Kezdőlap Világgazdaság Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is
No menu items!

Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is

Mehmet Şimşek. Kép forrása: Wikipedia

Mehmet Şimşek nemzetközileg elismert gazdasági szakértő, és pénzügyminiszterként most a török valutaválság megoldását hivatott segíteni. A líra leértékelődése azonban nemhogy nem fékeződött a hivatalba lépésével, hanem még gyorsult is.

Mindenki arra számított, hogy az új török pénzügyminiszter kinevezése megnyugtatja majd a piacokat, mivel jelzi, hogy az újraválasztott elnök, Recep Tayyip Erdoğan most már komolyan gondolja az ország valutaválságának kézben tartását. De ez nem így történt. Pedig Mehmet Şimşek a gazdaságpolitika nagyra becsült nemzetközi szakértője. Nem úgy, mint munkaadója, Erdoğan.

A piacoknak küldött jelzés elszállni látszik. A török valuta, a líra lejtmenete folytatódik. Az értékvesztés még gyorsul is. A líra két éve a legnagyobb napi veszteséget könyvelte el szerdán. A dollár és az euró egyenként mintegy hét százalékkal emelkedett a lírával szemben, 23,04, illetve 24,62 lírás rekordmagasságra – számolt be a Spiegel.

Şimşek, aki 2009-ben és 2018-ban már volt pénzügyminiszter, a hétvégén bejelentette, hogy országa visszatér a “racionális alapokhoz” a gazdaság- és pénzügypolitikában. A piacok azonban az új jegybankelnök kinevezésére is várnak. Törökország válságban van, és magas inflációval küzd, amely tavaly időnként meghaladja a 85 százalékot. Ennek egyik oka, hogy a központi bank nem a gazdasági doktrínának megfelelően emelte az irányadó kamatlábat, hanem Erdoğan kérésére csökkentette azt.

Elemzők szerint a befektetők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Şimşek újbóli feltűnése stabilizálja-e a lírát.

“Egy pénzügyminiszter nem csinál monetáris politikai nyarat”

– mondta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank szakértője.

A tisztség elnyerése talán szükséges, de semmiképpen sem elégséges feltétele a monetáris politikában bekövetkező tényleges tartós fordulatnak. Így a monetáris politika “őrei” a legjobb esetben is csak rövid távú kamatemeléseket tudnának keresztülvinni, de tartós fordulatot a stabilitásorientált monetáris politika felé nem” – fejtette ki.

A török líra, amely Erdoğan gazdaság- és monetáris politikája miatt már eddig is jelentősen leértékelődött, az év eleje óta mintegy 20 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A 2021-es évben 44 százalékkal zuhant, 2022-ben pedig további 30 százalékkal. A gyenge nemzeti valuta érezhetően drágítja az importot, amelytől az erőforrásban szegény ország függ.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.