Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Megvan az oka, miért vált Japán a magyarok egyik slágerdesztinációjává
No menu items!

Megvan az oka, miért vált Japán a magyarok egyik slágerdesztinációjává

 Most érdemes Japánba utazni, mert a gyenge jennek köszönhetően – a magyar utazók élménybeszámolói szerint is –  kifejezetten megfizethető árakon kínálja termékeit, szolgáltatásait az egykor a legdrágább célállomások közé tartozó csodás szigetország.

A márciusi cseresznyevirágzási szezon mindig népszerű időszak a turisták számára, amikor Japánba látogatnak. Idén azonban talán nem ez volt az egyetlen ok, amiért több mint 3,1 millió látogató – a japán nemzeti turisztikai szervezet szerint ez egyhavi rekord – látogatott el a felkelő nap országába.

A külföldi turisták a keményebb valutáikat, például az eurót és a dollárt használták ki, hogy a gyengébb japán valutával szembeni előnyös árfolyam hasznát kiélvezzék. Habár a jen zuhanása árt a japán háztartásoknak, a Japánba látogatók profitálnak az árfolyamkülönbségből – írja az AFP sajtóügynökség.

A külföldi turisták egy főre jutó átlagos költése idén január és március között 52%-kal nőtt az ügynökség jelentése szerint a 2019-es év azonos időszakához képest. Az volt az utolsó összehasonlítási év a Covid-19 járvány miatt.

Egy 1000 jenes ramen akkor 8 euróba került, szemben a hét eleji 5,8 euróval. Egy luxusóra pedig, amely 2019-ben 5600 euróba került, ma már „csak” 4000 euró körüli összeget ér. A turisták ugyanis az útlevelük bemutatásával adókedvezményt is igénybe vehetnek, ami mind a külföldi turisták, mind a helyi nagyvállalatok számára előnyös.

A gyenge jent gyakran tekintik a „Japan Inc.” áldásának, mivel segít abban, hogy a kereskedelmi export – például Japán autóexportja – olcsóbb legyen külföldön, és növeli a nyereséget, amikor a külföldi piacokról származó jövedelmet hazahozzák. A behozatali oldalon viszont megemeli a nyersanyagok, az élelmiszerek és az üzemanyag árát, ami hátrányosan érinti a műtrágyát importáló mezőgazdasági termelőket és a Kínából származó alkatrészekre támaszkodó cégeket. Arról nem beszélve, hogy Japánban a kisvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb munkavállalót, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a versenyző piacon az eladási árak emelésével áthárítsák a növekvő költségeket.

A japán valuta április 29-én 160,17 jenre zuhant a dollárral szemben, ami utoljára 1990-ben volt ilyen magas. Május 1-jén a japán valuta meredek emelkedés után 153,04 jen volt a dollár árfolyama, bár később kissé visszaesett. A kereskedés zárásakor a japán valuta még így is 2,08%-kal emelkedett a nap folyamán, ami nagy ugrás egy olyan piacon, ahol a napi ingadozások gyakran néhány tized százalékpontra korlátozódnak. A Bank of Japan (BoJ) adataiból az is kiderült, hogy a japán hatóságok május 1-jén mintegy 3,66 billió JPY-t költhetek a jen támogatására. A hét elején a japán pénzügyminisztérium is beavatkozott a piacba, és potenciálisan mintegy 6000 milliárd jen (36 milliárd euró) értékben fektetett be – igaz a Bloomberg-nek ezt hivatalosan nem erősítették meg. A japán jegybank a valutájának erőteljes esése ellenére április végén változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, 0% és 0,1% között tartva azt, és meglehetősen békülékeny hangnemet ütött meg.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...