Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Máris megvannak a jelentkezők Oroszország energia-nagyhatalmi szerepére
No menu items!

Máris megvannak a jelentkezők Oroszország energia-nagyhatalmi szerepére

Illusztráció: Bigstock

Oroszország globális energetikai szerepvállalása csökkenni fog, és az USA és Katar is a számos nemzet között van, amelyek készen állnak arra, hogy betöltsék a helyét – vélik iparági elemzők.

Oroszország globális LNG-ellátási részesedése ebben az évtizedben szinte biztosan csökkenni fog” – mondta Henning Gloystein, az Eurasia Group politikai tanácsadó cég energia-, klíma- és természeti erőforrásokért felelős igazgatója a CNBC-nek. Megjegyezte, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz szerepe már az ország tavalyi ukrajnai inváziója előtt is visszaszorulóban volt.

A nyugati szankciók pedig, amelyek az Ukrajna ellen indított háború miatt léptek életbe Oroszországgal szemben, még inkább kiszorították a külföldi befektetéseket az orosz LNG-szektorból.

Az, hogy Oroszország nem tud cseppfolyósító modulokat (amelyek lehetővé teszik a földgáz LNG-vé alakítását) vásárolni, akadályozni fogja ambícióit – mondta az S&P dél- és délkelet-ázsiai gázipari igazgatója, Zhi Xin Chong.

Ebben az évtizedben Oroszország számára rendkívül nagy kihívást jelent majd cseppfolyósítási kapacitásának bővítése, tekintettel az országgal szemben bevezetett széles körű szankciókra” – részletezte Chong.

Hozzátette, hogy az orosz LNG-létesítmények földgáztermelésre szolgáló összkapacitása a következő években 37 millió tonnán marad.

2030-ra a teljes globális LNG-kapacitás 50%-kal, évi 671 millió tonnára nő – és Oroszország részesedése ebből a tortából várhatóan 5%-ra csökken a jelenlegi 6,7%-ról – vetítette előre az S&P szakértője.

Oroszország csökkenő szerepe

2021-ben, az ukrajnai inváziója előtt Oroszország volt a világ legnagyobb gázexportőre, valamint Ausztrália, Katar és az USA után a negyedik legnagyobb LNG-exportőr.

És várhatóan ezek az országok fogják betölteni a helyét – vélik az elemzők.

Sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni más országokra, például az Egyesült Államokra, Mozambikra és Ausztráliára” – mondta Chong.

2022 első felében az USA Katart és Ausztráliát megelőzve a világ legnagyobb LNG-exportőrévé vált az Energy Information Administration szerint.

Chong arra számít, hogy 2030-ra az USA a globális LNG-kapacitás 25%-át, Katar pedig 19%-át fogja kitenni.

Mellette Henning Gloystein is az Egyesült Államokat és Katart nevezte meg az orosz visszaszorulás “fő haszonélvezőnek“.

Az új projektek és a meglévő létesítmények bővítései az Egyesült Államokban felgyorsultak, akárcsak Katar hatalmas mezőbővítése, miután Európa tavaly betört az LNG-piacra” – mondta.

Az Egyesült Államok és Katar mellett a kelet-mediterrán térség is szerepel a listáján, mivel a régió földrajzilag alkalmas arra, hogy helyettesítse az orosz vezetékes gázt a dél-európai országok, különösen Olaszország, Görögország és Horvátország számára.

A kelet-afrikai LNG, beleértve Mozambikot és potenciálisan Tanzániát is, szintén előnyös megoldás lehet” – tette hozzá Gloystein.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.