Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!
No menu items!

Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Az olasz kormányfő bejelentette ugyan április 18-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Május elejére viszont normalizálódás ígért – feltételekkel.

Az olasz kormány forgatókönyve szerint április “18. és május 4. között elkezdődhet az élet normalizálása“. Az egészségügyi szakemberek rögtön figyelmezettek: A nyilvános helyeken az egy méteres távolság tartására és maszk viselésére az ez után is szükség lesz.

A mértékadó milanói napilap, a Corriere della Sera kérdésére azt is hozzátették, hogy bár a számok javulnak, még hetekig eltarthat a járvány leküzdése. Ezért támogatják a korlátozások meghosszabbítását.

Forgatókönyvek

Giuseppe Conte

Korai lenne megjósolni, mikor nyithat ki minden, és mikor indulhat újra valamennyi üzem, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Az biztos, hogy az újraindulás fokozatos lesz” – mondta Giuseppe Conte kormányfő az első lazítások várható időpontjának pontosításáról. A D-nap, amikor a sok olasz számára egy örökké valóságnak tűnő karantén megszűnik, május 4. lehet. Május 1. három napos hosszú hétvége lesz. Conte szerint felelőtlenség lenne ekkor feloldani a karantént. „Az olaszok tömegei özönlenének egyszerre a szabadba, az üzletek, az éttermekbe. A távolságtartás szabályai betarthatatlanná válnának.

Pierpaolo Sileri

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár elmondta, már elérték a tetőzést, ami viszont még 2 hétig, tehát április második feléig eltarthat. „Az újraindulást csak ez után lehetséges.” A kormányt segítő Szakértői Tudományos Testület (Comitato tecnico scientifico, Cts) szintén hűtötte a várakozásokat: „Húsvétig semmilyen változás nem lesz. Ez után kezdődhet meg a felkészülés az élet és a gazdaság reaktiválására.”

A kormány több forgatókönyvvel dolgozik. Két oldalról nehezedik rá nyomás. Egyrészt a kijárási tilalom kómában tartja a gazdaságot, a többségnek jelentős keresetkiesést okoz és az olaszok mentálisan és fizikailag is egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó bezártságot. Másrészt a Cts és sok orvosszakértők szerint csak szigorú karanténnal győzhető le a járvány.

Fokozatosság és szigorú szabályok

Először a nem létfontosságú, ezért most álló üzemek indulnának újra. Az első körben várhatóan az élelmiszer-feldolgozókat és a kémiai ágazatban. A cégeknek a termelés újraindulása előtt igazolniuk kellene, hogy biztosítani tudják dolgozóik egészségvédelmét, leginkább az egy méteres távolságtartást.

A szakértők napok óta dolgoznak a zsúfolt helyek listáján: strandok, szórakozóhelyek, pubok, tömegrendezvények, konferenciák. Ezek az egészségügyi államtitkár szerint addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápiát a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Sileri felhívva a figyelmet, hogy a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használatának és rendezvények szabadtéri szervezésének lehetősége nem segítség. „A legnagyobb veszélyforrásnak nem a zárt levegőt, hanem sok, egymástól kis távolságra lévő ember egy helyen.” Ezért először csak azok az üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények és munkahelyek nyithatnak meg, ahol az 1 méteres távolságot biztosítani lehet. Legyen szó akár sorban állásról az üzletekben, asztalok elhelyezéséről az éttermekben, vagy a dolgozók közötti távolságról a gépsorok mellett.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszély, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a még nem immúnis családtagoknak.

Az Olasz Nemzeti Bank tudományos háttérintézménye, az Einaudi csak május második felében számol a járvány lecsengésével és a gazdaság hellyel közeli elindulására. Azt valószínűsítik, hogy először az üzletek közül csak a kisebbek, az éttermek közül pedig csak a nagyobbak nyithatnak meg. Előbbiek, mert kevesebben tartózkodnak bent egyszerre, utóbbiak, mert garantálni tudják az egy méteres távolságtartást.

A fokozatosság jegyében felmerült, hogy először csak a fiatalabbak, illetve a nők, tehát két kevésbé veszélyeztetett csoport tagjai járhatnának az újranyitott üzletekbe. Az epidemiológiások kevés értelmét látják ennek. A két csoport tagjai ugyan tényleg kisebb valószínűséggel betegednek meg, de ugyan akkora eséllyel lehetnek vírushordozók, mint bárki. Tehát hazavihetik a vírust és megfertőzheti veszélyeztetettebb, ezért további otthonmaradásra ítélt családtagjaikat.

Franco Locatelli

A szakértők is támogatják az elképzelést, mi szerint csak azok vehessék fel a munkát, akiknél teszt igazolta, hogy már immúnisak. „Így lehetne a leghatékonyabban megakadályozni a járvány újbóli felerősödését” – véli a Cts tagja, Franco Locatelli. Hozzátéve, hogy az immunitást kimutató tesztek vannak már, de még nem elég megbízhatóak.

Az élet újraindításának meggyorsítása érdekében felmerült egy app kifejlesztése is, amely jelezné, ha olyan személy tartózkodik a közelben, aki fertőzöttekkel került kapcsolatba. A tudósok szerint ez egy lehetséges módszer lenne a fertőzési láncolat megszakítására.

Kié a felelősség?

Az újraindítulás időpontjának eldöntése hatalmas felelősséget tesz a kormány vállára. Az egyik oldalról egyre nagyobb a gazdasági, társadalmi nyomás. A másik oldalamról a szakértők figyelmeztetnek:

Az idő előtti lazítások esetén a járvány még nagyobb erővel térne vissza!

Matteo Renzi

A „hirtelen sietség” meglepte a korábbi miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt, Matteo Renzit. Felelőtlen ígérgetéssel vádolta Contét. Szerint a miniszterelnök „Trump nyomdokaiba lépett, aki a gazdasági szereplők nyomására naponta áll elő légből kapott hipotézisekkel”. Itáliában a legjelentősebb munkáltatói érdekképviseleti szervezet, a nehézipari vállalatokat tömörítő Federacciai lobbizik leginkább az üzemek mihamarabbi újra nyitásáért.

A Cts a kormányfő bejelentése után hűtötte a kedélyeket: „Az időpont lehetséges, de nem biztos, mert a korona-vírussal kapcsolatban minden bizonytalan.” Helyesnek, elkerülhetetlennek nevezték a kormány restriktív politikáját, amely hetek óta mesterséges kómában tartja a lakosságot és a gazdaságot. Conte a vita látszatát is el akarta kerülni, ezért gyorsan ismét a sajtó elé állt: „A szakértők, különösen a Cst véleménye lesz döntő az élet újraindításának időpontjáról, nem a politikusok akarta.” A döntést persze végül a kormánynak kell meghozna.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.