Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kamatdöntés - Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet
No menu items!

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

Virág Barnabás

A monetáris tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját, összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá – tette hozzá. Egyúttal döntöttek a jegybanki kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről, az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Az alelnök rámutatott: a 2022. október közepe óta bevezetett intézkedéscsomaggal megvalósult a fokozatos és óvatos kamatcsökkentés, fennmaradt a pénzügyi piacok stabilitása, a lépések stabilizálták az árfolyamot, és hozzájárultak az állampapírpiaci hozamok csökkenéséhez – írta az MTI.

Virág Barnabás elmondta, hogy az infláció egyértelműen csökkenő pályára állt, azonban még mindig elfogadhatatlanul magas. A szigorú monetáris kondíciókat változatlanul szükségesnek nevezte az árstabilitás fenntartható elérése érdekében.

A jegybanki eszköztár átalakul és egyszerűsödik, a jegybank szeptember végével megszünteti az egynapos betéti gyorstendert.

Október elsejétől a tartalékszámla a bankok számára korlátlanul rendelkezésre áll, ezzel a monetáris politika irányadó eszközévé válik – közölte.

Kitért arra, hogy a dezinfláció széles körben zajlik, az év végén várhatóan 7-8 százalék közötti tartományban alakul az infláció. Idén éves átlagban 17,6-18,1 százalék között alakulhat a mutató. A reálkamat szeptemberben pozitív tartományba kerül, és azt követően fokozatosan emelkedik.

A hazai gazdaság teljesítménye az idén mínusz fél és plusz fél százalék közötti lehet, 2024-ben és 2025-ben egyaránt várhatóan 3,0-4,0 százalékkal bővül. A tanács szerint az inflációs kockázatok fölfelé, a növekedést övező kockázatok inkább lefelé mutatnak, ezért továbbra is körültekintő monetáris politikára van szükség.

A jövő évtől kiegyensúlyozott szerkezetű gazdasági növekedés várható a jegybank szerint, a külső egyensúlyi pozíció gyors és jelentős javulása folytatódott az energia és nem energia tételek javulásával. Kulcsfontosságúnak nevezte a dezinflációs pálya folytatásához az óvatosságot és az adatvezérelt döntéshozatalt.

Kérdésre közölte: az alapkamatot év végéig a makrogazdasági adatok, az inflációs pálya alakulása és a pénzpiaci környezet alakulása folyamatos értékelésével alakítják majd ki, a piaci várakozások 11 százalék környékén szóródnak. A kormány és a jegybank szorosan együttműködik az infláció letörése érdekében, “egy platformon állnak” – jelentette ki. Megjegyezte: a magas infláció megölte a gazdasági növekedést az elmúlt időszakban. Az alelnök úgy vélte, makrogazdasági oldalról nem indokolt leminősítés a hitelminősítők részéről, ez szerinte nem várható.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.