Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  
No menu items!

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai cégek sokkal több állami támogatást kapnak, amivel a nyugati vállalkozások nehezebben tudnak versenyezni. Az OECD elemzése a mai napig a legátfogóbb kísérlet az állami támogatások típusainak számszerűsítésére és a különböző régiók egymással való összehasonlítására.

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.

A Sky News információi szerint az OECD által készített adatok azt mutatják, hogy a kínai vállalkozások átlagosan bevételeik 3,7%-ának megfelelő állami támogatásban részesülnek. Ehhez képest a gazdag világ országaiban az állami támogatások átlagosan csak a bevételek 0,4%-át teszik ki. Az adatok kritikus részét képezik a kínai dominancia magyarázatának bizonyos területeken.

Míg Kína nagy mennyiségű támogatást nyújt kulcsfontosságú ágazatoknak, köztük a napelemes fotovoltaikus ágazatnak és az alumíniumot és acélt előállító nemesfémgyártóknak, addig például az Egyesült Királyság kormányai évtizedek óta lényegesen kevésbé beavatkozóak. Ennek eredményeként az Egyesült Királyságban számos üzemet bezártak, mivel nem tudtak versenyezni az olcsó importtal.

Mostanáig nem volt pontos mérőszám arra vonatkozóan, hogy az olcsó importot mennyire befolyásolta az, amit a közgazdászok „állami támogatásnak” neveznek, vagyis amikor a kormányok segítik a vállalataikat. Ennek részben az az oka, hogy az állami támogatások mérése ördögien nehéz.

Legegyszerűbben a kormányok közvetlen támogatásai formájában valósulhat meg, amelyekkel egy vállalatot támogatnak, vagy segítik egy erőmű megépítését. Egyes országok azonban kevésbé átláthatóak ezekkel a támogatásokkal kapcsolatban, mint mások. Vitathatatlanul fontosabbak azonban a különlegesen alacsony adók, amelyeket néha bizonyos vállalatokra vagy ágazatokra vetnek ki, valamint a piaci kamatlábaknál alacsonyabb kamatlábak, amelyeket néha a kivételezett vállalatoknak ajánlanak.

Az OECD elemzése, amelyet hivatalos jelentésként még nem tettek közzé széles körben, az eddigi legátfogóbb kísérlet arra, hogy számszerűsítse az állami támogatások e különböző típusait, és összehasonlítsa a különböző régiókat egymással.

A megállapítás, miszerint Kína jelentősen több állami támogatást nyújt a gyártóinak, valószínűleg nem fog meglepetést okozni, de statisztikai támpontot nyújt azoknak az érveknek, amelyek szerint a globális kereskedelmi rendszer túl keveset tesz az ilyen beavatkozásokkal való szembenézés érdekében.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy az állami támogatás összege ágazatonként jelentősen eltér, a legtöbb támogatást az alumíniumkohók, a cementgyártók és a napelemgyárak kapják. A jelentés azonban az akkumulátorok kínai gyártásának az elmúlt években bekövetkezett gyors növekedését megelőzően készült.

Például Joe Biden vezetése alatt az USA számos intézkedést vezetett be, a CHIP-törvénytől kezdve az inflációcsökkentő törvényig, amelyek célja, hogy támogatást nyújtson a félvezetőket és a zöld technológiát az USA-ban előállítóknak.

Azonban még e beavatkozások után is valószínű, hogy az USA-ban nyújtott állami támogatások teljes összege még mindig elmarad a kínai összegtől.

Kocsis Erika

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...