Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Iparági szakértők szerint nem emelkedik tovább az olajár, sőt még csökkenhet is
No menu items!

Iparági szakértők szerint nem emelkedik tovább az olajár, sőt még csökkenhet is

Illusztráció: Bigstock

Olajpiaci elemzők azzal számolnak, hogy az olajárak az év hátralévő részében stabilak maradnak, 2023-ban viszont enyhén csökkennek majd. Ugyanakkor egy világméretű recesszió könnyen átírhatja a becsléseket.

A globális olajárak az orosz-ukrán háború kitörése után hordónként 120 dollár fölé szöktek, de az elmúlt hetekben 100 dollár alá csökkentek.

Az olajárak jelenleg 95 dollár körül mozognak a Brent, és alig 89 dollár alatt az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj esetében.

Elemzők a CNBC-nek elmondták: arra számítanak, hogy az olajárak 2022 második felében stabilan tartják magukat, bár szerintük egy gazdasági recesszió lehetséges hatásait még nem árazták be. Recesszió esetén az olajárak általában csökkennek, ami némi megnyugvást jelenthet a fogyasztóknak.

A nyersolaj ára 2022 második felében átlagosan hordónként 101 dollárra csúszik – mondta Natasha Kaneva, a JPMorgan globális nyersanyagkutatási részlegének vezetője. Előrejelzése szerint 2023-ban viszont már csak 98 dollár lesz a hordónkénti ár.

Bár úgy gondoljuk, hogy a recesszió kockázata még nincs beárazva az olajárban, ez a kockázat növekszik” – állította Kaneva és a JPMorgan munkatársai egy júliusi jelentésben. A jelentés szerint az olajárak recesszióban általában 30-40%-kal esnek.

Kaneva a CNBC-nek elmondta, hogy a 2023-ra vonatkozó becslését csak kis mértékben csökkentette, és ezt a kiigazítást az orosz nyersolajra vonatkozó uniós embargó vártnál gyengébb hatásának tulajdonította.

Az EU azt tervezi, hogy az orosz gázimport kétharmadát az év végéig kiváltja, mivel Oroszország ukrajnai háborúja tovább folytatódik.

Egyes európai kormányok a nyersolajárak emelkedésétől való félelmükben módosították szankcióik egyes részeit, gyakorlatilag engedélyezve az orosz nyersolaj használatát az európai vállalatok számára” – mondta. “Az orosz olaj tengeri piacról való kizárására irányuló tervek késleltetése miatt az orosz kínálatra gyakorolt hatás a jelenlegi előrejelzésünknél lényegesen kisebb lehet” – tette hozzá.

Más elemzők a jelenlegi olajárakra vonatkozó, a status quo közeli értékre vonatkozó becsléshez csatlakoztak, és 2023-ra kis mértékű csökkenést prognosztizáltak.

A jelenlegi előrejelzéseim szerint – hacsak nem történik valami nagyobb, előre nem látható esemény – továbbra is arra számítok, hogy a Brent nyersolaj átlagosan 108 dollár lesz idén” – mondta Glenn Wepener, a First Abu Dhabi Bank ügyvezető igazgatója és vezető stratégája. Wepener hozzátette, hogy 2023-as Brent árkilátása 97 dollár hordónként.

Hasonlóképpen vélekedik Daniel Yergin, az S&P Global munkatársa, aki szerint az év végén az olajárak “ott lesznek, ahol most vannak, vagy valamivel magasabban“. Hozzátette, hogy az olajárakat valószínűleg inkább a geopolitikai fejlemények, mint a keresleti és kínálati tényezők fogják mozgatni.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.