Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kilencéves mélyponton az EU májusi áruexportja
No menu items!

Kilencéves mélyponton az EU májusi áruexportja

Az euróövezet áruexportja kilenc éves mélypontra esett májusban, az áruimport pedig a 2009 júliusi rekordnagyságú csökkenés óta a legnagyobb mértékben esett az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

Májusban az Eurostat első becslése szerint az euróövezet 19 tagországa 143,3 milliárd euró, kilenc éve, 2011 februárja óta a legkisebb értékben exportált javakat a világ többi részébe, ami 29,5 százalékkal marad el a 2019. májusitól. A legnagyobb mértékben a gépipari cikkek és közlekedési eszközök exportja csökkent, 37,9 százalékkal, valamint a fosszilis üzemanyagok és olajtermékeké 64,0 százalékkal.

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet májusi áruimportja az egy évvel korábbinál 26,7 százalékkal alacsonyabb, 133,9 milliárd euró volt. Az áruimport májusi csökkenésének mértéke a legnagyobb a pénzügyi és gazdasági válságot követő 2009. júliusi esés óta.

Májusban így 9,4 milliárd eurós áruforgalmi külkereskedelmi többlete alakult ki az euróövezetnek, a 2019. májusi 20,7 milliárd eurós többlet után.
Az euróövezeti tagállamok között májusban az előző évinél 27,9 százalékkal alacsonyabbra, 125,3 milliárd euróra csökkent az áruforgalom értéke.

Januártól májusig az euróövezet tagállamai összesen 845,8 milliárd euró értékben exportáltak árucikkeket a világ többi részébe, 13,1 százalékkal kisebb értékben a 2019 azonos periódusában lebonyolított exportnál. Az import ugyanebben az időszakban szintén 13,1 százalékkal 779,7 milliárd euróra csökkent.

Az euróövezetnek az év első öt hónapjában 66,1 milliárd eurós áruforgalmi többlete alakult ki a világ többi részével folytatott külkereskedelmében, a 2019 január-májusi 76,5 milliárd eurós többlet után.

Az euróövezeten belüli áruforgalom az év első öt hónapjában az előző évihez képest 14,7 százalékkal 719,1 milliárd euróra csökkent.

Az Európai Unió az idén májusban 129,8 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 29,7 százalékkal a tavaly májusi alatt. Az áruimport ugyanakkor 26,2 százalékkal 122,6 milliárd euróra csökkent.

Az Európai Uniónak az idén májusban 7,1 milliárd eurós áruforgalmi többlete alakult ki a világ többi részével folytatott külkereskedelemében a 2019 májusi 18,6 milliárd eurós többlet után.

Az Európai Unió tagországai májusban 195,7 milliárd euró áruforgalmat bonyolítottak egymással, 27,3 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál.

Januártól májusig az Európai Unió áruexportja a világ többi részében 767,7 milliárd euróra rúgott, ami 12,9 százalékos elmaradás az egy évvel korábbitól. Az import ugyanebben az időszakban 12,7 százalékkal 712,9 milliárd euróra csökkent.

Az idei első öt hónapban így az Európai Uniónak 54,8 milliárd eurós többlete alakult ki a világ többi részével folytatott áruforgalmában, kisebb az egy évvel korábbi 64,1 milliárd eurónál.

Az év első öt hónapjában az uniós tagországok egymással folytatott árukereskedelmének összértéke az előző évihez képest 13,8 százalékkal 1125,5 milliárd euróra csökkent.

Magyarország januártól májusig az egy évvel korábbinál 14 százalékkal kisebb, 40,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket. Ebből az Európai Unióba 31,5 milliárd eurót, 16 százalékkal kevesebbet, az unión kívülre pedig 8,8 milliárd eurót, 9 százalékkal kevesebbet.

A magyarországi áruimport 39,4 milliárd euró volt január-májusban, 12 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Az EU-ból az ország az előző évinél 13 százalékkal kisebb, 28,0 milliárd euró értékben importált, az unión kívüli import pedig 11,4 milliárd euró volt, 9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A magyar áruforgalmi külkereskedelmi többlet az idén 1,0 milliárd euró volt az első öt hónapban, tavaly pedig 2,2 milliárd euró. Ezen belül az Európai Unióval szemben az áruforgalmi többletünk 3,5 milliárd euróra csökkent a tavalyi 5,1 milliárd euróról, az unión kívül áruforgalmi deficit pedig 2,6 milliárd euróra csökkent a 2019 első öt havi 2,8 milliárdos deficitről. Az Eurostat angol nyelvű dokumentuma itt elérhető.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...