Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!
No menu items!

Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Az olasz kormányfő bejelentette ugyan április 18-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Május elejére viszont normalizálódás ígért – feltételekkel.

Az olasz kormány forgatókönyve szerint április “18. és május 4. között elkezdődhet az élet normalizálása“. Az egészségügyi szakemberek rögtön figyelmezettek: A nyilvános helyeken az egy méteres távolság tartására és maszk viselésére az ez után is szükség lesz.

A mértékadó milanói napilap, a Corriere della Sera kérdésére azt is hozzátették, hogy bár a számok javulnak, még hetekig eltarthat a járvány leküzdése. Ezért támogatják a korlátozások meghosszabbítását.

Forgatókönyvek

Giuseppe Conte

Korai lenne megjósolni, mikor nyithat ki minden, és mikor indulhat újra valamennyi üzem, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Az biztos, hogy az újraindulás fokozatos lesz” – mondta Giuseppe Conte kormányfő az első lazítások várható időpontjának pontosításáról. A D-nap, amikor a sok olasz számára egy örökké valóságnak tűnő karantén megszűnik, május 4. lehet. Május 1. három napos hosszú hétvége lesz. Conte szerint felelőtlenség lenne ekkor feloldani a karantént. „Az olaszok tömegei özönlenének egyszerre a szabadba, az üzletek, az éttermekbe. A távolságtartás szabályai betarthatatlanná válnának.

Pierpaolo Sileri

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár elmondta, már elérték a tetőzést, ami viszont még 2 hétig, tehát április második feléig eltarthat. „Az újraindulást csak ez után lehetséges.” A kormányt segítő Szakértői Tudományos Testület (Comitato tecnico scientifico, Cts) szintén hűtötte a várakozásokat: „Húsvétig semmilyen változás nem lesz. Ez után kezdődhet meg a felkészülés az élet és a gazdaság reaktiválására.”

A kormány több forgatókönyvvel dolgozik. Két oldalról nehezedik rá nyomás. Egyrészt a kijárási tilalom kómában tartja a gazdaságot, a többségnek jelentős keresetkiesést okoz és az olaszok mentálisan és fizikailag is egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó bezártságot. Másrészt a Cts és sok orvosszakértők szerint csak szigorú karanténnal győzhető le a járvány.

Fokozatosság és szigorú szabályok

Először a nem létfontosságú, ezért most álló üzemek indulnának újra. Az első körben várhatóan az élelmiszer-feldolgozókat és a kémiai ágazatban. A cégeknek a termelés újraindulása előtt igazolniuk kellene, hogy biztosítani tudják dolgozóik egészségvédelmét, leginkább az egy méteres távolságtartást.

A szakértők napok óta dolgoznak a zsúfolt helyek listáján: strandok, szórakozóhelyek, pubok, tömegrendezvények, konferenciák. Ezek az egészségügyi államtitkár szerint addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápiát a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Sileri felhívva a figyelmet, hogy a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használatának és rendezvények szabadtéri szervezésének lehetősége nem segítség. „A legnagyobb veszélyforrásnak nem a zárt levegőt, hanem sok, egymástól kis távolságra lévő ember egy helyen.” Ezért először csak azok az üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények és munkahelyek nyithatnak meg, ahol az 1 méteres távolságot biztosítani lehet. Legyen szó akár sorban állásról az üzletekben, asztalok elhelyezéséről az éttermekben, vagy a dolgozók közötti távolságról a gépsorok mellett.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszély, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a még nem immúnis családtagoknak.

Az Olasz Nemzeti Bank tudományos háttérintézménye, az Einaudi csak május második felében számol a járvány lecsengésével és a gazdaság hellyel közeli elindulására. Azt valószínűsítik, hogy először az üzletek közül csak a kisebbek, az éttermek közül pedig csak a nagyobbak nyithatnak meg. Előbbiek, mert kevesebben tartózkodnak bent egyszerre, utóbbiak, mert garantálni tudják az egy méteres távolságtartást.

A fokozatosság jegyében felmerült, hogy először csak a fiatalabbak, illetve a nők, tehát két kevésbé veszélyeztetett csoport tagjai járhatnának az újranyitott üzletekbe. Az epidemiológiások kevés értelmét látják ennek. A két csoport tagjai ugyan tényleg kisebb valószínűséggel betegednek meg, de ugyan akkora eséllyel lehetnek vírushordozók, mint bárki. Tehát hazavihetik a vírust és megfertőzheti veszélyeztetettebb, ezért további otthonmaradásra ítélt családtagjaikat.

Franco Locatelli

A szakértők is támogatják az elképzelést, mi szerint csak azok vehessék fel a munkát, akiknél teszt igazolta, hogy már immúnisak. „Így lehetne a leghatékonyabban megakadályozni a járvány újbóli felerősödését” – véli a Cts tagja, Franco Locatelli. Hozzátéve, hogy az immunitást kimutató tesztek vannak már, de még nem elég megbízhatóak.

Az élet újraindításának meggyorsítása érdekében felmerült egy app kifejlesztése is, amely jelezné, ha olyan személy tartózkodik a közelben, aki fertőzöttekkel került kapcsolatba. A tudósok szerint ez egy lehetséges módszer lenne a fertőzési láncolat megszakítására.

Kié a felelősség?

Az újraindítulás időpontjának eldöntése hatalmas felelősséget tesz a kormány vállára. Az egyik oldalról egyre nagyobb a gazdasági, társadalmi nyomás. A másik oldalamról a szakértők figyelmeztetnek:

Az idő előtti lazítások esetén a járvány még nagyobb erővel térne vissza!

Matteo Renzi

A „hirtelen sietség” meglepte a korábbi miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt, Matteo Renzit. Felelőtlen ígérgetéssel vádolta Contét. Szerint a miniszterelnök „Trump nyomdokaiba lépett, aki a gazdasági szereplők nyomására naponta áll elő légből kapott hipotézisekkel”. Itáliában a legjelentősebb munkáltatói érdekképviseleti szervezet, a nehézipari vállalatokat tömörítő Federacciai lobbizik leginkább az üzemek mihamarabbi újra nyitásáért.

A Cts a kormányfő bejelentése után hűtötte a kedélyeket: „Az időpont lehetséges, de nem biztos, mert a korona-vírussal kapcsolatban minden bizonytalan.” Helyesnek, elkerülhetetlennek nevezték a kormány restriktív politikáját, amely hetek óta mesterséges kómában tartja a lakosságot és a gazdaságot. Conte a vita látszatát is el akarta kerülni, ezért gyorsan ismét a sajtó elé állt: „A szakértők, különösen a Cst véleménye lesz döntő az élet újraindításának időpontjáról, nem a politikusok akarta.” A döntést persze végül a kormánynak kell meghozna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

CIB: tizedével csökkent a magyar cégek bevétele

A hazai vállalkozások bevétele átlagosan 11,4 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány okozta válság kezdete óta, de a cégvezetők többsége fellendülést vár, és nem kényszerült elbocsátásokra - közölte a CIB Bank saját kutatása alapján.

Külkereskedelem. Egymilliárd euró feletti szeptemberi többlet

A szeptemberi 1,140 milliárd euró külkereskedelmi többlet 664 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, és mindössze 10 millió euróval marad el a 2016 júniusi rekordösszegtől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Csepelről jönnek az új Mol Bubik – fotó

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Mol Bubi megújítására kiírt tendert. A fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult közbringarendszert.

Hírek

Szálló por – Putnokon veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt számos városban tovább emelkedett a légszennyezettség.

Januártól drágulnak a pályamatricák

A személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves autópálya-matrica 44 660 forint, a megyénkénti 5200 forint, a tíznapos heti 3640 forint, a havi 4970 forint lesz - derült ki a autopalyamatrica.hu-n közzétett tájékoztatásból.

Leszállt a Holdra a Csang’o-5 kínai űrszonda – talajmintát gyűjt

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda - jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

Bírság. Hazavitte a bankautomatában felejtett milliót

Jogtalan elsajátítás miatt pénzbüntetést kapott egy hajdúszoboszlói férfi, aki tavaly szeptemberben egy pénzkiadó automatából elvitt egymillió ottfelejtett forintot - közölte a Debreceni Törvényszék.

Pszichés zavar? A plüssállatokból nem lehet kinőni

A felnőttek felének van plüssállata! Egyre több gyártó ismeri fel a célcsoportban rejlő lehetőséget. Szociológusok a jelenség hátterét kutatják.

Átverés volt az ausztriai munkalehetőség

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől a magukat a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók - közölte a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég, amely rendőrségi feljelentést is tett.

Streaming. A járvány ellenére virágzik a brit filmipar

A streamingszolgáltatóknak, köztük a Netflixnek és a Disney-nek köszönhetően a koronavírus-járvány ellenére is virágzik a brit filmipar.

Covid-vakcina. A Moderna beadta engedélyezési kérelmét az EU-ban és az USA-ban

A Moderna amerikai gyógyszergyártó hétfőn benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

Gottfried Péter a Monetáris Tanács új tagja

Az Országgyűlés megválasztotta Gottfried Pétert a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa új tagjának.

Állatkínzás. Kutyaviadalok Nyíregyházán – TEK rajtaütés

Állatviadal szervezésével és állatkínzással gyanúsítják azt a hat embert, akiket egy tiltott állatviadalon fogtak el a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ munkatársai Nyíregyháza külterületén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Távozik az OTP Egészségpénztár ügyvezetője

Közel két évtized után távozik posztjáról az OTP Egészségpénztár alapítótag-ügyvezetője, Studniczky Ferenc, akit eddigi vezetőtársa, Kovács Tamás vált december 1-jén.

Szerdától még drágábban tankolhatunk

Tovább emelkednek az üzemanyagárak: a benzin bruttó 4 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 5 forinttal drágul szerdától.

Gazdaság

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom