Kezdőlap Világgazdaság Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is
No menu items!

Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is

Mehmet Şimşek. Kép forrása: Wikipedia

Mehmet Şimşek nemzetközileg elismert gazdasági szakértő, és pénzügyminiszterként most a török valutaválság megoldását hivatott segíteni. A líra leértékelődése azonban nemhogy nem fékeződött a hivatalba lépésével, hanem még gyorsult is.

Mindenki arra számított, hogy az új török pénzügyminiszter kinevezése megnyugtatja majd a piacokat, mivel jelzi, hogy az újraválasztott elnök, Recep Tayyip Erdoğan most már komolyan gondolja az ország valutaválságának kézben tartását. De ez nem így történt. Pedig Mehmet Şimşek a gazdaságpolitika nagyra becsült nemzetközi szakértője. Nem úgy, mint munkaadója, Erdoğan.

A piacoknak küldött jelzés elszállni látszik. A török valuta, a líra lejtmenete folytatódik. Az értékvesztés még gyorsul is. A líra két éve a legnagyobb napi veszteséget könyvelte el szerdán. A dollár és az euró egyenként mintegy hét százalékkal emelkedett a lírával szemben, 23,04, illetve 24,62 lírás rekordmagasságra – számolt be a Spiegel.

Şimşek, aki 2009-ben és 2018-ban már volt pénzügyminiszter, a hétvégén bejelentette, hogy országa visszatér a “racionális alapokhoz” a gazdaság- és pénzügypolitikában. A piacok azonban az új jegybankelnök kinevezésére is várnak. Törökország válságban van, és magas inflációval küzd, amely tavaly időnként meghaladja a 85 százalékot. Ennek egyik oka, hogy a központi bank nem a gazdasági doktrínának megfelelően emelte az irányadó kamatlábat, hanem Erdoğan kérésére csökkentette azt.

Elemzők szerint a befektetők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Şimşek újbóli feltűnése stabilizálja-e a lírát.

“Egy pénzügyminiszter nem csinál monetáris politikai nyarat”

– mondta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank szakértője.

A tisztség elnyerése talán szükséges, de semmiképpen sem elégséges feltétele a monetáris politikában bekövetkező tényleges tartós fordulatnak. Így a monetáris politika “őrei” a legjobb esetben is csak rövid távú kamatemeléseket tudnának keresztülvinni, de tartós fordulatot a stabilitásorientált monetáris politika felé nem” – fejtette ki.

A török líra, amely Erdoğan gazdaság- és monetáris politikája miatt már eddig is jelentősen leértékelődött, az év eleje óta mintegy 20 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A 2021-es évben 44 százalékkal zuhant, 2022-ben pedig további 30 százalékkal. A gyenge nemzeti valuta érezhetően drágítja az importot, amelytől az erőforrásban szegény ország függ.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt piacromboló hatása

Az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatása megkérdőjelezhetetlen.

BÉT – Az OTP és a Telekom tartotta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.

Elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

Szijjártó: 120 új munkahely lesz Győrben

Hazánknak Ausztria a második legfőbb kereskedelmi partnere, az osztrák cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest