Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Máris megvannak a jelentkezők Oroszország energia-nagyhatalmi szerepére
No menu items!

Máris megvannak a jelentkezők Oroszország energia-nagyhatalmi szerepére

Illusztráció: Bigstock

Oroszország globális energetikai szerepvállalása csökkenni fog, és az USA és Katar is a számos nemzet között van, amelyek készen állnak arra, hogy betöltsék a helyét – vélik iparági elemzők.

Oroszország globális LNG-ellátási részesedése ebben az évtizedben szinte biztosan csökkenni fog” – mondta Henning Gloystein, az Eurasia Group politikai tanácsadó cég energia-, klíma- és természeti erőforrásokért felelős igazgatója a CNBC-nek. Megjegyezte, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz szerepe már az ország tavalyi ukrajnai inváziója előtt is visszaszorulóban volt.

A nyugati szankciók pedig, amelyek az Ukrajna ellen indított háború miatt léptek életbe Oroszországgal szemben, még inkább kiszorították a külföldi befektetéseket az orosz LNG-szektorból.

Az, hogy Oroszország nem tud cseppfolyósító modulokat (amelyek lehetővé teszik a földgáz LNG-vé alakítását) vásárolni, akadályozni fogja ambícióit – mondta az S&P dél- és délkelet-ázsiai gázipari igazgatója, Zhi Xin Chong.

Ebben az évtizedben Oroszország számára rendkívül nagy kihívást jelent majd cseppfolyósítási kapacitásának bővítése, tekintettel az országgal szemben bevezetett széles körű szankciókra” – részletezte Chong.

Hozzátette, hogy az orosz LNG-létesítmények földgáztermelésre szolgáló összkapacitása a következő években 37 millió tonnán marad.

2030-ra a teljes globális LNG-kapacitás 50%-kal, évi 671 millió tonnára nő – és Oroszország részesedése ebből a tortából várhatóan 5%-ra csökken a jelenlegi 6,7%-ról – vetítette előre az S&P szakértője.

Oroszország csökkenő szerepe

2021-ben, az ukrajnai inváziója előtt Oroszország volt a világ legnagyobb gázexportőre, valamint Ausztrália, Katar és az USA után a negyedik legnagyobb LNG-exportőr.

És várhatóan ezek az országok fogják betölteni a helyét – vélik az elemzők.

Sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni más országokra, például az Egyesült Államokra, Mozambikra és Ausztráliára” – mondta Chong.

2022 első felében az USA Katart és Ausztráliát megelőzve a világ legnagyobb LNG-exportőrévé vált az Energy Information Administration szerint.

Chong arra számít, hogy 2030-ra az USA a globális LNG-kapacitás 25%-át, Katar pedig 19%-át fogja kitenni.

Mellette Henning Gloystein is az Egyesült Államokat és Katart nevezte meg az orosz visszaszorulás “fő haszonélvezőnek“.

Az új projektek és a meglévő létesítmények bővítései az Egyesült Államokban felgyorsultak, akárcsak Katar hatalmas mezőbővítése, miután Európa tavaly betört az LNG-piacra” – mondta.

Az Egyesült Államok és Katar mellett a kelet-mediterrán térség is szerepel a listáján, mivel a régió földrajzilag alkalmas arra, hogy helyettesítse az orosz vezetékes gázt a dél-európai országok, különösen Olaszország, Görögország és Horvátország számára.

A kelet-afrikai LNG, beleértve Mozambikot és potenciálisan Tanzániát is, szintén előnyös megoldás lehet” – tette hozzá Gloystein.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.