Kezdőlap Világgazdaság Iparági szakértők szerint nem emelkedik tovább az olajár, sőt még csökkenhet is
No menu items!

Iparági szakértők szerint nem emelkedik tovább az olajár, sőt még csökkenhet is

Illusztráció: Bigstock

Olajpiaci elemzők azzal számolnak, hogy az olajárak az év hátralévő részében stabilak maradnak, 2023-ban viszont enyhén csökkennek majd. Ugyanakkor egy világméretű recesszió könnyen átírhatja a becsléseket.

A globális olajárak az orosz-ukrán háború kitörése után hordónként 120 dollár fölé szöktek, de az elmúlt hetekben 100 dollár alá csökkentek.

Az olajárak jelenleg 95 dollár körül mozognak a Brent, és alig 89 dollár alatt az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj esetében.

Elemzők a CNBC-nek elmondták: arra számítanak, hogy az olajárak 2022 második felében stabilan tartják magukat, bár szerintük egy gazdasági recesszió lehetséges hatásait még nem árazták be. Recesszió esetén az olajárak általában csökkennek, ami némi megnyugvást jelenthet a fogyasztóknak.

A nyersolaj ára 2022 második felében átlagosan hordónként 101 dollárra csúszik – mondta Natasha Kaneva, a JPMorgan globális nyersanyagkutatási részlegének vezetője. Előrejelzése szerint 2023-ban viszont már csak 98 dollár lesz a hordónkénti ár.

Bár úgy gondoljuk, hogy a recesszió kockázata még nincs beárazva az olajárban, ez a kockázat növekszik” – állította Kaneva és a JPMorgan munkatársai egy júliusi jelentésben. A jelentés szerint az olajárak recesszióban általában 30-40%-kal esnek.

Kaneva a CNBC-nek elmondta, hogy a 2023-ra vonatkozó becslését csak kis mértékben csökkentette, és ezt a kiigazítást az orosz nyersolajra vonatkozó uniós embargó vártnál gyengébb hatásának tulajdonította.

Az EU azt tervezi, hogy az orosz gázimport kétharmadát az év végéig kiváltja, mivel Oroszország ukrajnai háborúja tovább folytatódik.

Egyes európai kormányok a nyersolajárak emelkedésétől való félelmükben módosították szankcióik egyes részeit, gyakorlatilag engedélyezve az orosz nyersolaj használatát az európai vállalatok számára” – mondta. “Az orosz olaj tengeri piacról való kizárására irányuló tervek késleltetése miatt az orosz kínálatra gyakorolt hatás a jelenlegi előrejelzésünknél lényegesen kisebb lehet” – tette hozzá.

Más elemzők a jelenlegi olajárakra vonatkozó, a status quo közeli értékre vonatkozó becsléshez csatlakoztak, és 2023-ra kis mértékű csökkenést prognosztizáltak.

A jelenlegi előrejelzéseim szerint – hacsak nem történik valami nagyobb, előre nem látható esemény – továbbra is arra számítok, hogy a Brent nyersolaj átlagosan 108 dollár lesz idén” – mondta Glenn Wepener, a First Abu Dhabi Bank ügyvezető igazgatója és vezető stratégája. Wepener hozzátette, hogy 2023-as Brent árkilátása 97 dollár hordónként.

Hasonlóképpen vélekedik Daniel Yergin, az S&P Global munkatársa, aki szerint az év végén az olajárak “ott lesznek, ahol most vannak, vagy valamivel magasabban“. Hozzátette, hogy az olajárakat valószínűleg inkább a geopolitikai fejlemények, mint a keresleti és kínálati tényezők fogják mozgatni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.