Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína csalódott, hogy az USA blokkolja a chiptechnológiát
No menu items!

Kína csalódott, hogy az USA blokkolja a chiptechnológiát

A félvezetők az USA és Kína közötti intenzív rivalizálás egyik leghevesebb csataterévé váltak. Illusztráció: Bigstock

A kínai chipszektorban vezető kereskedelmi csoport, a China Semiconductor Industry Association “csalódott” a közelmúltbeli amerikai exportszabályozás miatt, és arra figyelmeztetett, hogy ezek még inkább megterhelhetik a globális ellátási láncokat.

A múlt héten az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma átfogó szabályozást fogadott el, amelynek célja a kínai félvezetőipar fejlődésének megakadályozása.

Az Al Jazeera cikke szerint amennyiben a szabályozást széles körben érvényesítik, az megakadályozhatja a kutatólaboratóriumok és a kereskedelmi adatközpontok hozzáférését a fejlett mesterséges intelligenciachipekhez, továbbá meggátolhatja, hogy a kínai chipgyártó üzemek kritikus gyártási berendezéseket vásároljanak, illetve felmondásra kényszerítheti a fejlett kínai chipgyártó vállalatoknál dolgozó amerikai állampolgárokat.

“Az ilyen egyoldalú intézkedés nemcsak a félvezetőipar további globális ellátási láncának fog ártani, hanem ami még fontosabb, a bizonytalanság légkörét fogja teremteni, ami negatívan befolyásolja a bizalmat, a jó szándékot és az együttműködés szellemét, amelyet a globális félvezetőipar szereplői az elmúlt évtizedekben gondosan ápoltak”

– áll a China Semiconductor Industry Association (CSIA) közleményében.

A CSIA hozzátette, reméli, hogy az amerikai kormány “kiigazítja az irányt“, és “visszatér a World Semiconductor Council (WSC) és a Government and Authority Meeting on Semiconductor (GAMS) jól bevált kereteihez“.

A WSC és a GAMS két, 1996-ban, illetve 1999-ben létrehozott globális kereskedelmi fórum, ahol a tagországok megvitatják a chipágazat fejlesztését és politikáját.

A kínai technológiai óriáscégek és a Kínában működő chipgyártó vállalatok részvényárfolyamai az amerikai korlátozásokra reagálva zuhantak. Az elmúlt napokban az amerikai kormány sietve felajánlott néhány külföldi chipgyártónak hosszabbítást az ellátási problémák elhárítására.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.