Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hatalmas vagyont veszített tavaly Németország
No menu items!

Hatalmas vagyont veszített tavaly Németország

Németország a bruttó hazai termék (GDP) növekedése ellenére is 110 milliárd eurónyi vagyont veszített tavaly az ifo gazdaságkutató intézet becslése szerint.

A német GDP 1,9 százalékkal nőtt az elmúlt évben a Destatis jelentése alapján. “Mindazonáltal a német gazdaságot sújtó hatalmas kínálati sokkok nyomot hagytak maguk után. Az energia, a köztes termékek és a munkaerőellátásban jelentkező szűk keresztmetszetek, – amelyek az ukrajnai háború miatt tovább súlyosbodtak – korlátozták a termelést és felfűtötték az inflációt. Ennek eredményeként a GDP-növekedés 2022-ben csak körülbelül fele lett a háború kitörése előtt várt plusz 3,7 százaléknak” – mondta Timo Wollmershäuser, az ifo gazdasági előrejelzések vezetője.

Timo Wollmershäuser

Az ifo szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben a GDP-vel mért gazdasági teljesítmény túlbecsüli a jövedelmek alakulását és így a gazdaság jólétét.

Mivel a német gazdaság az energia és a köztes termékek nagy részét külföldről szerzi be, és mivel az importárak az import cikkek hiánya miatt meredeken emelkedtek, a Németországban megtermelt jövedelem a korábbinál nagyobb hányadát kellett az importszámla kifizetésére fordítani.

Az ifo intézet becslései szerint ezért a német háztartások és vállalatok reáljövedelme tavaly 0,7 százalékkal csökkent, a háború kitörése előtt viszont még 2,6 százalékos reáljövedelem-növekedésre lehetett számítani. "Mindent egybevetve Németország tavaly közel 110 milliárd euróra becsült reáljövedelmet és ezáltal vagyont veszített" - mutatott rá Wollmershäuser.

Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) intézet várakozásai szerint az idei év valószínűleg gyengén indul. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak várhatóan csökkentik a magánfogyasztást és az építőipari termelést. Az ipar magas rendelésállománya, valamint a szűkös energia- és alapanyagellátás terén várható enyhülés az ipari aktivitás felfutása mellett szól.

A gazdasági teljesítmény 2023 első negyedévében valószínűleg enyhén csökken az ifo várakozásai szerint, a második negyedévben pedig stagnálni fog. Fellendülésre csak az év második felében lehet számítani, mégpedig az infláció enyhülésének és a reáljövedelmek erőteljes növekedésének köszönhetően. Összességében stagnáló gazdasági teljesítményre lehet számítani 2023-ban Németországban az ifo szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom