Kezdőlap Világgazdaság Kilencéves mélyponton az EU májusi áruexportja
No menu items!

Kilencéves mélyponton az EU májusi áruexportja

Az euróövezet áruexportja kilenc éves mélypontra esett májusban, az áruimport pedig a 2009 júliusi rekordnagyságú csökkenés óta a legnagyobb mértékben esett az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

Májusban az Eurostat első becslése szerint az euróövezet 19 tagországa 143,3 milliárd euró, kilenc éve, 2011 februárja óta a legkisebb értékben exportált javakat a világ többi részébe, ami 29,5 százalékkal marad el a 2019. májusitól. A legnagyobb mértékben a gépipari cikkek és közlekedési eszközök exportja csökkent, 37,9 százalékkal, valamint a fosszilis üzemanyagok és olajtermékeké 64,0 százalékkal.

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet májusi áruimportja az egy évvel korábbinál 26,7 százalékkal alacsonyabb, 133,9 milliárd euró volt. Az áruimport májusi csökkenésének mértéke a legnagyobb a pénzügyi és gazdasági válságot követő 2009. júliusi esés óta.

Májusban így 9,4 milliárd eurós áruforgalmi külkereskedelmi többlete alakult ki az euróövezetnek, a 2019. májusi 20,7 milliárd eurós többlet után.
Az euróövezeti tagállamok között májusban az előző évinél 27,9 százalékkal alacsonyabbra, 125,3 milliárd euróra csökkent az áruforgalom értéke.

Januártól májusig az euróövezet tagállamai összesen 845,8 milliárd euró értékben exportáltak árucikkeket a világ többi részébe, 13,1 százalékkal kisebb értékben a 2019 azonos periódusában lebonyolított exportnál. Az import ugyanebben az időszakban szintén 13,1 százalékkal 779,7 milliárd euróra csökkent.

Az euróövezetnek az év első öt hónapjában 66,1 milliárd eurós áruforgalmi többlete alakult ki a világ többi részével folytatott külkereskedelmében, a 2019 január-májusi 76,5 milliárd eurós többlet után.

Az euróövezeten belüli áruforgalom az év első öt hónapjában az előző évihez képest 14,7 százalékkal 719,1 milliárd euróra csökkent.

Az Európai Unió az idén májusban 129,8 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 29,7 százalékkal a tavaly májusi alatt. Az áruimport ugyanakkor 26,2 százalékkal 122,6 milliárd euróra csökkent.

Az Európai Uniónak az idén májusban 7,1 milliárd eurós áruforgalmi többlete alakult ki a világ többi részével folytatott külkereskedelemében a 2019 májusi 18,6 milliárd eurós többlet után.

Az Európai Unió tagországai májusban 195,7 milliárd euró áruforgalmat bonyolítottak egymással, 27,3 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál.

Januártól májusig az Európai Unió áruexportja a világ többi részében 767,7 milliárd euróra rúgott, ami 12,9 százalékos elmaradás az egy évvel korábbitól. Az import ugyanebben az időszakban 12,7 százalékkal 712,9 milliárd euróra csökkent.

Az idei első öt hónapban így az Európai Uniónak 54,8 milliárd eurós többlete alakult ki a világ többi részével folytatott áruforgalmában, kisebb az egy évvel korábbi 64,1 milliárd eurónál.

Az év első öt hónapjában az uniós tagországok egymással folytatott árukereskedelmének összértéke az előző évihez képest 13,8 százalékkal 1125,5 milliárd euróra csökkent.

Magyarország januártól májusig az egy évvel korábbinál 14 százalékkal kisebb, 40,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket. Ebből az Európai Unióba 31,5 milliárd eurót, 16 százalékkal kevesebbet, az unión kívülre pedig 8,8 milliárd eurót, 9 százalékkal kevesebbet.

A magyarországi áruimport 39,4 milliárd euró volt január-májusban, 12 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Az EU-ból az ország az előző évinél 13 százalékkal kisebb, 28,0 milliárd euró értékben importált, az unión kívüli import pedig 11,4 milliárd euró volt, 9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A magyar áruforgalmi külkereskedelmi többlet az idén 1,0 milliárd euró volt az első öt hónapban, tavaly pedig 2,2 milliárd euró. Ezen belül az Európai Unióval szemben az áruforgalmi többletünk 3,5 milliárd euróra csökkent a tavalyi 5,1 milliárd euróról, az unión kívül áruforgalmi deficit pedig 2,6 milliárd euróra csökkent a 2019 első öt havi 2,8 milliárdos deficitről. Az Eurostat angol nyelvű dokumentuma itt elérhető.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott.

Bezárta a kiskaput az online Árfigyelő rendszer

GVH: az Árfigyelő az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árak alapján határozza meg a legalacsonyabb árat

Mentavill Expo: a lakossági piac bezuhant az ipari megrendelések nem csökkennek a villanyszerelőknél

Az épitőipari visszaesés, a lakásépítések számának csökkenése a villanyszerelők számára is olyan kihívást jelent, amelyre naprakész piacismerettel és a megszokottól eltérő üzletpolitikával lehet csak eredményesen reagálni.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a tőzsde az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 30,59 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 57 699,78 ponton zárt kedden.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.

Nemzetközi díjat nyert a Pénzmúzeum

Megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 ezer látogatót fogadott.

Mennyivel nőtt a befektetési alapok vagyona augusztusban?

Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon