Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Korán mennek nyugdíjba a németek. A kancellár a képzésben és a bevándorlókban...
No menu items!

Korán mennek nyugdíjba a németek. A kancellár a képzésben és a bevándorlókban látja a megoldást

Németországban egyre több munkavállaló megy korán nyugdíjba, ami súlyosbítja a munkaerőhiányt. Olaf Scholz kancellár a fiatalokban és a bevándorlókban is lehetőséget lát a nyomás csökkentésére, ugyanakkor a nyugdíjkorhatár megemelését a kormánypártok koalíciós megállapodása kizárja. 

Olaf Scholz kancellár azt szeretné elérni, hogy kevesebb ember menjen nyugdíjba a nyugdíjkorhatár elérése előtt. “A cél az, hogy növeljük azok arányát, akik valóban a nyugdíjkorhatárig tudnak dolgozni. Ez ma sokaknak nehéz” – mondta az SPD politikusa a Funke Mediengruppe és az Ouest-France című francia lapoknak a Spiegel beszámolója szerint. Scholz a nők munkaerőpiaci arányában is “növekedési potenciált” lát. “Ahhoz azonban, hogy ez működjön, ki kell terjesztenünk az egész napos programokat a bölcsődékben, napközikben és iskolákban” – jelentette ki.

A Szövetségi Népességkutató Intézet számításai szerint Németországban egyre többen mennek korán nyugdíjba. E számítások szerint sokan 63 vagy 64 éves korukban hagyják el a munkaerőpiacot, tehát jóval a szokásos nyugdíjkorhatár előtt. Ugyanakkor a német gazdaság munkaerőhiánytól szenved. A közgazdászok és a munkaadók képviselői a nyugdíjkorhatár 70 évre történő emelését szorgalmazzák, szintén a nyugdíjrendszer stabilizálása érdekében. A kormánypártok azonban a koalíciós megállapodásukban megállapodtak abban, hogy nem emelik a törvényes nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről.

Olaf Scholz. Fotó: Wikipedia

Ennek egy részét pótolhatjuk, ha jobb indulási lehetőségeket teremtünk a fiatalok számára, és befektetünk a szakképzésbe” – mondta Scholz. “Ezen kívül szükségünk lesz más országokból érkező bevándorlókra is, hogy biztosítani tudjuk jólétünket.” Scholz megvédte a német kormány azon tervét is, hogy megkönnyítse a német állampolgárság megszerzését.

Nagyon sokáig úgy kezelték azokat, akik Németországba bevándoroltak, mintha később újra elhagynák az országot, az állampolgárság megszerzése nem volt prioritás” – mondta. “De mi már régóta a bevándorlás országa vagyunk, és most a nemzetközi normákhoz akarjuk igazítani“. Sok országban az állampolgárságot öt év után lehet megszerezni. Ennek ebben az országban is így kellene lennie, “ha valaki tud németül, megélhetést biztosít, és nem követett el bűncselekményt” – mondta Scholz.

A kormány a közelmúltban több törvényjavaslattal – például az úgynevezett tartózkodási joggal és az állampolgársági törvény módosításával – megkezdte a német migrációs politika reformját.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.