Kezdőlap Világgazdaság Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!
No menu items!

Olasz ígéret. Május elején újraindulhat az élet?!

Az olasz kormányfő bejelentette ugyan április 18-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Május elejére viszont normalizálódás ígért – feltételekkel.

Az olasz kormány forgatókönyve szerint április “18. és május 4. között elkezdődhet az élet normalizálása“. Az egészségügyi szakemberek rögtön figyelmezettek: A nyilvános helyeken az egy méteres távolság tartására és maszk viselésére az ez után is szükség lesz.

A mértékadó milanói napilap, a Corriere della Sera kérdésére azt is hozzátették, hogy bár a számok javulnak, még hetekig eltarthat a járvány leküzdése. Ezért támogatják a korlátozások meghosszabbítását.

Forgatókönyvek

Giuseppe Conte

Korai lenne megjósolni, mikor nyithat ki minden, és mikor indulhat újra valamennyi üzem, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Az biztos, hogy az újraindulás fokozatos lesz” – mondta Giuseppe Conte kormányfő az első lazítások várható időpontjának pontosításáról. A D-nap, amikor a sok olasz számára egy örökké valóságnak tűnő karantén megszűnik, május 4. lehet. Május 1. három napos hosszú hétvége lesz. Conte szerint felelőtlenség lenne ekkor feloldani a karantént. „Az olaszok tömegei özönlenének egyszerre a szabadba, az üzletek, az éttermekbe. A távolságtartás szabályai betarthatatlanná válnának.

Pierpaolo Sileri

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár elmondta, már elérték a tetőzést, ami viszont még 2 hétig, tehát április második feléig eltarthat. „Az újraindulást csak ez után lehetséges.” A kormányt segítő Szakértői Tudományos Testület (Comitato tecnico scientifico, Cts) szintén hűtötte a várakozásokat: „Húsvétig semmilyen változás nem lesz. Ez után kezdődhet meg a felkészülés az élet és a gazdaság reaktiválására.”

A kormány több forgatókönyvvel dolgozik. Két oldalról nehezedik rá nyomás. Egyrészt a kijárási tilalom kómában tartja a gazdaságot, a többségnek jelentős keresetkiesést okoz és az olaszok mentálisan és fizikailag is egyre nehezebben viselik a hetek óta tartó bezártságot. Másrészt a Cts és sok orvosszakértők szerint csak szigorú karanténnal győzhető le a járvány.

Fokozatosság és szigorú szabályok

Először a nem létfontosságú, ezért most álló üzemek indulnának újra. Az első körben várhatóan az élelmiszer-feldolgozókat és a kémiai ágazatban. A cégeknek a termelés újraindulása előtt igazolniuk kellene, hogy biztosítani tudják dolgozóik egészségvédelmét, leginkább az egy méteres távolságtartást.

A szakértők napok óta dolgoznak a zsúfolt helyek listáján: strandok, szórakozóhelyek, pubok, tömegrendezvények, konferenciák. Ezek az egészségügyi államtitkár szerint addig zárva maradnak, ameddig nincs védőoltás, illetve hatékony terápiát a korona okozta tüdőgyulladás ellen. Sileri felhívva a figyelmet, hogy a jó idő és ezzel a kerthelyiségek használatának és rendezvények szabadtéri szervezésének lehetősége nem segítség. „A legnagyobb veszélyforrásnak nem a zárt levegőt, hanem sok, egymástól kis távolságra lévő ember egy helyen.” Ezért először csak azok az üzletek, vendéglátóipari egységek, közintézmények és munkahelyek nyithatnak meg, ahol az 1 méteres távolságot biztosítani lehet. Legyen szó akár sorban állásról az üzletekben, asztalok elhelyezéséről az éttermekben, vagy a dolgozók közötti távolságról a gépsorok mellett.

A nem alapvető szükségletet kielégítő üzletek, fitnesztermek, szépségszalonok és fodrászatok várhatóan május elején sem nyithatnak ki. Túl nagy a veszély, hogy a látogatók hazaviszik és átadják a fertőzést a még nem immúnis családtagoknak.

Az Olasz Nemzeti Bank tudományos háttérintézménye, az Einaudi csak május második felében számol a járvány lecsengésével és a gazdaság hellyel közeli elindulására. Azt valószínűsítik, hogy először az üzletek közül csak a kisebbek, az éttermek közül pedig csak a nagyobbak nyithatnak meg. Előbbiek, mert kevesebben tartózkodnak bent egyszerre, utóbbiak, mert garantálni tudják az egy méteres távolságtartást.

A fokozatosság jegyében felmerült, hogy először csak a fiatalabbak, illetve a nők, tehát két kevésbé veszélyeztetett csoport tagjai járhatnának az újranyitott üzletekbe. Az epidemiológiások kevés értelmét látják ennek. A két csoport tagjai ugyan tényleg kisebb valószínűséggel betegednek meg, de ugyan akkora eséllyel lehetnek vírushordozók, mint bárki. Tehát hazavihetik a vírust és megfertőzheti veszélyeztetettebb, ezért további otthonmaradásra ítélt családtagjaikat.

Franco Locatelli

A szakértők is támogatják az elképzelést, mi szerint csak azok vehessék fel a munkát, akiknél teszt igazolta, hogy már immúnisak. „Így lehetne a leghatékonyabban megakadályozni a járvány újbóli felerősödését” – véli a Cts tagja, Franco Locatelli. Hozzátéve, hogy az immunitást kimutató tesztek vannak már, de még nem elég megbízhatóak.

Az élet újraindításának meggyorsítása érdekében felmerült egy app kifejlesztése is, amely jelezné, ha olyan személy tartózkodik a közelben, aki fertőzöttekkel került kapcsolatba. A tudósok szerint ez egy lehetséges módszer lenne a fertőzési láncolat megszakítására.

Kié a felelősség?

Az újraindítulás időpontjának eldöntése hatalmas felelősséget tesz a kormány vállára. Az egyik oldalról egyre nagyobb a gazdasági, társadalmi nyomás. A másik oldalamról a szakértők figyelmeztetnek:

Az idő előtti lazítások esetén a járvány még nagyobb erővel térne vissza!

Matteo Renzi

A „hirtelen sietség” meglepte a korábbi miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt, Matteo Renzit. Felelőtlen ígérgetéssel vádolta Contét. Szerint a miniszterelnök „Trump nyomdokaiba lépett, aki a gazdasági szereplők nyomására naponta áll elő légből kapott hipotézisekkel”. Itáliában a legjelentősebb munkáltatói érdekképviseleti szervezet, a nehézipari vállalatokat tömörítő Federacciai lobbizik leginkább az üzemek mihamarabbi újra nyitásáért.

A Cts a kormányfő bejelentése után hűtötte a kedélyeket: „Az időpont lehetséges, de nem biztos, mert a korona-vírussal kapcsolatban minden bizonytalan.” Helyesnek, elkerülhetetlennek nevezték a kormány restriktív politikáját, amely hetek óta mesterséges kómában tartja a lakosságot és a gazdaságot. Conte a vita látszatát is el akarta kerülni, ezért gyorsan ismét a sajtó elé állt: „A szakértők, különösen a Cst véleménye lesz döntő az élet újraindításának időpontjáról, nem a politikusok akarta.” A döntést persze végül a kormánynak kell meghozna.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Veszélyben a kínai villanyautók? Vizsgálódik az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma hivatalos szubvencióellenes vizsgálatot indított az akkumulátoros elektromos járművek Kínából történő behozatala kapcsán.

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

Világújdonság: már a poggyászkocsi is intelligens a müncheni reptéren

Digitális vásárlási élménnyel gazdagodnak a müncheni reptér utasai azzal, hogy a légikikötőben megjelentek az első intelligens poggyászkocsik.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Hírek

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.