Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Az olasz kormányfő bejelentette ugyan április 18-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Május elejére viszont normalizálódás ígért – feltételekkel.

Az olasz kormány forgatókönyve szerint április “18. és május 4. között elkezdődhet az élet normalizálása“. Az egészségügyi szakemberek rögtön figyelmezettek: A nyilvános helyeken az egy méteres távolság tartására és maszk viselésére az ez után is szükség lesz.

A mértékadó milanói napilap, a Corriere della Sera kérdésére azt is hozzátették, hogy bár a számok javulnak, még hetekig eltarthat a járvány leküzdése. Ezért támogatják a korlátozások meghosszabbítását.

Forgatókönyvek

Giuseppe Conte

Korai lenne megjósolni, mikor nyithat ki minden, és mikor indulhat újra valamennyi üzem, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Az biztos, hogy az újraindulás fokozatos lesz” – mondta Giuseppe Conte kormányfő az első lazítások várható időpontjának pontosításáról. A D-nap, amikor a sok olasz számára egy örökké valóságnak tűnő karantén megszűnik, május 4. lehet. Május 1. három napos hosszú hétvége lesz. Conte szerint felelőtlenség lenne ekkor feloldani a karantént. „Az olaszok tömegei özönlenének egyszerre a szabadba, az üzletek, az éttermekbe. A távolságtartás szabályai betarthatatlanná válnának.

Pierpaolo Sileri

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár elmondta, már elérték a tetőzést, ami viszont még 2 hétig, tehát április második feléig eltarthat. „Az újraindulást csak ez után lehetséges.” A kormányt segítő Szakértői Tudományos Testület (Comitato tecnico scientifico, Cts) szintén hűtötte a várakozásokat: „Húsvétig semmilyen változás nem lesz. Ez után kezdődhet meg a felkészülés az élet és a gazdaság reaktiválására.”

A kormány több forgatókönyvvel dolgozik. Két oldalról nehezedik rá nyomás. Egyrészt a kijárási tilalom kómában tartja a gazdaságot, a többségnek jelentős keresetkiesést okoz és az olaszok mentálisan és fizikailag is egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó bezártságot. Másrészt a Cts és sok orvosszakértők szerint csak szigorú karanténnal győzhető le a járvány.

Fokozatosság és szigorú szabályok

Először a nem létfontosságú, ezért most álló üzemek indulnának újra. Az első körben várhatóan az élelmiszer-feldolgozókat és a kémiai ágazatban. A cégeknek a termelés újraindulása előtt igazolniuk kellene, hogy biztosítani tudják dolgozóik egészségvédelmét, leginkább az egy méteres távolságtartást.

A szakértők napok óta dolgoznak a zsúfolt helyek listáján: strandok, szórakozóhelyek, pubok, tömegrendezvények, konferenciák. Ezek az egészségügyi államtitkár szerint addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápiát a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Sileri felhívva a figyelmet, hogy a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használatának és rendezvények szabadtéri szervezésének lehetősége nem segítség. „A legnagyobb veszélyforrásnak nem a zárt levegőt, hanem sok, egymástól kis távolságra lévő ember egy helyen.” Ezért először csak azok az üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények és munkahelyek nyithatnak meg, ahol az 1 méteres távolságot biztosítani lehet. Legyen szó akár sorban állásról az üzletekben, asztalok elhelyezéséről az éttermekben, vagy a dolgozók közötti távolságról a gépsorok mellett.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszély, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a még nem immúnis családtagoknak.

Az Olasz Nemzeti Bank tudományos háttérintézménye, az Einaudi csak május második felében számol a járvány lecsengésével és a gazdaság hellyel közeli elindulására. Azt valószínűsítik, hogy először az üzletek közül csak a kisebbek, az éttermek közül pedig csak a nagyobbak nyithatnak meg. Előbbiek, mert kevesebben tartózkodnak bent egyszerre, utóbbiak, mert garantálni tudják az egy méteres távolságtartást.

A fokozatosság jegyében felmerült, hogy először csak a fiatalabbak, illetve a nők, tehát két kevésbé veszélyeztetett csoport tagjai járhatnának az újranyitott üzletekbe. Az epidemiológiások kevés értelmét látják ennek. A két csoport tagjai ugyan tényleg kisebb valószínűséggel betegednek meg, de ugyan akkora eséllyel lehetnek vírushordozók, mint bárki. Tehát hazavihetik a vírust és megfertőzheti veszélyeztetettebb, ezért további otthonmaradásra ítélt családtagjaikat.

Franco Locatelli

A szakértők is támogatják az elképzelést, mi szerint csak azok vehessék fel a munkát, akiknél teszt igazolta, hogy már immúnisak. „Így lehetne a leghatékonyabban megakadályozni a járvány újbóli felerősödését” – véli a Cts tagja, Franco Locatelli. Hozzátéve, hogy az immunitást kimutató tesztek vannak már, de még nem elég megbízhatóak.

Az élet újraindításának meggyorsítása érdekében felmerült egy app kifejlesztése is, amely jelezné, ha olyan személy tartózkodik a közelben, aki fertőzöttekkel került kapcsolatba. A tudósok szerint ez egy lehetséges módszer lenne a fertőzési láncolat megszakítására.

Kié a felelősség?

Az újraindítulás időpontjának eldöntése hatalmas felelősséget tesz a kormány vállára. Az egyik oldalról egyre nagyobb a gazdasági, társadalmi nyomás. A másik oldalamról a szakértők figyelmeztetnek:

Az idő előtti lazítások esetén a járvány még nagyobb erővel térne vissza!

Matteo Renzi

A „hirtelen sietség” meglepte a korábbi miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt, Matteo Renzit. Felelőtlen ígérgetéssel vádolta Contét. Szerint a miniszterelnök „Trump nyomdokaiba lépett, aki a gazdasági szereplők nyomására naponta áll elő légből kapott hipotézisekkel”. Itáliában a legjelentősebb munkáltatói érdekképviseleti szervezet, a nehézipari vállalatokat tömörítő Federacciai lobbizik leginkább az üzemek mihamarabbi újra nyitásáért.

A Cts a kormányfő bejelentése után hűtötte a kedélyeket: „Az időpont lehetséges, de nem biztos, mert a korona-vírussal kapcsolatban minden bizonytalan.” Helyesnek, elkerülhetetlennek nevezték a kormány restriktív politikáját, amely hetek óta mesterséges kómában tartja a lakosságot és a gazdaságot. Conte a vita látszatát is el akarta kerülni, ezért gyorsan ismét a sajtó elé állt: „A szakértők, különösen a Cst véleménye lesz döntő az élet újraindításának időpontjáról, nem a politikusok akarta.” A döntést persze végül a kormánynak kell meghozna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedéssel zárt a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,68 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 35 210,60 ponton zárt hétfőn.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Német hangulatindex – Várakozásokon felüli javulás

Májusban az elemzők által vártnál jobban javult az üzleti hangulat Németországban - derült ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felméréséből.

Hírek

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

“Fénykép” készült két galaxis ütközéséről

Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.

Szélvédő nélküli ronccsal hajtott az M5-ösön

Nem volt szélvédője, rendszáma, műszaki vizsgája, forgalmi engedélye, és a benzin is kifogyott egy autóból, amelyet gazdája az M5-ös autópálya mentén hagyott.

Gyámügyesek fosztogattak időseket – letartóztatások

Időskorú gondozottak vagyonának megszerzésében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja őket.

Gazdaság

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.

Moratórium – MNB: csak a futamidő nőhet meg

A hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom