Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kevésbé félnek a magas inflációtól az euróövezetben
No menu items!

Kevésbé félnek a magas inflációtól az euróövezetben

Illusztráció: Bigstock

Mérséklődtek a háztartások inflációs várakozásai az euróövezetben áprilisban – közölte az Európai Központi Bank (EKB).

A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozások mediánja áprilisban 4,1 százalékra csökkent a márciusi 5,0 százalékról, míg a három évre előretekintő várakozás 2,9 százalékról 2,5 százalékre esett vissza – közölte az EKB.

A felmérés hat eurózóna tagállamban 14 ezer felnőtt bevonásával készül havi szinten.

A fogyasztók arra számítanak, hogy nominális jövedelmük 1,1 százalékkal fog növekedni a következő 12 hónapban, szemben a márciusi 1,3 százalékos várakozással.

A következő 12 hónapra vonatkozó nominális költésnövekedés megítélése a fogyasztók körében 3,8 százalékra csökkent az előző havi 4,1 százalékról.

Az Eurostat múlt heti, előzetes adatai szerint májusban 6,1 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezet 19 országában, az áprilisi 7,0 százalékról és 0,2 százalékkal maradt el az elemzői várakozások átlagától.

Az éves fogyasztói árindex 2022 októberében 10,6 százalékon tetőzött az eurózónában, azóta április kivételével a fogyasztói árak lassuló ütemű növekedéséről számolt be az Eurostat.

Az EKB-n belül a szigorúbb monetáris politika egyik képviselőjének tartott holland jegybankár, Klaas Knot szerint a hosszú távú inflációs várakozások megfelelően horgonyzottak és egyre több jel utal arra, hogy az EKB kamatemelései működnek. 2022 júliusa óta az irányadó kamatlábak 375 bázisponttal emelkedtek.

Knot mellett az EKB más döntéshozói szerint is újabb 25 bázispontos kamatemelésről dönthet a frankfurti székhelyű jegybank a következő két ülésén.

A legközelebbi, június 15-i kamatdöntő ülésen a makrogazdasági előrejelzéseket is frissítik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...