Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína még több amerikai olajat venne
No menu items!

Kína még több amerikai olajat venne

Emelkedett a kőolaj világpiaci ára azokra az értesülésekre, miszerint Kína azt tervezi, hogy nagy mennyiségben importál amerikai nyersolajat augusztusban és szeptemberben.

Ez a hír részben ellensúlyozta azokat az aggodalmakat, amelyeket az Egyesült Államok és a Kína közötti feszültség növekedése, valamint a két ország kereskedelmi főtárgyalói augusztus 15-re tervezett megbeszélésének elhalasztása váltott ki.

A főtárgyalók videókonferencián értékelték volna, hogy hogyan halad a januárban aláírt, kétoldalú kereskedelmi részmegállapodás megvalósítása, ám a folyamatban lévő vitákra hivatkozva meghatározatlan időre elnapolták a megbeszélést.

Pozitív jelzésként viszont kínai állami olajvállalatok augusztusra és szeptemberre legalább 20 millió hordó amerikai nyersolaj szállításához kötöttek le előzetesen tankerkapacitást.

Kína növelte az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát is.

Az utóbbi hetekben támogatta az olajárakat Kína rekordnagyságú nyersolajimportja és a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazítása szerte a világban, de a koronavírussal fertőzöttek számának megugrása várhatóan ismét csökkenteni fogja a fogyasztást.

A befektetők azt remélik, hogy további fogódzókat szerezhetnek a kínálat jövőbeni alakulásáról a héten, amikor is összeül a nagy olajexportáló országok kitermelés-csökkentési egyezménye betartásának felügyeletével megbízott miniszteri szintű testület, a közös monitoring bizottság (JMMC).

A testület júliusban azt javasolta, hogy az úgynevezett OPEC+ csoport – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal – augusztus 1-jétől vigye le napi 7,7 millió hordóra a kitermelés visszafogásának mértékét a májustól érvényes 9,7 millió hordóval. Ez összhangban áll az eredeti, áprilisban megkötött egyezséggel.

Az iráni olajipari miniszter kijelentette, hogy az OPEC sikeresen teljesítette vállalásait, amit jól mutat, hogy a hordónkénti 16 dollárról 45 dollár körüli értékre emelkedett, és ezen a szinten stabilizálódott az ár.

Az utóbbi négy hónap alatt napi 8 millió hordóval, 88 millió hordóra emelkedett a globális kereslet, ami azonban 13 millió hordóval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hétfő dél körül az októberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 0,1 százalékos pluszban, 44,77 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig szeptemberi szállításra ugyancsak 0,1 százalékos nyereségben, 42,02 dolláron forgott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból.

Már a szélvédőmosó rendszer is intelligens?

A fejlesztés hozzájárul a megtermelt műanyagmennyiség és a járművek okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását