Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban
No menu items!

Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban

Mégsem lesz kötelező a védőoltás? Illusztráció: Bigstock

Németország tervei az általános oltási kötelezettség tavasszal történő bevezetésére megfeneklettek, mivel egyre több politikus kérdőjelezi meg, hogy a terv többségre talál-e a parlamentben.

A Bundestag eredetileg ezen a héten vitatta volna meg a kötelező védőoltást támogató és ellenző indítványokat, miután Olaf Scholz kancellár jelezte, hogy szükségesnek tartja ezt a lépést a koronavírus következő hónapokban történő esetleges újbóli megjelenése miatt.

Olaf Scholz

A The Guardian beszámolója szerint a menetrend azonban – amely alapján márciusban kellett volna megszületnie a döntésnek – máris csúszni kezdett, mivel egy szabaddemokrata párti (FDP) politikus közölte, hogy az 50 évnél idősebb korosztály számára kötelező védőoltást javasló indítványait késleltetve nyújtják be.

A három indítvány második és harmadik olvasatára most már csak március végén kerülhet sor, amikor a németországi magas fertőzési arányok az előrejelzések szerint csökkenő tendenciát mutatnak, a kormány pedig a társadalmi összejövetelekre és a nem létfontosságú üzletekbe való bejutásra vonatkozó korlátozások enyhítésére készül – derült ki a német média hétfői beszámolóiból.

A nemzeti és tartományi vezetők szerdán tárgyalnak a nyitás tervéről, mivel a német járványügyi hivatal vasárnapról hétfőre 76 465 új megbetegedést jelentett, ami a második egymást követő napon csökkenő megbetegedési arányt jelent.

Hétfőig a német lakosság csaknem 75 százaléka kapott legalább két oltást, 55 százalékuk pedig emlékeztető oltást is.

A konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) szemléletváltása úgy tűnik, hogy a közeljövőben még inkább megakasztja az oltásokat kötelezővé tevő törvényt.

Angela Merkel volt kancellár pártja, amely most ellenzékben van, pénteken benyújtotta saját javaslatát egy olyan lépcsőzetes “oltási mechanizmusra”, amely csak akkor tenné kötelezővé az oltást, ha a további változatok súlyossága azt megköveteli.

Az oltási kötelezettségre vonatkozó tervek 18 vagy 50 éves kortól illuzórikus megoldások, amelyek nem fognak többséget találni a Bundestagban” – mondta Tino Sorge, a CDU egészségügyi szóvivője.

Markus Söder

A CDU bajorországi testvérpártjának vezetője, Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a múlt héten bejelentette, hogy az eredetileg tervezettől eltérően március közepétől mégsem fogja bevezetni a kötelező védőoltást az ápolószemélyzet számára az olyan intézményekben, mint a kórházak és idősotthonok, mivel a nem beoltott ápolószemélyzet emiatt elhagyhatja Németország legdélebbi tartományát, és munkaerőhiánytól tart.

Mivel a gyors végrehajtás mögötti politikai lendület elhalványult, és a közös indítványra vonatkozó pártközi konszenzus megroppant, “az általános oltási kötelezettség halott, legalábbis a belátható jövőben” – írta a Taz című újság.

A kötelező védőoltások hatékonyságával kapcsolatos kérdéseket vet fel az ausztriai helyzet is, ahol február 5. óta kötelező a védőoltás, de még nem hajtják végre szisztematikusan.

A döntés megszületése utánie első héten 101 499 adag oltóanyagot adtak be az alpesi államban, csaknem feleannyit, mint az előző héten – ez a tendencia a népes Bécs és Alsó-Ausztria tartományok ünnepnapjaival is magyarázható.

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap azt mondta, hogy kormánya eltörölheti a törvényt, ha a szakértői tanácsadó bizottság úgy dönt, hogy az intézkedés már nem megfelelő.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Hétfőn újabb fontos állomásához érkezett a program, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető.

Márciustól újra nyitva a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.