Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban
No menu items!

Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban

Mégsem lesz kötelező a védőoltás? Illusztráció: Bigstock

Németország tervei az általános oltási kötelezettség tavasszal történő bevezetésére megfeneklettek, mivel egyre több politikus kérdőjelezi meg, hogy a terv többségre talál-e a parlamentben.

A Bundestag eredetileg ezen a héten vitatta volna meg a kötelező védőoltást támogató és ellenző indítványokat, miután Olaf Scholz kancellár jelezte, hogy szükségesnek tartja ezt a lépést a koronavírus következő hónapokban történő esetleges újbóli megjelenése miatt.

Olaf Scholz

A The Guardian beszámolója szerint a menetrend azonban – amely alapján márciusban kellett volna megszületnie a döntésnek – máris csúszni kezdett, mivel egy szabaddemokrata párti (FDP) politikus közölte, hogy az 50 évnél idősebb korosztály számára kötelező védőoltást javasló indítványait késleltetve nyújtják be.

A három indítvány második és harmadik olvasatára most már csak március végén kerülhet sor, amikor a németországi magas fertőzési arányok az előrejelzések szerint csökkenő tendenciát mutatnak, a kormány pedig a társadalmi összejövetelekre és a nem létfontosságú üzletekbe való bejutásra vonatkozó korlátozások enyhítésére készül – derült ki a német média hétfői beszámolóiból.

A nemzeti és tartományi vezetők szerdán tárgyalnak a nyitás tervéről, mivel a német járványügyi hivatal vasárnapról hétfőre 76 465 új megbetegedést jelentett, ami a második egymást követő napon csökkenő megbetegedési arányt jelent.

Hétfőig a német lakosság csaknem 75 százaléka kapott legalább két oltást, 55 százalékuk pedig emlékeztető oltást is.

A konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) szemléletváltása úgy tűnik, hogy a közeljövőben még inkább megakasztja az oltásokat kötelezővé tevő törvényt.

Angela Merkel volt kancellár pártja, amely most ellenzékben van, pénteken benyújtotta saját javaslatát egy olyan lépcsőzetes “oltási mechanizmusra”, amely csak akkor tenné kötelezővé az oltást, ha a további változatok súlyossága azt megköveteli.

Az oltási kötelezettségre vonatkozó tervek 18 vagy 50 éves kortól illuzórikus megoldások, amelyek nem fognak többséget találni a Bundestagban” – mondta Tino Sorge, a CDU egészségügyi szóvivője.

Markus Söder

A CDU bajorországi testvérpártjának vezetője, Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a múlt héten bejelentette, hogy az eredetileg tervezettől eltérően március közepétől mégsem fogja bevezetni a kötelező védőoltást az ápolószemélyzet számára az olyan intézményekben, mint a kórházak és idősotthonok, mivel a nem beoltott ápolószemélyzet emiatt elhagyhatja Németország legdélebbi tartományát, és munkaerőhiánytól tart.

Mivel a gyors végrehajtás mögötti politikai lendület elhalványult, és a közös indítványra vonatkozó pártközi konszenzus megroppant, “az általános oltási kötelezettség halott, legalábbis a belátható jövőben” – írta a Taz című újság.

A kötelező védőoltások hatékonyságával kapcsolatos kérdéseket vet fel az ausztriai helyzet is, ahol február 5. óta kötelező a védőoltás, de még nem hajtják végre szisztematikusan.

A döntés megszületése utánie első héten 101 499 adag oltóanyagot adtak be az alpesi államban, csaknem feleannyit, mint az előző héten – ez a tendencia a népes Bécs és Alsó-Ausztria tartományok ünnepnapjaival is magyarázható.

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap azt mondta, hogy kormánya eltörölheti a törvényt, ha a szakértői tanácsadó bizottság úgy dönt, hogy az intézkedés már nem megfelelő.

Boruzs Álmos

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.