Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Itália: „A turizmus újraindul és többé nem áll le.”
No menu items!

Itália: „A turizmus újraindul és többé nem áll le.”

Az olasz idegenforgalmi miniszter bemutatta a GDP 13 százalékát adó ágazat 2021-es stratégiáját: segítség az újrainduláshoz, digitális forradalom, wellness és egészségügyi igazolvány.

Ez volt az utolsó leállás?!

A március elején bevezetett szigorú epidemiológiai intézkedések húsvét utánra ígért feloldását követően „a turizmus újraindul és többet nem áll le” – kezdte Massimo Garavaglia szakminiszter az ágazat 2021-es stratégiájának ismertetését. Véleménye szerint az idei nyár 2020-szal ellentétben igazi szezon lesz. Az olaszok a ’wellness nyaralás’, a ’digitális forradalom’ és az ’egészségügyi igazolvány’ jelszavakkal akarják világszerte csábítóvá tenni az ’Itália’ márkanevet.

Segítség nélkül nem megy

Massimo Garavaglia: az állami hiteleket addig nem kell törleszteni, amig a hotelek nem nyithatnak meg újra Kép/Forrás/italiaatavola.net/

„Tudjuk, hogy állami segítség nélkül nem lesz újraindulás” – mondta Garavaglia, segítséget ígérve az idegenforgalmi vállalkozásoknak. A miniszter a jelenleg a szállodáknak a modernizációhoz adott kamatmentes hitelekhez és vissza nem térítendő támogatásokhoz hasonló konstrukciókat ígért a turisztikai szektor minden szereplőjének az újrainduláshoz.

Garavaglia bejelentette, hogy függetlenül attól, milyen határidő szerepel a korábban megkötött szállodafelújítási megállapodásokban, az állami hiteleket addig nem kell törleszteni, amig a hotelek nem nyithatnak meg újra. A támogatásokat azért is fontosnak tartják a minisztériumban, hogy megakadályozzák az olasz idegenforgalmi vállalkozások külföldiek általi felvásárlását és a maffia további térnyerését a szektorban.

A szaktárcának 230 millió eurója áll rendelkezésre az utazási irodák számára. Az ’utazási csekk-programra’ elkülönített 2,4 milliárdból pedig még 1,6 milliárd megvan. Az akció keretében az állam egyedülállóknak 150, pároknak 300, családoknak pedig 500 eurós utalványt ad, amelyeket június 31-ig lehet beváltani olaszországi idegenforgalmi szolgáltatásokra.

A járványügy megkerülhetetlen

Garavaglia beszámolt egy külföldi marketingkampány elindításáról. Ebben Olaszország, mint már koranyártól ismét elérhető turisztikai célpont szerepel.

A Garavaglia elmondása szerint minisztériuma szorosan együttműködik a közlekedési, az egészségügyi és a kulturális tárcával, valamint a helyhatóságokkal annak érdekében, hogy 2021 nyara valóban teljes értékű szezon legyen és a külföldiek tényleg jöhessenek.

Friss hír: Éjszakai kijárási tilalmat vezethetnek be Németországban. A szövetségi kormány álláspontja szerint legalább április 18-ig meg kell hosszabbítani a korábban elrendelt korlátozásokat.

A miniszter ezzel összefüggésben elismerte, hogy a marketingkampánynál fontosabb az egyeztetés az egészségügyi tárcával. „Világos, hogy a járványügyi szabályok kidolgozása nélkül nem lehet szó újranyitásról.” A miniszter ígérete szerint a nemrég kiterjesztett korlátozások feltételezett végéig, húsvétig kidolgozzák a közlekedési és az Egészségügyi Minisztériummal, miként garantálható a biztonságos utazás és fertőzésveszély nélküli nyaralás.

A járványügyi intézkedések között központi szerepe lesz a ’Green Pass’-nak. A miniszter elmondása szerint az egészségügyi útlevél terve már az olasz kormány asztalán van és téma Brüsszelben is. Itália ezen túlmenően külön egyeztet róla Görögországgal és a német kormánnyal. A tárcavezető április elejére kézzelfogható eredményeket ígért.

A fapadosok szerepe

„Nem elég azzal hirdeti, hogy Itália gyönyörű hely. Konkrétan érveket kell felhozni az ország mellett” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy az olasz turizmus már a korona-krízis előtt problémákkal küzdött. 2014 és 2019 között összesen 25 millióval csökkent a beutazók száma. Ennek ellenére 2019-ben 62 millió külföldi vendéggel Itália 5. volt a világranglistán. Az olaszok 215, a külföldiek 219 millió vendégéjszakát töltöttek Itáliában tavalyelőtt.

A miniszter szerint hiba lenne minden forrást és energiát az elkövetkezendő évek két nagy eseményére, a 2025-ös katolikus szent évre és a 2026-os milánói téli olimpiára fordítani. „Most elsősorban azon kell dolgoznunk, hogy a külföldiek nemzetközi rendezvények nélkül is Itáliát válasszák úticélul.” Ebben szerinte a krízis elmultával nagy szerepük lesz a fapados légitársaságoknak, elsősorban az olasz piacon korábban meghatározó Ryanairnek és az EasyJetnek. Az ír társaságnál szintén készülnek az olasz turizmus újraindulására. Azzal kalkulálnak, hogy 2021-ben 1 millió utasuk fog olasz desztinációt választani.

Digitális forradalom

A minisztériumban felismerték, hogy a digitális forradalom az idegenforgalmat is elérte. Céljuk egy központi portál létrehozása, ahonnan minden olaszországi idegenforgalommal kapcsolatos ajánlat egyszerűen elérhető. Nagy kihívás, tekintettel arra, hogy az oldalon ajánlatot tevők közé a nagy utazási irodák, szállodaláncok és közlekedési vállaltok mellett a magánszállásadókat és individuális szolgáltatásokat kínálókat is be akarják vonni. Különösen azért, mert utóbbiak jelentősége a ’post-COVID’ idegenforgalomban felértékelődik. Elemzői várakozások szerint hosszú távon is fennmaradhat a 2020-ban indult trend: zsúfolt szállodák, tengerpartok és városok helyett túrázás a természetben, repülés és vonatozás helyett pedig egyéni utazás.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.