Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Megérkezett Európa első két földgáz „megváltó” terminálja Hollandiába
No menu items!

Megérkezett Európa első két földgáz „megváltó” terminálja Hollandiába

Egy FSRU az indonéz partoknál. Hasonlók érkeztek Hollandiába is. Fotó: Bigstock

Megérkezett hollandiai célállomására az első két úszó cseppfolyósított földgáz-terminál (FSRU), amelyek segíthetnek Európának átvészelni az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságát. Hasonló hajókat Németország is bérelt, azok is úton vannak.

A Golar Igloo és az Eemshaven LNG nevű hajók jelenleg együtt horgonyoznak Eemshaven északi kikötőjében. Mindkettő úszó tároló és újragázosító egység, azaz FSRU, amelyet arra terveztek, hogy a tengerjáró hajókon szállított szuperhűtött üzemanyagot a szárazföldi hálózatokba szivattyúzható gázzá alakítsa át.

A Bloomberg beszámolója szerint a hajók tél előtti érkezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa átvészelje az egyre súlyosbodó energiaválságot, miután Oroszország az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók megtorlásaként csökkentette a gázszállításokat. Az emelkedő energiaárak a recesszió szélére sodorták a gazdaságokat, ami arra kényszerítette a kormányokat, hogy felgyorsítsák az úszó gázterminálok használatát, amelyek létesítése töredék annyi időt vesz igénybe, mint a szárazföldi változatoké.

A hajók népszerűsége egyre terjed. Németország, amely korábban gázának több mint felét csővezetékeken keresztül kapta Oroszországból, most öt FSRU-t bérel a kormányon keresztül, és további kettőt magánúton. A tervek szerint három hajó már ezen a télen elindul. Olaszország, Franciaország és a balti országok szintén terveznek úszó terminálokat LNG-importra.

A Hollandia északkeleti csücskében található Eemshaven mélyvízi kikötőjébe csütörtökön egy úgynevezett üzembe helyező LNG-szállítmányt szállítanak, hogy előkészítsék a létesítményt a szeptember közepén esedékes első kereskedelmi szállításra. Mindkét FSRU-t öt évre bérlik, és együttesen az EemsEnergyTerminal nevet viselik, amely várhatóan december 31-ig mintegy 18 LNG-szállítmányt fogad, rakod ki és továbbít.

Az FSRU-kat jellemzően állandó jelleggel a part közelében horgonyozzák le. Egy érkező hajó ezután átadja az LNG-t az egységnek, amely tárolja és nagynyomású gázzá alakítja a rakományt. A hajók általában gyorsabban, olcsóbban és környezetbarátabb módon fejleszthetők a szárazföldi megoldáshoz képest, bár kapacitásuk jóval kisebb.

Mivel az évtized közepére több LNG-termelő üzem is működésbe lép, várhatóan több, a rakományt gázzá alakító terminál is létesül. Helge Haugane, az Equinor ASA gáz- és energiaszolgáltatásért felelős vezető alelnöke szerint 20 új terminált javasolnak a kontinentális Európába.

Ha ezek gyorsan megépülnek, és ha a kormányok képesek lesznek csökkenteni a bürokráciát, akkor 2026-2027-ben sokkal fényesebb lesz a helyzet az orosz szállítások nélkül is” – mondta Haugane a milánói Gastech ipari konferencián.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Internetes kapuőr lett, odafigyel az EU a Twitterből lett X-re és a Booking.com-ra is 

Az Alphabet a google tulajdonosaként, az Amazon, az Apple, a Meta a facebook tulajdonosaként és a Microsoft már tavaly kapuőrnek minősült

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Térkép mutatja mit és hol ruháznak be Miskolcon

Az érdeklődők a weboldal térképes információit követve folyamatosan nyomon követhetik a városban történő, elsősorban építési jellegű beruházásokat.

Kampány élénkítheti a lakásbiztosítási piacot

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első, pénteken kezdődött lakásbiztosítási kampánya.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.