Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Magánrepülőiket is mentették az orosz oligarchák, de Dubajban ragadtak
No menu items!

Magánrepülőiket is mentették az orosz oligarchák, de Dubajban ragadtak

Bár az orosz oligarchák gépei Dubajig eljutottak, biztosítás és karbantartás hiányában nem hagyhatják el az Egyesült Arab Emírségek légterét. Illusztráció: Bigstock

Amikor az Egyesült Államok és Európa szankciókat vezetett be Oroszország és elitje ellen az ukrajnai háború miatt, az oligarchák igyekeztek kimenteni magángépeiket a nyugati országokból. A legtöbben Dubajban találtak menedékre, ahol viszont ottragadtak.

Jelenleg orosz oligarchákhoz köthető magánrepülőgépek tucatjai töltik kényszerpihenőjüket a dubaji repülőtereken. A műholdas képek és a WINGX légiközlekedési kutatócég adatai szerint több mint 100 repülőgép gyűlt össze a légikikötőben Oroszország február 24-i inváziója óta – számolt be a The Wall Street Journal.

Az Egyesült Arab Emírségek, amelynek legnépesebb városa Dubaj, a magánrepülőgépek és más ingóságok, például szuperjachtok parkoltatásának egyik legvonzóbb helyévé vált, mivel nagyrészt kerülte az Oroszországgal szembeni nyilvános bírálatokat, és egyelőre nem csatlakozott a Nyugat által bevezetett szankciókhoz. Ehelyett a Perzsa-öböl menti állam diplomáciai megoldást sürgetett Ukrajnában, mondván, hogy az egyértelmű állásfoglalás csak még több erőszakhoz vezetne.

“Az összes orosz átvezényelte a repülőgépeit Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekre nem terjednek ki a szankciók”

– mondta Alireza Ittihadieh, a londoni székhelyű Freestream Aircraft repülőgép-közvetítő cég vezérigazgatója.

A világ legismertebb orosz oligarchája, Roman Abramovics a Flightradar24 nyomkövető oldal szerint március 4-én reptette 250 millió dolláros Boeing 787 Dreamlinerjét Dubajba, az egyébként 250 utas befogadására alkalmas repülőgép máig utolsó ismert állomáshelyére.

Roman Abramovics

De az Egyesült Arab Emírségekben volt az utolsó ismert tartózkodási helye egy Gulfstream G650ER típusú repülőgépnek is, amely a SuperYachtFan weboldal szerint a szankcionált acélmágnás Viktor Rasnyikov tulajdonában van. Ugyancsak az arab országban látták utoljára azt az Embraer márkájú repülőgépet, amely a szankcionált oligarchához, Mihail Gucerijevhez köthető, valamint azt a Bombardier BD700 Global Expresst, amely az üzletember Arkagyij Rotenberggel, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi dzsúdós partnerével hozható összefüggésbe.

A dubaji Al Maktoum International repülőtéren, az Egyesült Arab Emírségek legforgalmasabb magánrepülőgép-terminálján a parkolás ára nagyjából 1000 dollár naponta.

A nyugati kormányok ezzel szemben határozatlan időre befagyasztották a szankciókkal sújtott személyek vagyonát, anélkül, hogy a bűncselekményt bizonyítani kellett volna.

Azonban a szankciók nemcsak az orosz oligarchákat célozták meg közvetlenül, hanem a tágabb értelemben vett légiközlekedési ágazatot is, így a repülőgépeket birtokló vagy európai magánrepülőgép-üzemeltetőktől bérlő oroszokat is.

Vagyis a nyugati szankciók miatt az orosz gazdagok máshová már nem reptethetik át magángépeiket Dubajból.

Az Egyesült Államok és az EU megtiltotta ugyanis a vállalatoknak, hogy az oroszok tulajdonában lévő repülőgépeket biztosítsák, vagy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, mint a flottakezelés, javítás és karbantartás. A legtöbb orosz tulajdonú repülőgépet londoni cégek biztosítják és európai cégek kezelik, amelyeknek most újra kell gondolniuk az oroszokkal való kereskedelmi kapcsolataikat – mondták ügyvédek és iparági vezetők.

“Az oroszokhoz köthető repülőgépek nagy része az Egyesült Arab Emírségekbe költözött, mert az ottani légtérben lehet repülni. De ha egyszer odaérsz, akkor tehetetlenné válsz, mert nem tudod karbantartani a repülőgépeket”

– mondta Steve Varsano, a Jet Business vezérigazgatója.

A Boeing már be is jelentette hogy nem fog kiszolgálni egyetlen olyan repülőgépet sem, amely a szankcionált oroszok tulajdonában van, vagy kapcsolatban áll velük. Ez azt jelenti, hogy azok a joghatóságok, ahol a repülőgépeket bejegyezték, valószínűleg légialkalmatlannak fogják minősíteni a gépeket, mert nem kapnak gyártói támogatást.

A hamburgi székhelyű WINGX kutatócég szerint április 6-án összesen 30 olyan magánrepülőgép parkolt a dubaji repülőtereken, amelynek hazai bázisa Oroszországban volt, a legtöbbjük több mint hét napja. A cég egy repülőgép hazai bázisaként azt az országot határozza meg, ahonnan a repülőgép egy év alatt a legtöbbet repült, nem pedig azt, ahol be van jegyezve.

Az adatok szerint további 90 olyan repülőgép parkolt Dubajban, amelyek a világ minden táján be vannak jegyezve. Azt nem lehetett megállapítani, hogy ezek közül hány oroszokhoz köthető, és hányat használnak nem orosz látogatók Dubajban.

A WINGX szerint más, az oroszok számára nyitva maradt légtereken is parkolnak magánrepülőgépek. Isztambulban 54 van, amelyek közül hatnak van oroszországi bázisa, további két orosz kötődésű magánrepülőgép pedig a grúziai Tbilisziben áll – közölte a kutatócég.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom