Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Bajban a Lego, a szennyező!

Bajban a Lego, a szennyező!

A Legonak zöldnek kell lennie! A dán játékgyártó túl van a kereskedelmi válságon. 2018-ban a forgalom és a nyereség is nőtt. Azonban ha meg akarja őrizni piacvezető pozícióját igazodnia kell a korszellemhez. Dániában elhatározták hogy, a meglehetős szennyezéssel járó műanyag kockák gyártása környezetbaráttá lesz!

A kétezres évek elejének válsága után, amikor a Lego évi 200 millió euró veszteséget termelt, 2004 és 2016 között növekedési pályán volt a cég. Kijavították a rossz stratégiai döntéseket. Rájöttek, hogy hiba volt túlzottan a ’Star Wars’-ra és ’Harry-Potter’-re építeni és a klasszikusokat elhanyagolni.

Vissza a jövőbe

Újraindították a ’Duplo’ és a ’City’ gyártását. Egy új téma, a ’Bionicle’ sorozat beindítása is segített a talapraállasban. Miután piacra dobták az USA-ban a legeladottabb játék lett az év legtöbb bevételt hozó időszakában, a karácsony előtti hetekben.

Épp az alapítás utáni 65., jubileumi évben, 2017-ben jött a dráma fordulat. 17 százalékkal visszaesett a forgalom és ismét mínusszal zárta az évet a világ legnagyobb játékgyártója. Az okok sokrétűek voltak.

Sci-fi nélkül

Csődöt jelentett Európa legnagyobb játékkereskedője, az ír Smyths Toys (Toys’R’Us), a Lego legfontosabb kereskedelmi partnere. A játékgyártónak egyik napról a másikra nem sikerült felfuttatni az addig elhanyagolt, közvetítők bevonása nélküli online értékesítést és bővíteni a saját bolthálózatot.

Nem hozták a várt eredményt a drágán vásárolt licenszeken alapuló játékok, mindenekelőtt a ’Star Wars’ sorozat. Az okokról csak spekulálni lehet. Egyre kevesebb gyerkőcöt fog meg a sci-fi sorozat, amit ráadásul a legtöbb nyugat-európai országban csak 12 éven felülieknek vetítettek a mozik. E mellett sok szülő úgy gondolhatta, van elég erőszak a való világban, nem akar háborút a gyerekszobában is.

A Lego csapat – vezérkar

Vezetőt váltottak, 1400 ember elbocsátottak, erősítették a közvetlen, online értékesítést és új márkaüzleteket nyitottak. Fontos változás volt, hogy bővítették a kínálatban a közepes méretű, 10 és 20 euró között árusított játékok számát. Ezeket sokkal inkább megveszik spontán a szülők, mint a 100 euró körüli nagy dobozokat. Utóbbiak tipikusan karácsonyhoz, születésnaphoz kötődő ajándékok.

Az eredmény nem maradt el, 2018-ban 4 százalékkal, 5 milliárd euróra nőtt a forgalom és ismét nyereséget termelt a 18 ezer embert foglalkoztató cég.

Know-how vagy közkincs?

Az 1932-ban a dániai Billundban alapított Lego neve a dán ’leg godt’ (játssz jól) kifejezésből ered. A mai ismert építőelemek 1949-ben kerültek a piacra, de csak az átütő siker után, ’58-ban lettek szabadalmaztatva. Ezzel kezdetét vette egy évtizedekig folyó jogvita.

A másolók kudarca

A konkurencia kétségbe vonta az oltalom jogszerűségét. Úgy vélték, hogy egy összeillesztési mód önmagában nem védhető le. Németországban 2009-ben a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság, Európa-szerte pedig 2010-ben a luxemburgi Európai Bíróság tett pontot az ügy végére. Elfogadta a konkurencia érvelését és megszüntette a Lego kockák szabadalmi oltalmát.

Ennek ellenére még senki sem tudta sikerre kopírozni a Legot, amelynek palettájához közel 80 ezer fajta építőelem tartozik a szivárvány 96 színében.

Zöld lesz a Lego

Az elmúlt évek nehézségei után ismét jól megy a Legonak. Kevésbé rózsás az ökológiai mérleg. Tavaly 1,1 millió tonna CO2 kibocsátással járt a műanyag elemek gyártása. Távol vannak a 2030-ra kitűzött céltól, a termelés és a csomagolás emissziójának nullára csökkentésétől. Az apró Lego kockák gyártásához jelenleg rengeteg szénre, olajra és gázra van szükség. Ezért a korszellem jegyében a dán játékgyártó lázasan dolgozik a műanyag téglák előállításának környezetbaráttá tételén.

Teamet állítottak fel, amelynek feladata új, környezetbarát alapanyagok és gyártási technológiák kutatása.

Sören Kristiansen

A termelés és nem a termék a probléma, túl sok fosszilis energiát igényel” – mondja a kutatócsoport vezetője, Sören Kristiansen.

Az eddig 13 millió eurót felemésztő kutatások meghozták az első eredményt. A nyártól piacra kerülő fák, bokrok és virágok cukornád alapú bioműanyagból készülnek.

„A növényi alapú műanyag nem elég kemény, ezért csak korlátozott, az elemek kevesebb, mint 5 százalékánál alkalmazható” – ismeri el Kristiansen, hozzátéve, hogy ezért tovább folytatják a kísérletezést.

Már önmagában az ökoműanyag utáni kutatással környezetbarát imázst szeretne építeni magának a dán cég. Fontos marketingcél a világ egyik legkörnyezettudatosabb országában.

Skandinávián kívül még alig néhány vásárló számára téma az építőjáték ökológiai mérlege. A legtöbb fogyasztó nem is sejti, milyen környezetterhelő az apró műanyagok gyártása. Azonban szakértők biztosak benne, hogy középtávon növekedni fog a vásárlók környezettudatossága.

Régi és új piacok, klasszikus és modern témák

A Legonál Kínát tartják a jövő legfontosabb piacának. A 200 millió gyerekre építenek, akik közül egyre több tartozik szülei jóvoltából a középosztályhoz. A meglévő 60 mellett idén további 80 márkabolt megnyitására készülnek és a piacra dobtak speciális, témájukban kifejezetten a kínai gyerkőcöknek szánt játékokat.

Keleti megoldás

Kína mellett komoly potenciált látnak Indiában és a Közel-Keletben. Nem akarják azonban a hagyományos piacokat, Európát és az USA-t sem elhanyagolni, hisz továbbra is az amerikaiak vásárolják a legtöbb dán építőkockát.

Tanulva a 2000-es évek elejének hibájából továbbra is központi helye lesz a termékpalettán a klasszikusoknak, a ’City’-nek, a ’Duplo’-nak és a ’Technic’-nek. Ugyanakkor bővülni akarnak a digitális világban. Az ’Augmented-Reality-App’ lehetővé teszi, hogy a kicsik és nagyobbak maguk fejlesszék a játékokat, a ’Lego Boost’ pedig a robotok világába vezeti be az építkezőket.

Mi is legózunk!

A nyiregyházi lego üzem

A Lego 1992 Magyarországon is termel. A kis műanyagok a nyíregyházi üzemben készülnek. Az 1250 dolgozó kezei közül évi 17 millió doboz játék kerül ki!

A cégnek világszerte dolgozó 18 ember közel 10%-a! Korábban jóval többen, 2100-an voltak, azonban a 2017-es leépítések a magyar üzemet is érintették. Pedig a nyíregyházi üzem jól megy, 2015 óta 29 milliárdról 33-ra nőtt az árbevétele.

A Lego a leépítés után is Szabolcs Szatmár Bereg megye legnagyobb munkáltatója maradt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nő az utazási hajlandóság – Erdély is a célpontok köztött

Jelentősen visszavetette a járvány az idegenforgalmat, de az elmúlt hetekben már nőtt az utazási hajlandóság - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A diaszpóra a távolságtartás idején is összetart

Az, hogy a magyarság, az elmúlt évszázadok tragédiái ellenére is megmaradt, az összetartozás erejét mutatja – fejtette ki Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, aki szerint ezért is kiemelten fontos, hogy a diaszpórában élő honfitársainkért is felelősek vagyunk.

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

BÉT – Elromlott a befektetői hangulat, esett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 291,06 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 35 931,52 ponton zárt pénteken.

Hírek

Bírósági eljárás. Carlos Ghosn volt Nissan-vezért szöktették

A Carlos Ghosn hajdani Nissan vezér Libanonba szöktetésében szerepet játszó személyeket állítottak bíróság elé Törökországban. A magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták eszközeiket.

Áfacsalás. Milliárdokat utaltak egy szingapúri bűnbandának

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott az a magyar férfi, aki hét év börtönre ítélt bolgár társával egy Távol-Keletről számítástechnikai eszközöket importáló bűnszervezet tagjaként több mint 3 milliárd forintos adócsalásban vett részt.

Pelyhes spirálgalaxist fotózott a Hubble

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

Segítséget kérnek a kutatók – veszélyes tigrisszúnyogok

A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezéséhez kérnek segítséget a kutatók. Veszélyes kórokozók terjesztését idézheti elő az Ázsiából behurcolt tigrisszúnyog tömeges megjelenése. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ennek felmérésében kéri a lakosság segítségét.

Koronavírus – Orbán: a nem uniós polgárok csak átutazhatnak az országon

Az EU felszólítása ellenére nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország - Szerbia kivételével-, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor.

Szigorodott a homeopátiás szerek forgalmazása

Július 1-jétől csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták a hatásosságukat.

Virtuális ügyfélszolgálatot indított a Nébih

Július 1-jével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot, amely a hét minden napján, non-stop válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületén felkereső ügyfelek kérdéseire és fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Felbukkant a pestis Mongóliában

Bubópestis miatt került kórházba két ember Mongólia nyugati részén - közölte az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

Tízmillió eurós adócsalás – magyarországi őrizetbe vételek

Magyarországon állították elő annak a bűnözői csoportnak a két vezetőjét, amely cukor és étkezési olaj határokon átnyúló értékesítése során 9,7 millió eurós áfacsalást követett el. Az akcióban négy további ország hatóságai is részt vettek - közölte az Eurojust.

Gyömrő. Ápoltakat fosztott ki a szociális otthon vezetője

A Monori Járásbíróság 6 év 2 hónapos börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki egy gyömrői szociális otthon vezetőjeként kifosztotta a gondozottak bankszámláit - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Péntektől olcsóbban tankolhatunk benzint

Péntektől bruttó 2 forinttal csökken a 95-ös benzin literenkénti átlagára, a gázolajé viszont ezúttal nem változik.

Nigériai műkincsek – a lopott szobrok árverése Párizsban?

Szakértő: „a művet Biafra gyermekeinek vérével festették”. A nigériai tiltakozás ellenére a Christie's Párizsban árverésre bocsátott két, állítólag lopott nigériai szakrális műkincset, amelyek 195 ezer eurórért keltek el. 

Gazdaság

Utód nélkül. Három jelölt az EBRD elnöki posztjára

Távozott tisztségéből második négyéves mandátumának lejártával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Sir Suma Chakrabarti. Utódját a koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztott EBRD-közgyűlésen választják meg.

BÉT – Júniusban csak az OTP emelkedett

Júniusban a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent, az OTP árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben mérséklődött.

A veszélyhelyzetnek vége – a moratórium marad

Az év végéig él a hiteltörlesztési moratórium, és a veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki-, illetve be lehet lépni a rendszerbe.

Kihívót kapott az OTP: megalakult a Magyar Bankholding

A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának cégnyilvántartási bejegyezésével létrejött a Magyar Bankholding Zrt. - közölte a társaságot létrehozó három pénzintézet.

Az OTP netbankján immár QR-kóddal is fizethetünk

Az OTP internetbankján keresztül mától a kártyaadatok megadása nélkül, a QR-kód lefotózásával is lehet fizetni - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

MNB: a tőkepiac a járványban is stabil maradt

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacait tavaly, és a koronavírus-járvány sem rendítette meg a szektort - áll az MNB friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom