Hirdetés
Kezdőlap Hírek Máris van vevő az akciós orosz olajra
No menu items!

Máris van vevő az akciós orosz olajra

Illusztráció: Bigstock

A nyugati szankciók szigorodása miatt Oroszország új piacokat keres olajexportjának, India pedig a kedvezményes árakat kihasználva máris növelte az Ukrajnával háborúban álló országból származó importot. Ez több kérdést is felvet.

Honnan szerzi be India az olajat?

Az USA és Kína után India a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, a felhasznált kőolajuk több mint 80 százaléka importból származik. Ugyanakkor 2021-ben India mindössze 12 millió hordó olajat vásárolt Oroszországtól, ami a teljes importjának csupán 2 százaléka. Tavaly messze a legnagyobb mennyiséget a Közel-Keletről szállították, de jelentős mennyiség érkezett az USA-ból és Nigériából is.

Idén januárban és februárban India egyáltalán nem importált kőolajat Oroszországból. A Kpler árutermék-kutató csoport által összeállított adatok szerint azonban a márciusi és áprilisi szerződések már elérték a hatmillió hordót.

Az indiai kormány szerint még ha több olajat is vásárolna Oroszországtól, az “akkor is csak egy csepp lenne egy nagyobb vödörben“.

Milyen üzletet köt India?

Az ukrajnai inváziót követően kevesebb vevő van az orosz Urals nyersolajra, és az ára csökkent.

Matt Smith

Bár nem ismerjük a pontos árat, amelyet India fizet, az Urals az elmúlt héten hordónként körülbelül 30 dollárral volt olcsóbb, mint a Brent típusú nyersolaj” – mondta Matt Smith, a Kpler elemzője a BBC-nek.

Ez a kétféle nyersolaj általában hasonló áron kel el. De márciusban egy ponton, amikor az Urals ára tovább csökkent, a köztük lévő különbség minden idők rekordját érte el. Így “India és Kína valószínűleg jelentős kedvezménnyel vásárolja majd meg legalább részben az orosz nyersolajat” – tette hozzá Smith.

Milyen hatása van a pénzügyi szankcióknak?

Az indiai nagy finomító vállalatoknak az orosz bankokkal szembeni szankciók miatt kihívást jelent a kedvezményes beszerzések finanszírozása. Ez mindkét irányban problémát jelent a kereskedelem számára.

A Bloomberg pénzügyi elemzők becslése szerint az indiai exportőrök jelenleg mintegy 500 millió dollár (381,5 millió font) értékű kifizetésre várnak.

Az egyik lehetőség, amelyet India vizsgál, egy helyi valutákon alapuló tranzakciós rendszer, amelyben az indiai exportőrök dollár vagy euró helyett rubelben kapják meg a kifizetéseket.

Kitől akar még India olajat vásárolni?

A Refinitiv elemzői szerint India olajimportja az Egyesült Államokból február óta jelentősen megnőtt. Piaci elemzők szerint azonban ez a jövőben nem biztos, hogy fenntartható lesz, mivel az Egyesült Államok a hazai olajtermelését igyekszik felhasználni a letiltott orosz szállítások pótlására.

Vannak olyan javaslatok is, hogy az Iránnal folytatott kereskedelem egy barter-mechanizmus keretében újraindulhatna, amelyet az indiai olajfinomítók használhatnának az iráni olaj megvásárlására. Ez a megállapodás három évvel ezelőtt szűnt meg, amikor az USA újra szankciókat vezetett be Iránnal szemben.

De nem valószínű, hogy az ez irányú kereskedelem újraindulhat, legalábbis addig nem, amíg nem születik szélesebb körű megállapodás az Iránnal folytatott nemzetközi tárgyalásokon az ország nukleáris programjáról.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...