Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Korán mennek nyugdíjba a németek. A kancellár a képzésben és a bevándorlókban...
No menu items!

Korán mennek nyugdíjba a németek. A kancellár a képzésben és a bevándorlókban látja a megoldást

Németországban egyre több munkavállaló megy korán nyugdíjba, ami súlyosbítja a munkaerőhiányt. Olaf Scholz kancellár a fiatalokban és a bevándorlókban is lehetőséget lát a nyomás csökkentésére, ugyanakkor a nyugdíjkorhatár megemelését a kormánypártok koalíciós megállapodása kizárja. 

Olaf Scholz kancellár azt szeretné elérni, hogy kevesebb ember menjen nyugdíjba a nyugdíjkorhatár elérése előtt. “A cél az, hogy növeljük azok arányát, akik valóban a nyugdíjkorhatárig tudnak dolgozni. Ez ma sokaknak nehéz” – mondta az SPD politikusa a Funke Mediengruppe és az Ouest-France című francia lapoknak a Spiegel beszámolója szerint. Scholz a nők munkaerőpiaci arányában is “növekedési potenciált” lát. “Ahhoz azonban, hogy ez működjön, ki kell terjesztenünk az egész napos programokat a bölcsődékben, napközikben és iskolákban” – jelentette ki.

A Szövetségi Népességkutató Intézet számításai szerint Németországban egyre többen mennek korán nyugdíjba. E számítások szerint sokan 63 vagy 64 éves korukban hagyják el a munkaerőpiacot, tehát jóval a szokásos nyugdíjkorhatár előtt. Ugyanakkor a német gazdaság munkaerőhiánytól szenved. A közgazdászok és a munkaadók képviselői a nyugdíjkorhatár 70 évre történő emelését szorgalmazzák, szintén a nyugdíjrendszer stabilizálása érdekében. A kormánypártok azonban a koalíciós megállapodásukban megállapodtak abban, hogy nem emelik a törvényes nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről.

Olaf Scholz. Fotó: Wikipedia

Ennek egy részét pótolhatjuk, ha jobb indulási lehetőségeket teremtünk a fiatalok számára, és befektetünk a szakképzésbe” – mondta Scholz. “Ezen kívül szükségünk lesz más országokból érkező bevándorlókra is, hogy biztosítani tudjuk jólétünket.” Scholz megvédte a német kormány azon tervét is, hogy megkönnyítse a német állampolgárság megszerzését.

Nagyon sokáig úgy kezelték azokat, akik Németországba bevándoroltak, mintha később újra elhagynák az országot, az állampolgárság megszerzése nem volt prioritás” – mondta. “De mi már régóta a bevándorlás országa vagyunk, és most a nemzetközi normákhoz akarjuk igazítani“. Sok országban az állampolgárságot öt év után lehet megszerezni. Ennek ebben az országban is így kellene lennie, “ha valaki tud németül, megélhetést biztosít, és nem követett el bűncselekményt” – mondta Scholz.

A kormány a közelmúltban több törvényjavaslattal – például az úgynevezett tartózkodási joggal és az állampolgársági törvény módosításával – megkezdte a német migrációs politika reformját.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.