Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!
No menu items!

Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Az olasz kormányfő bejelentette ugyan április 18-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Május elejére viszont normalizálódás ígért – feltételekkel.

Az olasz kormány forgatókönyve szerint április “18. és május 4. között elkezdődhet az élet normalizálása“. Az egészségügyi szakemberek rögtön figyelmezettek: A nyilvános helyeken az egy méteres távolság tartására és maszk viselésére az ez után is szükség lesz.

A mértékadó milanói napilap, a Corriere della Sera kérdésére azt is hozzátették, hogy bár a számok javulnak, még hetekig eltarthat a járvány leküzdése. Ezért támogatják a korlátozások meghosszabbítását.

Forgatókönyvek

Giuseppe Conte

Korai lenne megjósolni, mikor nyithat ki minden, és mikor indulhat újra valamennyi üzem, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Az biztos, hogy az újraindulás fokozatos lesz” – mondta Giuseppe Conte kormányfő az első lazítások várható időpontjának pontosításáról. A D-nap, amikor a sok olasz számára egy örökké valóságnak tűnő karantén megszűnik, május 4. lehet. Május 1. három napos hosszú hétvége lesz. Conte szerint felelőtlenség lenne ekkor feloldani a karantént. „Az olaszok tömegei özönlenének egyszerre a szabadba, az üzletek, az éttermekbe. A távolságtartás szabályai betarthatatlanná válnának.

Pierpaolo Sileri

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár elmondta, már elérték a tetőzést, ami viszont még 2 hétig, tehát április második feléig eltarthat. „Az újraindulást csak ez után lehetséges.” A kormányt segítő Szakértői Tudományos Testület (Comitato tecnico scientifico, Cts) szintén hűtötte a várakozásokat: „Húsvétig semmilyen változás nem lesz. Ez után kezdődhet meg a felkészülés az élet és a gazdaság reaktiválására.”

A kormány több forgatókönyvvel dolgozik. Két oldalról nehezedik rá nyomás. Egyrészt a kijárási tilalom kómában tartja a gazdaságot, a többségnek jelentős keresetkiesést okoz és az olaszok mentálisan és fizikailag is egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó bezártságot. Másrészt a Cts és sok orvosszakértők szerint csak szigorú karanténnal győzhető le a járvány.

Fokozatosság és szigorú szabályok

Először a nem létfontosságú, ezért most álló üzemek indulnának újra. Az első körben várhatóan az élelmiszer-feldolgozókat és a kémiai ágazatban. A cégeknek a termelés újraindulása előtt igazolniuk kellene, hogy biztosítani tudják dolgozóik egészségvédelmét, leginkább az egy méteres távolságtartást.

A szakértők napok óta dolgoznak a zsúfolt helyek listáján: strandok, szórakozóhelyek, pubok, tömegrendezvények, konferenciák. Ezek az egészségügyi államtitkár szerint addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápiát a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Sileri felhívva a figyelmet, hogy a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használatának és rendezvények szabadtéri szervezésének lehetősége nem segítség. „A legnagyobb veszélyforrásnak nem a zárt levegőt, hanem sok, egymástól kis távolságra lévő ember egy helyen.” Ezért először csak azok az üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények és munkahelyek nyithatnak meg, ahol az 1 méteres távolságot biztosítani lehet. Legyen szó akár sorban állásról az üzletekben, asztalok elhelyezéséről az éttermekben, vagy a dolgozók közötti távolságról a gépsorok mellett.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszély, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a még nem immúnis családtagoknak.

Az Olasz Nemzeti Bank tudományos háttérintézménye, az Einaudi csak május második felében számol a járvány lecsengésével és a gazdaság hellyel közeli elindulására. Azt valószínűsítik, hogy először az üzletek közül csak a kisebbek, az éttermek közül pedig csak a nagyobbak nyithatnak meg. Előbbiek, mert kevesebben tartózkodnak bent egyszerre, utóbbiak, mert garantálni tudják az egy méteres távolságtartást.

A fokozatosság jegyében felmerült, hogy először csak a fiatalabbak, illetve a nők, tehát két kevésbé veszélyeztetett csoport tagjai járhatnának az újranyitott üzletekbe. Az epidemiológiások kevés értelmét látják ennek. A két csoport tagjai ugyan tényleg kisebb valószínűséggel betegednek meg, de ugyan akkora eséllyel lehetnek vírushordozók, mint bárki. Tehát hazavihetik a vírust és megfertőzheti veszélyeztetettebb, ezért további otthonmaradásra ítélt családtagjaikat.

Franco Locatelli

A szakértők is támogatják az elképzelést, mi szerint csak azok vehessék fel a munkát, akiknél teszt igazolta, hogy már immúnisak. „Így lehetne a leghatékonyabban megakadályozni a járvány újbóli felerősödését” – véli a Cts tagja, Franco Locatelli. Hozzátéve, hogy az immunitást kimutató tesztek vannak már, de még nem elég megbízhatóak.

Az élet újraindításának meggyorsítása érdekében felmerült egy app kifejlesztése is, amely jelezné, ha olyan személy tartózkodik a közelben, aki fertőzöttekkel került kapcsolatba. A tudósok szerint ez egy lehetséges módszer lenne a fertőzési láncolat megszakítására.

Kié a felelősség?

Az újraindítulás időpontjának eldöntése hatalmas felelősséget tesz a kormány vállára. Az egyik oldalról egyre nagyobb a gazdasági, társadalmi nyomás. A másik oldalamról a szakértők figyelmeztetnek:

Az idő előtti lazítások esetén a járvány még nagyobb erővel térne vissza!

Matteo Renzi

A „hirtelen sietség” meglepte a korábbi miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt, Matteo Renzit. Felelőtlen ígérgetéssel vádolta Contét. Szerint a miniszterelnök „Trump nyomdokaiba lépett, aki a gazdasági szereplők nyomására naponta áll elő légből kapott hipotézisekkel”. Itáliában a legjelentősebb munkáltatói érdekképviseleti szervezet, a nehézipari vállalatokat tömörítő Federacciai lobbizik leginkább az üzemek mihamarabbi újra nyitásáért.

A Cts a kormányfő bejelentése után hűtötte a kedélyeket: „Az időpont lehetséges, de nem biztos, mert a korona-vírussal kapcsolatban minden bizonytalan.” Helyesnek, elkerülhetetlennek nevezték a kormány restriktív politikáját, amely hetek óta mesterséges kómában tartja a lakosságot és a gazdaságot. Conte a vita látszatát is el akarta kerülni, ezért gyorsan ismét a sajtó elé állt: „A szakértők, különösen a Cst véleménye lesz döntő az élet újraindításának időpontjáról, nem a politikusok akarta.” A döntést persze végül a kormánynak kell meghozna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

BKK-HÉV. Októberig nem kell fizetni a kerékpárokért – hétvégente

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután a munkaügyi minisztérium a foglalkoztatottság erőteljes növekedéséről számolt be februári jelentésében, erősítve azokat a várakozásokat, hogy a masszív fiskális gazdaságösztönzés és a tömeges oltási kampány hatására fellendül a gazdaság.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Hírek

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Krokodil nyelt le egy gyereket Indonéziában

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút az Indonéziához tartozó Borneó szigetén - adta hírül a The Sydney News Today online kiadása.

Szálló por. Hat városban veszélyes a levegő

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt, már hat településen veszélyes a levegő.

Pénzmosás? Ghánai bűnbandának segíthetett a 69 éves tolnai asszony

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Kamatmentes gyorskölcsön – hétfőtől az MFB Pontokon

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt március 8-tól igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontokban - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Új 5 forintos – íme a győztes terv

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat bocsát ki augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazást tartottak, a győztes Gyuró Mónika pályázata lett.

Két év börtön. Negyven szállodából távozott fizetés nélkül

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából - közölte a törvényszék szóvivője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Gazdaság

Bővítés. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön az új korlátozásokkal érintett ágazatoknak is jár

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB.

Megugrott a legnagyobb bankok bevétele

Tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly. Az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés, és ez a bővülés kitartott az év végéig.

Jogosulatlanul adott hitelt – százmilliós bírság a fővárosi cégnek

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti F-hold Kft.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott.

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom