Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is
No menu items!

Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is

Mehmet Şimşek. Kép forrása: Wikipedia

Mehmet Şimşek nemzetközileg elismert gazdasági szakértő, és pénzügyminiszterként most a török valutaválság megoldását hivatott segíteni. A líra leértékelődése azonban nemhogy nem fékeződött a hivatalba lépésével, hanem még gyorsult is.

Mindenki arra számított, hogy az új török pénzügyminiszter kinevezése megnyugtatja majd a piacokat, mivel jelzi, hogy az újraválasztott elnök, Recep Tayyip Erdoğan most már komolyan gondolja az ország valutaválságának kézben tartását. De ez nem így történt. Pedig Mehmet Şimşek a gazdaságpolitika nagyra becsült nemzetközi szakértője. Nem úgy, mint munkaadója, Erdoğan.

A piacoknak küldött jelzés elszállni látszik. A török valuta, a líra lejtmenete folytatódik. Az értékvesztés még gyorsul is. A líra két éve a legnagyobb napi veszteséget könyvelte el szerdán. A dollár és az euró egyenként mintegy hét százalékkal emelkedett a lírával szemben, 23,04, illetve 24,62 lírás rekordmagasságra – számolt be a Spiegel.

Şimşek, aki 2009-ben és 2018-ban már volt pénzügyminiszter, a hétvégén bejelentette, hogy országa visszatér a “racionális alapokhoz” a gazdaság- és pénzügypolitikában. A piacok azonban az új jegybankelnök kinevezésére is várnak. Törökország válságban van, és magas inflációval küzd, amely tavaly időnként meghaladja a 85 százalékot. Ennek egyik oka, hogy a központi bank nem a gazdasági doktrínának megfelelően emelte az irányadó kamatlábat, hanem Erdoğan kérésére csökkentette azt.

Elemzők szerint a befektetők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Şimşek újbóli feltűnése stabilizálja-e a lírát.

“Egy pénzügyminiszter nem csinál monetáris politikai nyarat”

– mondta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank szakértője.

A tisztség elnyerése talán szükséges, de semmiképpen sem elégséges feltétele a monetáris politikában bekövetkező tényleges tartós fordulatnak. Így a monetáris politika “őrei” a legjobb esetben is csak rövid távú kamatemeléseket tudnának keresztülvinni, de tartós fordulatot a stabilitásorientált monetáris politika felé nem” – fejtette ki.

A török líra, amely Erdoğan gazdaság- és monetáris politikája miatt már eddig is jelentősen leértékelődött, az év eleje óta mintegy 20 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A 2021-es évben 44 százalékkal zuhant, 2022-ben pedig további 30 százalékkal. A gyenge nemzeti valuta érezhetően drágítja az importot, amelytől az erőforrásban szegény ország függ.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.