Kezdőlap Világgazdaság Lassult az amerikai infláció - elégedett lehet a Fed
No menu items!

Lassult az amerikai infláció – elégedett lehet a Fed

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme októberben az Egyesült Államokban, sőt, havi összehasonlításban stagnálásra váltott a szerény növekedés.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala közölte: havi összehasonlításban nem változtak a fogyasztói árak októberben. Elemzők a szeptemberivel megegyező mértékre, 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

Az élelmiszerárak mérsékelt emelkedésének hatását ellensúlyozta, hogy az üzemanyagok ára csökkent a gazdaság teljesítményének visszaesése közepette.

Mindez azonban lehetővé teheti, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még hosszú időre fenntartsa rendkívül laza monetáris politikáját, hogy segítsen talpra állni a gazdaságnak a koronavírus-járvány által okozott recesszióból.

Éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben. Elemzők 1,3 százalékot vártak a szeptemberben mért 1,4 százalék után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 1,6 százalékra lassult a szeptemberi 1,7 százalékról. Elemzők 1,8 százalékos emelkedésre számítottak.

Havi összevetésben stagnált a maginfláció októberben. Elemzők a szeptemberivel megegyező értékre, 0,2 százalékra számítottak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 9,2 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 18,0 százalékkal, a fűtőolajé pedig 28,2 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,2 százalékkal nőttek, míg az üzemanyagoké 0,5 százalékkal, a fűtőolaj pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb októberben.

Az októberi inflációs adatsorból kiindulva a Federal Reserve továbbra is a zéró szint közelében tarthatja kamatait, miközben likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjaival masszívan pumpálja a pénzt a gazdaságba, ellensúlyozandó a koronavírus-járvány súlyos csapásait.

A Fed jelenleg jobban aggódik a munkaerőpiaci helyzet miatt, és az inflációs cél kezelésének új, rugalmas megközelítésével hosszabb távon is eltűrhetik majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörjék a gazdaság fellendülését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom