Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
No menu items!

Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet

Potápi Árpád János a kötetbemutatón. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele – Mária Terézia királynő – 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.

A magyar kormány a Kiemelt Nemzeti Évfordulók Bizottság döntése alapján hirdette meg Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából 2021-re a Benyovszky-emlékévet – idézte fel a könyvbemutatón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a Benyovszky-emlékév fővédnöke. Hozzátette azonban, hogy bár az emlékév véget ért, a Benyovszkyval kapcsolatos megemlékezések a jövőben is folytatódnak.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: Benyovszky Móric élete végéig hű volt hazájához, hitéhez és ahhoz a szabadságeszméhez, amely élete végéig vezérelte őt; az emlékév meghirdetésével pedig elsősorban a fiatalok elé szerettek volna példaképet állítani a világutazó személyében.

Mint emlékeztetett, az emlékév során több nemzetközi tudományos tanácskozásra is sor került, Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel új musical született és Benyovszky Móricnak köztéri szobrot is állítottak Józsefvárosban.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Csáky Imre könyvét méltatva kiemelte, hogy a sorszámozott, díszkiadású kötet mind külsőleg, mind tartalmában példaértékű és egyedülálló. A könyv nagy erénye, hogy feldolgozza Benyovszky Móric katonamúltját is, hiszen a felvidéki magyar gróf nemcsak világutazó, felfedező és tudós volt, hanem katona is – jegyezte meg.

“A most megjelent kötet új forrásokkal gazdagíthatja Benyovszky Móric életútját.” Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete arról szólt, hogy Benyovszky Móric Lengyelországban is közismert történelmi személyiség, aki ugyan magyar volt, de Lengyelországban kezdte katonai pályafutását a Bari Konföderáció oldalán harcolva. Benyovszky személye ma is összeköti a magyar és a lengyel nemzetet – hangsúlyozta.

Holló József altábornagy a kötetet bemutatva elmondta, hogy Csáky Imre alezredes a Magyar Honvédség egyetlen címertörténész főtisztje, aki elkötelezett arra, hogy a magyar nemzeti jelképek felkutatásával és publikálásával erősítse az együvé tartozást. A szerző külföldön és Magyarországon számos levéltárban folytatott kutatómunkát, de a könyv tervezését is magára vállalta.

A kötet felsorakoztatja Benyovszky művészi portréit, fakszimilében közli a Mária Terézia által Benyovszky Móric számára 1778-ban kibocsátott címeres levelet, majd annak szövegét magyar és latin nyelven is. Csáky Imre a kiadványban magyar-angol nyelvű tanulmányban összegezte a Benyovszky Móric életével kapcsolatos kutatásait, publikálva egy Bécsben frissen felfedezett, 18. századi Benyovszky-családfát, valamint Benyovszky édesanyja, báró Révay Anna Róza eddig nem ismert portréját is – ismertette a könyv tartalmát Holló József.

Csáky Imre hangsúlyozta, hogy Benyovszky Móric életútja ugyan viszonylag jól ismert, de újabb források még mindig feltűnnek.

Benyovszkyt elsősorban világutazóként, felfedezőként ismerik, pedig jelentős katonai pályafutást tudhat maga mögött: szolgált a Habsburgok, a Lengyel Köztársaság és Franciaország hadseregében is. A most megjelent kötet új forrásokkal gazdagíthatja életútját – mondta el Csáky Imre.

A könyvbemutatót követően átadták a Benyovszky-emlékév elismerő okleveleit.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom