Kezdőlap Autóipar Kína lett az autóexport világbajnoka - tarolnak az elektromos autókkal
No menu items!

Kína lett az autóexport világbajnoka – tarolnak az elektromos autókkal

Illusztráció: Freepik

Kína a világ legnagyobb autóexportőre lett, miután az év első három hónapjában megelőzte Japánt. A felemelkedéshez az elektromos autók iránti kereslet és az Oroszországba irányuló eladások is hozzájárultak.

A hivatalos adatok szerint Kína 1,07 millió járművet exportált ebben az időszakban, ami 58%-os növekedést jelent 2022 első negyedévéhez képest.

Ezzel szemben Japán járműkivitele 954 185 darab volt, miután 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – írja a BBC.

Kína exportját az elektromos autók iránti kereslet és az Oroszországba irányuló eladások lendítették fel.

Tavaly Kína megelőzte Németországot, és a világ második legnagyobb autóexportőre lett.

A kínai vámügyi főigazgatóság szerint Kína 2022-ben 3,2 millió járművet exportált, szemben a németországi 2,6 millió járműexporttal.

A kínai autóipar felemelkedéséhez a fosszilis tüzelőanyagokról való elmozdulás is hozzájárult.

Az első negyedévben az elektromos autókat is magában foglaló új energiahajtású járművek (NEV) exportja több mint 90%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A Tesla kínai leányvállalata, a SAIC – az MG márka tulajdonosa – és a BYD, amely mögött a veterán amerikai befektető, Warren Buffett áll, Kína vezető NEV-exportőrei közé tartoznak.

Elon Musk elektromos autógyártójának hatalmas gyártóüzeme van Sanghajban, amely többek között Japánba és Európába exportál.

A Tesla Gigafactory jelenleg évi 1,25 millió jármű gyártására képes, és a vállalat további kapacitásnövelést tervez.

Kínában az ukrajnai háború kezdete óta az Oroszországba irányuló export is megugrott, mivel a nyugati országok kereskedelmi szankciókat vezettek be Moszkvával szemben.

Tavaly a kínai autógyártók – köztük a Geely, a Chery és a Great Wall – piaci részesedése Oroszországban megugrott, miután a riválisok, köztük a Volkswagen és a Toyota, az ukrajnai inváziót követően kivonultak az országból.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Inflációt fékeznének Törökországban, de az még gyorsult is

Mehmet Şimşek nemzetközileg elismert gazdasági szakértő, és pénzügyminiszterként most a török valutaválság megoldását hivatott segíteni. A líra leértékelődése azonban nemhogy nem fékeződött a hivatalba lépésével, hanem még gyorsult is.

Hírek

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.