Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Készpénzkáosz Afrikában: a régi pénzt kivonták, új nem lett helyette
No menu items!

Készpénzkáosz Afrikában: a régi pénzt kivonták, új nem lett helyette

A régi bankjegyek már hetek óta nem lehet fizetni. Fotó: Bigstock

Káoszt és zűrzavart okozott a készpénzreform Nigériában: a fizetési műveletek összeomlottak, mert a központi bank kivonta a forgalomból a régi bankjegyeket anélkül, hogy időben újakat helyezett volna forgalomba.

Afrika legnagyobb gazdaságában a 220 millió lakos többsége készpénzre támaszkodik, ha élelmiszerért, közlekedésért vagy gyógyszerekért akar fizetni. Miközben azonban a kormány és a központi bank akaratának megfelelően a nemzeti valuta, a naira régi bankjegyeinek érvényessége már január végén lejárt, új bankjegyek alig kaphatók. A káosz kétségbeesést és dühöt keltett, éppen a február 25-i elnök- és parlamenti választások előtt, amelyek már így is polarizáltak. Az ország legfelsőbb bírósága szerdán tárgyalja a régi bankjegyek érvényességi idejének meghosszabbításáról szóló ügyet, miután Nigéria több állama panaszt nyújtott be.

A Spiegel beszámolója szerint a nigériai központi bank ősszel jelentette be, hogy lecseréli a legmagasabb címletű, 1000 (kb. 2 eurónak megfelelő), valamint az 500 és a 200 nairás bankjegyeket. A reform deklarált célja az volt, hogy megnehezítse a pénzhamisítást és a pénzmosást, és hogy a központi bank nagyobb ellenőrzést gyakoroljon a forgalomban lévő pénz felett.

A bankok azonban hetek óta nem tudnak lépést tartani az új bankjegyek iránti kereslettel. Attól való félelmükben, hogy a régi pénz elveszíti értékét, sok kereskedő már az átváltási határidő lejárta előtt leállította a kivonás előtt álló bankjegyek elfogadását. Azok, akiknek van bankszámlájuk, most gyakran üres pénztárcával állnak sorban az üres ATM-ek előtt, sőt zavargások is kialakultak. A tüntetések során legalább egy embert lelőttek. Felmérések szerint a polgárok több mint egyharmada egyáltalán nem rendelkezik számlával, és készpénzre szorul.

Az eredmény az, hogy sok ember éhezik, ezt világosan ki kell mondani. Sokan már nem tudnak élelemhez jutni. Az emberek már nem jutnak el a munkahelyükre, mert ezt általában tömegközlekedéssel teszik, amely csak készpénzzel működik” – mondta Marija Peran, a Konrad Adenauer Alapítvány nigériai külügyi igazgatója.

A központi bank ragaszkodik ahhoz, hogy elegendő bankjegyet nyomtatott. A hiányért a kapzsiságot és a korrupciót okolják, például a banki alkalmazottak körében, akik felhalmozzák a pénzt, hogy hasznot húzzanak a hiányból. Az illegális pénzkereskedők ugyanis jelentős felárért vásárolják az új bankjegyeket a feketepiacon.

De a korrupció így is nagyobb méreteket ölthet. “A központi bank szándéka részben az volt, hogy kivonja a piacról a nagy, magánkézben lévő készpénzkészleteket, hogy ne fordulhasson elő szavazatvásárlás. A probléma az, hogy a szavazatvásárlás most egy zacskó rizzsel is működik” – mondta Peran.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Helyreállni látszik a fogyasztói bizalom, így a kiskereskedelem lehet a növekedés legfőbb hajtóereje

A lakosság bizakodását jelzi, hogy tavasztól a nem élelmiszerek forgalma is erőteljes emelkedésnek indult - tette hozzá.

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

A kormányrendelet tisztázná pontosan a szóban forgó járműkategóriákat, de ez még nem történt meg.

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

A vágy megvan de a fiatalok úgy érzik sosem lesz saját lakásuk

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 nm-es lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban