Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Lassult az amerikai infláció - elégedett lehet a Fed
No menu items!

Lassult az amerikai infláció – elégedett lehet a Fed

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme októberben az Egyesült Államokban, sőt, havi összehasonlításban stagnálásra váltott a szerény növekedés.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala közölte: havi összehasonlításban nem változtak a fogyasztói árak októberben. Elemzők a szeptemberivel megegyező mértékre, 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

Az élelmiszerárak mérsékelt emelkedésének hatását ellensúlyozta, hogy az üzemanyagok ára csökkent a gazdaság teljesítményének visszaesése közepette.

Mindez azonban lehetővé teheti, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még hosszú időre fenntartsa rendkívül laza monetáris politikáját, hogy segítsen talpra állni a gazdaságnak a koronavírus-járvány által okozott recesszióból.

Éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben. Elemzők 1,3 százalékot vártak a szeptemberben mért 1,4 százalék után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 1,6 százalékra lassult a szeptemberi 1,7 százalékról. Elemzők 1,8 százalékos emelkedésre számítottak.

Havi összevetésben stagnált a maginfláció októberben. Elemzők a szeptemberivel megegyező értékre, 0,2 százalékra számítottak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 9,2 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 18,0 százalékkal, a fűtőolajé pedig 28,2 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,2 százalékkal nőttek, míg az üzemanyagoké 0,5 százalékkal, a fűtőolaj pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb októberben.

Az októberi inflációs adatsorból kiindulva a Federal Reserve továbbra is a zéró szint közelében tarthatja kamatait, miközben likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjaival masszívan pumpálja a pénzt a gazdaságba, ellensúlyozandó a koronavírus-járvány súlyos csapásait.

A Fed jelenleg jobban aggódik a munkaerőpiaci helyzet miatt, és az inflációs cél kezelésének új, rugalmas megközelítésével hosszabb távon is eltűrhetik majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörjék a gazdaság fellendülését.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.