnt a kiállítási területnéhány standján.

Klímaváltozás, gyógyszerészet és egészségügy

Jelentős tömegek voltak a kialakított találkozási pontokon. A járvány két éve után nagy szükség volt a találkozásokra. Ha valaki szeretett volna eszmét cserélni a kollégákkal a mindennapi munkavégzésről, vagy csak beszélgetni egy kicsit, az megtehette ezeken a pontokon. A PTAhome területén különösen hangulatos területeket alakítottak ki a pihenésre és a találkozásra.

Az új idők új szavát meghallva pedig a vásárral párhuzamosan az egyik csarnokban került sor a Német Gyógyszerészek Napja programok megszervezésére: a „Klímaváltozás, gyógyszerészet és egészségügy” fő témával a szakma a kor kihívásait tekintette át.

Fekete Tibor

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom