Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kamatdöntés - Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet
No menu items!

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

Virág Barnabás

A monetáris tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját, összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá – tette hozzá. Egyúttal döntöttek a jegybanki kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről, az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Az alelnök rámutatott: a 2022. október közepe óta bevezetett intézkedéscsomaggal megvalósult a fokozatos és óvatos kamatcsökkentés, fennmaradt a pénzügyi piacok stabilitása, a lépések stabilizálták az árfolyamot, és hozzájárultak az állampapírpiaci hozamok csökkenéséhez – írta az MTI.

Virág Barnabás elmondta, hogy az infláció egyértelműen csökkenő pályára állt, azonban még mindig elfogadhatatlanul magas. A szigorú monetáris kondíciókat változatlanul szükségesnek nevezte az árstabilitás fenntartható elérése érdekében.

A jegybanki eszköztár átalakul és egyszerűsödik, a jegybank szeptember végével megszünteti az egynapos betéti gyorstendert.

Október elsejétől a tartalékszámla a bankok számára korlátlanul rendelkezésre áll, ezzel a monetáris politika irányadó eszközévé válik – közölte.

Kitért arra, hogy a dezinfláció széles körben zajlik, az év végén várhatóan 7-8 százalék közötti tartományban alakul az infláció. Idén éves átlagban 17,6-18,1 százalék között alakulhat a mutató. A reálkamat szeptemberben pozitív tartományba kerül, és azt követően fokozatosan emelkedik.

A hazai gazdaság teljesítménye az idén mínusz fél és plusz fél százalék közötti lehet, 2024-ben és 2025-ben egyaránt várhatóan 3,0-4,0 százalékkal bővül. A tanács szerint az inflációs kockázatok fölfelé, a növekedést övező kockázatok inkább lefelé mutatnak, ezért továbbra is körültekintő monetáris politikára van szükség.

A jövő évtől kiegyensúlyozott szerkezetű gazdasági növekedés várható a jegybank szerint, a külső egyensúlyi pozíció gyors és jelentős javulása folytatódott az energia és nem energia tételek javulásával. Kulcsfontosságúnak nevezte a dezinflációs pálya folytatásához az óvatosságot és az adatvezérelt döntéshozatalt.

Kérdésre közölte: az alapkamatot év végéig a makrogazdasági adatok, az inflációs pálya alakulása és a pénzpiaci környezet alakulása folyamatos értékelésével alakítják majd ki, a piaci várakozások 11 százalék környékén szóródnak. A kormány és a jegybank szorosan együttműködik az infláció letörése érdekében, “egy platformon állnak” – jelentette ki. Megjegyezte: a magas infláció megölte a gazdasági növekedést az elmúlt időszakban. Az alelnök úgy vélte, makrogazdasági oldalról nem indokolt leminősítés a hitelminősítők részéről, ez szerinte nem várható.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.