Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Marosvásárhely Erdély logisztikai központja lehet
No menu items!

Marosvásárhely Erdély logisztikai központja lehet

A Mentavill marosvásárhelyi üzlete

A székelyföldi befektetésekben is egyre nagyobb lehetőséget látnak a magyarországi vállalkozások, akik gyakran a helyi cégekkel együttműködve járulnak hozzá a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Ebből a szempontból is kiemelt szerep jut a székelyföldi gazdaság meghatározó szereplőjének, Marosvásárhelynek.

Tavaly áprilisban a magyar-román gazdasági együttműködés közös sikertörténetek sorával erősítette a két ország kapcsolatát – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Románia gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterével folytatott tárgyalása kapcsán. Szavai szerint a két állam viszonyát a szoros egymásra utaltság határozza meg. Magyarország számára ez abban nyilvánul meg, hogy Románia a 4. legfontosabb exportpiaca, a magyar tőke számára pedig a 6. legfontosabb célország. A kereskedelmi forgalom értéke 2020-ban elérte a 8 milliárd eurót – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Mol újabb 14 benzinkutat és 40 elektromos töltőállomást építhet ki a román autópályák mentén, a romániai OTP pedig 50 millió eurós tőkeemelést jelentett be, és már a 97. bankfiókját nyitotta meg. Az MVM lakossági szolgáltatásokat indított a szomszédos országban, a Richter pedig magyar kormánytámogatással fejleszti marosvásárhelyi üzemét. Magyar cégek pedig 22 milliárd forint támogatást nyertek, 45 milliárd forintnyi romániai befektetéshez.

Az, hogy a magyar cégek számára miért kiemelten vonzó a Székelyföld, egy 2020 végén megjelent kutatás adatai mutatják meg. Eszerint Marosszék a székelyföldi gazdaság árbevételének 58, nyereségének 48 százalékát mondhatja magáénak. Amint arról a Maszol.ro híradása tudósított, a székelyföldi cégek toplistáját összeállító omnibus.ro adatai szerint a térség gazdaságát egyértelműen Marosszék dominálja: minden kritérium alapján Marosvásárhelyen és közvetlen környékén van az üzleti élet súlypontja. A 2019-es székelyföldi összárbevétel 58 százaléka Marosszékről származott. Udvarhelyszék hozzájárulása 13, Alsó-Háromszéké 11, Gyergyószéké 6, Felső-Háromszéké pedig mindössze 4 százalék. Az Top 50-es listán 31 marosszéki vállalat szerepel, míg a másik véglet Csík és Felső-Háromszék 2-2, Gyergyó pedig 1 céggel.

Az első tízben 7 marosvásárhelyi székhelyű gazdasági társaság szerepelt, miközben az első öt helyet Marosszék teljesen kisajátította. Az első két helyen az E.ON Energie és az E.ON Gaz Furnizare áll 4, illetve 1,8 milliárd lejes árbevétellel. Harmadik az Azomureș kombinát 1,6 milliárddal. 1 milliárd lejt meghaladó forgalma két cégnek volt még: a Delgraz Gridnek (1,9) és a magyar Gedeon Richter tulajdonában levő PharmaFarmnak (1,4). Hargita és Kovászna megyében egyetlen cég sem közelítette meg 2020-ban az 1 milliárd lejes szintet, legközelebb a Borszéken bejegyzett Romaqua Group Rt. állt hozzá.

Soós Zoltán polgármester

Az adatsor megjelenésének évében, 2020 őszén jelentős változás is történt a település életében: 20 év után ismét magyar polgármestere lett a városnak, miután Soós Zoltán nyerte meg a marosvásárhelyi polgármester-választást. Aki azonnal leszögezte: azért dolgozik, hogy Marosvásárhely legyen élhető, rendezett város, ahol fejlett a közlekedés, jó a közbiztonság. Ennek érdekében pedig együttműködést ígért a környező településekkel, valamint a metropolisz-övezet (Egy nagyváros körül legfeljebb 30 kilométeres körzetben kialakított település társulás – a szerk.) tagjaival.

Az azóta eltelt időszakra vonatkozó kérdés kapcsán Marosvásárhely polgármestere AzÜzlet.hu-nak kifejtette: “A város Erdély logisztikai központjává szeretne válni, amihez jó alapot ad, hogy Marosvásárhely az ország közepén helyezkedik el, és jelenleg zajlanak azok a nagy infrastrukturális beruházások, amelyek az autópályákhoz is kapcsolódnak. Hamarosan egészen a város határáig kötődik be az autópálya, amely összeköti Kolozsvárral Marosvásárhelyt, miközben ipari park, áruszállító (cargo) repülőtér és más infrastrukturális fejlesztésekkel is gazdagodhat a város.

Soós Zoltán hozzátette: mindemellett a várost elkerülő terelőút megépítése, valamint a vasúthálózat fejlesztése is célja a városvezetésnek, és mindez számos befektető figyelmét felkeltette már az utóbbi időben.

Nyíltak vagyunk mindenfajta befektetésre, és így üdvözüljük a Magyarországról érkező befektetéseket is minden téren, ami a város jólétet segíti elő” – fejtette ki a városatya, hozzátéve, a Marosvásárhelyen letelepedett cégek, nemzetiségi hátterüktől függetlenül, gördülékenyen működnek együtt.

Ezt a gondolatmenetet támasztja alá a magyar épületvillamossági kereskedelem meghatározó szeplőjének számító magyar családi vállalkozás, a Mentavill marosvásárhelyi sikertörténete is.

Még a főiskolán szereztem egy nagyon jó barátot, aki marosvásárhelyi volt és akivel akkor együtt jártuk be Székelyföldet, aminek autópálya hiányában még egészen más romantikája volt. Így amikor az ezredfordulón cégünk külföldi terjeszkedésen gondolkodtunk, szinte természetesen adta magát Székelyföld, Marosvásárhely, amit Sándor barátom révén már jól ismertem, és ahol addigra már a helyi kábelgyárral is hosszú kapcsolatot alakított ki a Mentavill” – emlékszik vissza Mentes Zsolt, a Mentavill ügyvezető igazgatója.

Így alakult meg 2005-ben a Mentavill romániai leányvállalata, amely először nagykereskedelemmel foglalkozott, majd a gazdasági stabilitás megőrzését szem előtt tartva egyre inkább a kisebb, de helyileg erős villanyszerelési boltokkal dolgoztak együtt.

Mentes Zsolt, a Mentavill ügyvezető igazgatója

A filozófiánk, a célunk ugyanaz volt, mint Magyarországon: termékeinkkel, szakmai tanácsainkkal minél közelebb kerülni a fogyasztókhoz. Az évek alatt kiépített stabil kiskereskedői partneri kapcsolatokat megtartva, így nyitottunk két áruházat Temesváron és így jött létre 2005-ben a marosvásárhelyi üzletünk is.

A covid-járvány természetesen nemcsak idehaza, de Marosvásárhelyen is komoly kihívás elé állította a társaságot, de Mentes Zsolt szerint számukra meghatározó élmény volt, hogy miközben a járványügyi szabályokat betartva folyamatosan üzemeltek és szállították ki az árut, a munkatársak elkötelezettsége mellett, az is inspiráló volt, hogy a helyi partnerekkel, nemzetiségtől függetlenül is zavartalan volt az együttműködés. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy marosvásárhelyi áruházuk minden munkahelyet megőrizve élte túl a járvány legnehezebb hónapjait.

A cégvezető ezt azért is örömtelinek tartja, mert Marosrvásárhelyen nemcsak hosszú távra terveznek, de a további terjeszkedést is elképzelhetőnek tartja. Mondván a lakásfelújítások megkezdése, az új cégek megjelenése okán hatalmas fejlődési lehetőség van még a városban és a régióban, amelynek az igazi értékeit még csak most kezdik felfedezni a külföldi befektetők.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.