Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hatalmas vagyont veszített tavaly Németország
No menu items!

Hatalmas vagyont veszített tavaly Németország

Németország a bruttó hazai termék (GDP) növekedése ellenére is 110 milliárd eurónyi vagyont veszített tavaly az ifo gazdaságkutató intézet becslése szerint.

A német GDP 1,9 százalékkal nőtt az elmúlt évben a Destatis jelentése alapján. “Mindazonáltal a német gazdaságot sújtó hatalmas kínálati sokkok nyomot hagytak maguk után. Az energia, a köztes termékek és a munkaerőellátásban jelentkező szűk keresztmetszetek, – amelyek az ukrajnai háború miatt tovább súlyosbodtak – korlátozták a termelést és felfűtötték az inflációt. Ennek eredményeként a GDP-növekedés 2022-ben csak körülbelül fele lett a háború kitörése előtt várt plusz 3,7 százaléknak” – mondta Timo Wollmershäuser, az ifo gazdasági előrejelzések vezetője.

Timo Wollmershäuser

Az ifo szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben a GDP-vel mért gazdasági teljesítmény túlbecsüli a jövedelmek alakulását és így a gazdaság jólétét.

Mivel a német gazdaság az energia és a köztes termékek nagy részét külföldről szerzi be, és mivel az importárak az import cikkek hiánya miatt meredeken emelkedtek, a Németországban megtermelt jövedelem a korábbinál nagyobb hányadát kellett az importszámla kifizetésére fordítani.

Az ifo intézet becslései szerint ezért a német háztartások és vállalatok reáljövedelme tavaly 0,7 százalékkal csökkent, a háború kitörése előtt viszont még 2,6 százalékos reáljövedelem-növekedésre lehetett számítani. "Mindent egybevetve Németország tavaly közel 110 milliárd euróra becsült reáljövedelmet és ezáltal vagyont veszített" - mutatott rá Wollmershäuser.

Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) intézet várakozásai szerint az idei év valószínűleg gyengén indul. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak várhatóan csökkentik a magánfogyasztást és az építőipari termelést. Az ipar magas rendelésállománya, valamint a szűkös energia- és alapanyagellátás terén várható enyhülés az ipari aktivitás felfutása mellett szól.

A gazdasági teljesítmény 2023 első negyedévében valószínűleg enyhén csökken az ifo várakozásai szerint, a második negyedévben pedig stagnálni fog. Fellendülésre csak az év második felében lehet számítani, mégpedig az infláció enyhülésének és a reáljövedelmek erőteljes növekedésének köszönhetően. Összességében stagnáló gazdasági teljesítményre lehet számítani 2023-ban Németországban az ifo szerint.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.