Kezdőlap Tech Intelligens otthon - ahogy a berlini kiállítás láttatja

Intelligens otthon – ahogy a berlini kiállítás láttatja

Hangvezérelt és egymással kapcsolatban álló gépek, intelligens otthon, flexibilis kijelző – ezek a hívószavak az új trendek a világ legjelentősebb háztartási elektronikai kiállításán. AzÜzlet.hu berlini tudósítása.

Búcsú a távvezérlőtől

A távirányító ideje lejárt, belátható időn belül minden elektronikus eszközt hanggal fogunk irányítani – az egyik tanulság, amelyet a látogatók levonhattak az IFA (Internationale Funkausstellung) standjai között sétálva.

IFA 2019 – a déli bejárat

A berlini vásárközpontban minden év szeptemberében kiderül, mik az aktuális eladási slágerek, a közeljövő újdonságai és a még fejlesztési fázisban lévő ötletek. Évtizedekig a tévék voltak a legfontosabb kiállítási tárgyak. Az ő idejük már lejárt.

Napjaink fő kérdése, hogy miként lehet a legoptimálisabban integrálni a háztartások elektromos eszközeit az online világba, legyen szó hűtőről, mosógépről, tévéről, vagy akar elektromos rolóról.

Mesterséges intelligencia

Az IFA kiállításán. Házimozi az LG tálalásában

Már a tavalyi seregszemlén is fontos téma volt, miként lehet a mesterséges intelligenciát a szórakoztató elektronika terültén felhasználni. Ez akkor még inkább a jövő zenéje volt, mint a valóság. Idén már konkrét elképzelésekkel álltak elő a fejlesztők. Példa erre a tévé, amely kijavítja a rossza felbontású filmet, hogy a pixelek ne zavarják a mozizást.

Hangvezérlés

Mesterséges intelligencia nélkül a készülék hangvezérlése se működne. A kapucsínót megrendelhetjük a géptől, akár a kávézóban, miként beszéddel irányítjuk a tévét. Utóbbira példa az Amazon és a Grundig közös fejlesztése. A jövőben várhatóan minden elektronikus eszköz ’hands free’, tehát kezünk nélkül, szóbeli utasításra vezérelheti lesz a háztartásban.

Intelligens otthon

Otthon – a Grundig megfogalmazásában

A legtöbbeknek már természetes, hogy laptopjukat összekötik az okostelefonjukkal, vagy az mp3 lejátszó vezeték nélkül tartja a kapcsolatot a fülhallgatóval. De sokan már okostelefon alkalmazással bárhonnan le tudják ereszteni a hálószobái rolót, vagy meg tudják nézni a biztonsági kamera elő képét.

Ez az intelligens otthon, amelynek koncepciója a gyártok számára a jövő legfontosabb területe. Sok az újdonság. Például a Bosch mosógépe, amely a ruhák nedvességéhez igazodva kiszámolja, mennyi ideig és milyen fokozaton kell a szárítót használni.

Flexibilis kijelző

A kijelző mérete határozza meg, mekkorában nézhetjük telefonunkon a videókat. Ami tegnap triviális volt, holnap már a múlt zenéje lesz. Az okostelefon gyártók összehajtható kijelzőket fejlesztettek ki. A bemutató nem sikerült jól. A Samsung modelljei darabjaikra estek szét a kiállításon a tesztelő újságírók kezében. Ennek valószínűleg a sietség az oka. A IFA idejére már sorozatgyártásba akarták vinni a fejlesztést. Nem csak a kijelzők lesznek flexibilisek. A dél-koreai gyártó kifejlesztette a felcsavarható tévéképernyőt is.

Okos kütyük

Összhang az IFA standjain

Az elektronika betört a textiliparba is. A jövő ruházati kiegészítői intelligensek lesznek. Az okos karórát már sokan ismerik. Újdonság viszont, hogy belátható időn belül a póló pulzust fog mérni, a gyári munkások kesztyűje pedig a gyártósorral fog kommunikálni.

A lakat nem kulccsal vagy kóddal, hanem biometrikus azonosítás után, például ujjlenyomatra fog nyílni. Az elkóborolt kutyusukat pedig a nyakörvük által küldött GPS jel segítségével találhatják meg az aggódó gazdák. A fazék tudni fogja, mikor főtt meg a krumpli vagy a tészta, a vágódeszka pedig megmondja, hogy a recept szerint mekkora darabokra kell felvágni a zöldségeket.

Mindezeket a termékeket nem csak az újságírók próbálhatták ki. A nagyközönség számára is nyitott kiállításon bárki megvásárolhatta őket.

5G

Sok a kész fejlesztés, amely mindennapi használatát csak a internet nem kielégítő adatátviteli sebessége akadályozza meg. Az intelligens eszközök működésének feltétele a nagy mennyiségű adat villámgyors továbbítása. Ehhez 5G hálózat kell, amelynek kiépítése még gyerekcipőben jár. 2020-21-re azonban áttörést várnak a szakértők. Onnan nem lesz akadálya, hogy a garázskapu felnyitásakor a hűtő nagyobb fokozatra kapcsoljon a sört tároló rekeszében. Így mire leül a kanapéra a munkából hazatérő, ideális hőfokú ital fogja várni.

Az 5G-t, a Deutsche Telekom “szállítja”

Régi és új szereplők

A legtöbb újítás az informatikai cégektől és az okostelefon gyártóitól jön. A szórakoztató elektronikai ipar hagyományos szereplői évek óta bajban vannak. Okosórára egyre nagyobb, míg tévére egyre kisebb az igény. Utóbbiakból tavaly 1,5%-al kevesebb kelt el Németországban. Ráadásul nyomott árakon. Az átlag 9%-al, 550 euróra csökkent. Összességében pedig 4%-al esett vissza a hagyományos szórakoztató elektronika cikkek forgalma.

Friss

Budapesti Értéktőzsde, március: áresés

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15-25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról, 33 135 pontig csökkent - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős programjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom