Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág K&H: kamatemelés jöhet csütörtökön
No menu items!

K&H: kamatemelés jöhet csütörtökön

A forint és régiós társainak árfolyamát viselte meg a leginkább az Ukrajna ellen indított orosz támadás a közvetlenül érintettek után, ezért az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatának emelésére számít csütörtökön a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Németh Dávid

Németh Dávid elemzésében azt írta: a forint, a zloty és a cseh korona az Ukrajna ellen indított orosz támadás, február 18-hoz képest 7-9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Ezzel szemben a szintén feltörekvő piaci devizák közé tartozó török líra és a dél-afrikai rand 3-3 százalékot, a dél-amerikai fizetőeszközök mint például az argentin pesó és brazil reál, pedig mindössze 0,5 százalékos veszteséget könyveltek el.

Az adatok jól mutatják, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás bizonytalanságot okozott a devizafronton, a feltörekvő piaci devizák többsége gyengült a dollárhoz képest, de leginkább az Ukrajnához közelebb eső országok devizáit gyengítette a bizonytalanság – hangsúlyozta az elemző.

Miután magyar deviza szerdán újabb történelmi mélypontra került – az euró árfolyam elérte a 382 forintot – az elemző szerint még inkább számítani lehet a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére.  

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás kedden jelezte, hogy a jegybank minden eszközzel igyekszik megteremteni az árstabilitást. Ezért Németh Dávid arra számít, hogy csütörtökön az MNB 30 bázispontot meghaladó mértékben emeli az egyhetes betét kamatát.

Az MNB monetáris tanácsa legutóbb február 22-én emelte az alapkamatot 50 bázisponttal 3,40 százalékra, és ugyanekkora mértékkel növelte az egynapos betéti kamatot ugyancsak 3,40 százalékra, illetve az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát 5,40 százalékra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett; a gyártás és építés 2010-es években elért sikere után a következő évtized a fejlesztésekről szól.

A mesterséges intelligencia a magyar gazdaság kitörési pontja lehet

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs felkészültsége a térség legjobbja legyen.

Sikeresen megújult az adóhatóság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát.

Versenyképesség megtartásában szerepet játszanak az szolgáltatóközpontok

A magyar gazdaság versenyképességének megtartásában megkérdőjelezhetetlen szerepet játszanak az üzleti szolgáltatóközpontok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.