Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Tech Intelligens otthon - ahogy a berlini kiállítás láttatja

Intelligens otthon – ahogy a berlini kiállítás láttatja

Hangvezérelt és egymással kapcsolatban álló gépek, intelligens otthon, flexibilis kijelző – ezek a hívószavak az új trendek a világ legjelentősebb háztartási elektronikai kiállításán. AzÜzlet.hu berlini tudósítása.

Búcsú a távvezérlőtől

A távirányító ideje lejárt, belátható időn belül minden elektronikus eszközt hanggal fogunk irányítani – az egyik tanulság, amelyet a látogatók levonhattak az IFA (Internationale Funkausstellung) standjai között sétálva.

IFA 2019 – a déli bejárat

A berlini vásárközpontban minden év szeptemberében kiderül, mik az aktuális eladási slágerek, a közeljövő újdonságai és a még fejlesztési fázisban lévő ötletek. Évtizedekig a tévék voltak a legfontosabb kiállítási tárgyak. Az ő idejük már lejárt.

Napjaink fő kérdése, hogy miként lehet a legoptimálisabban integrálni a háztartások elektromos eszközeit az online világba, legyen szó hűtőről, mosógépről, tévéről, vagy akar elektromos rolóról.

Mesterséges intelligencia

Az IFA kiállításán. Házimozi az LG tálalásában

Már a tavalyi seregszemlén is fontos téma volt, miként lehet a mesterséges intelligenciát a szórakoztató elektronika terültén felhasználni. Ez akkor még inkább a jövő zenéje volt, mint a valóság. Idén már konkrét elképzelésekkel álltak elő a fejlesztők. Példa erre a tévé, amely kijavítja a rossza felbontású filmet, hogy a pixelek ne zavarják a mozizást.

Hangvezérlés

Mesterséges intelligencia nélkül a készülék hangvezérlése se működne. A kapucsínót megrendelhetjük a géptől, akár a kávézóban, miként beszéddel irányítjuk a tévét. Utóbbira példa az Amazon és a Grundig közös fejlesztése. A jövőben várhatóan minden elektronikus eszköz ’hands free’, tehát kezünk nélkül, szóbeli utasításra vezérelheti lesz a háztartásban.

Intelligens otthon

Otthon – a Grundig megfogalmazásában

A legtöbbeknek már természetes, hogy laptopjukat összekötik az okostelefonjukkal, vagy az mp3 lejátszó vezeték nélkül tartja a kapcsolatot a fülhallgatóval. De sokan már okostelefon alkalmazással bárhonnan le tudják ereszteni a hálószobái rolót, vagy meg tudják nézni a biztonsági kamera elő képét.

Ez az intelligens otthon, amelynek koncepciója a gyártok számára a jövő legfontosabb területe. Sok az újdonság. Például a Bosch mosógépe, amely a ruhák nedvességéhez igazodva kiszámolja, mennyi ideig és milyen fokozaton kell a szárítót használni.

Flexibilis kijelző

A kijelző mérete határozza meg, mekkorában nézhetjük telefonunkon a videókat. Ami tegnap triviális volt, holnap már a múlt zenéje lesz. Az okostelefon gyártók összehajtható kijelzőket fejlesztettek ki. A bemutató nem sikerült jól. A Samsung modelljei darabjaikra estek szét a kiállításon a tesztelő újságírók kezében. Ennek valószínűleg a sietség az oka. A IFA idejére már sorozatgyártásba akarták vinni a fejlesztést. Nem csak a kijelzők lesznek flexibilisek. A dél-koreai gyártó kifejlesztette a felcsavarható tévéképernyőt is.

Okos kütyük

Összhang az IFA standjain

Az elektronika betört a textiliparba is. A jövő ruházati kiegészítői intelligensek lesznek. Az okos karórát már sokan ismerik. Újdonság viszont, hogy belátható időn belül a póló pulzust fog mérni, a gyári munkások kesztyűje pedig a gyártósorral fog kommunikálni.

A lakat nem kulccsal vagy kóddal, hanem biometrikus azonosítás után, például ujjlenyomatra fog nyílni. Az elkóborolt kutyusukat pedig a nyakörvük által küldött GPS jel segítségével találhatják meg az aggódó gazdák. A fazék tudni fogja, mikor főtt meg a krumpli vagy a tészta, a vágódeszka pedig megmondja, hogy a recept szerint mekkora darabokra kell felvágni a zöldségeket.

Mindezeket a termékeket nem csak az újságírók próbálhatták ki. A nagyközönség számára is nyitott kiállításon bárki megvásárolhatta őket.

5G

Sok a kész fejlesztés, amely mindennapi használatát csak a internet nem kielégítő adatátviteli sebessége akadályozza meg. Az intelligens eszközök működésének feltétele a nagy mennyiségű adat villámgyors továbbítása. Ehhez 5G hálózat kell, amelynek kiépítése még gyerekcipőben jár. 2020-21-re azonban áttörést várnak a szakértők. Onnan nem lesz akadálya, hogy a garázskapu felnyitásakor a hűtő nagyobb fokozatra kapcsoljon a sört tároló rekeszében. Így mire leül a kanapéra a munkából hazatérő, ideális hőfokú ital fogja várni.

Az 5G-t, a Deutsche Telekom “szállítja”

Régi és új szereplők

A legtöbb újítás az informatikai cégektől és az okostelefon gyártóitól jön. A szórakoztató elektronikai ipar hagyományos szereplői évek óta bajban vannak. Okosórára egyre nagyobb, míg tévére egyre kisebb az igény. Utóbbiakból tavaly 1,5%-al kevesebb kelt el Németországban. Ráadásul nyomott árakon. Az átlag 9%-al, 550 euróra csökkent. Összességében pedig 4%-al esett vissza a hagyományos szórakoztató elektronika cikkek forgalma.

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom