Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mi történik az el-eltűnő kínai milliárdosokkal?
No menu items!

Mi történik az el-eltűnő kínai milliárdosokkal?

Az Alibaba alapítóját, Jack Mát több mint két éve nem látták Kínában. Kép forrása: Wikimedia Commons

Bao Fan kínai üzletember múlt havi eltűnése újra felkeltette az érdeklődést egy új keletű kínai jelenség, az eltűnő milliárdosok iránt. Szakértők szerint ez az egyik módja annak, hogy Hszi Csin-ping elnök szorosabbra vonja a kínai gazdaság feletti ellenőrzést.

A China Renaissance Holdings alapítóját – akinek ügyféllistáján többek között a Tencent, az Alibaba és a Baidu internetes óriások szerepeltek – az ország technológiai szektorának titánjaként tartják számon.

A BBC cikke szerint Bao esete jól ismert utat követett: napokra eltűnt, mielőtt cége bejelentette, hogy “együttműködik a Kínai Népköztársaság egyes hatóságai által folytatott nyomozásban“.

Ahogy az már szintén szokássá vált, egyelőre nem közölték, hogy melyik kormányzati szerv végzi a vizsgálatot, miről van szó, és hogy hol tartózkodik Bao.

Eltűnését rejtély övezi, miután az elmúlt években számos kínai üzleti vezető tűnt el, köztük az Alibaba főnöke, Jack Ma.

Míg a milliárdosok eltűnése sokkal nagyobb figyelmet kap, számos kevésbé ismert eset is történt, amikor kínai állampolgárok tűntek el, miután részt vettek például kormányellenes tüntetéseken vagy emberi jogi kampányokban.

Bao azonban eltűnése ismét reflektorfénybe helyezte azt a nézetet, hogy ez az egyik módja annak, hogy Hszi Csin-ping elnök szorosabbra vonja a kínai gazdaság feletti ellenőrzést.

Az eset az éves Országos Népi Kongresszus előtt történt, amelyen a héten bejelentették a kínai pénzügyi szabályozási rendszer évek óta legnagyobb átalakításának terveit.

A legtöbb pénzügyi ágazat felügyeletére új pénzügyi szabályozó hatóságot hoznak létre. A hatóságok szerint ezzel bezárulnak a jelenlegi kiskapuk, amelyeket az okoz, hogy több ügynökség felügyeli a dollárbilliókat érő kínai pénzügyi szolgáltatási ágazat különböző aspektusait.

Nem az első eset

Csak 2015-ben legalább öt vezető vált elérhetetlenné, köztük Guo Guangcsang, a Fosun International konglomerátum elnöke, akit Nyugaton leginkább az angol Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wanderers labdarúgóklub tulajdonosaként ismernek.

Guo 2015 decemberében tűnt el, és felbukkanása után a cége bejelentette, hogy egy nyomozásban segédkezett.

Két évvel később a kínai-kanadai üzletembert, Hsziao Csianhuát egy hongkongi luxusszállodából vitték el. Ő volt Kína egyik leggazdagabb embere, és tavaly börtönbe került korrupció miatt.

2020 márciusában Ren Csikiang milliárdos ingatlanmágnás tűnt el, miután bohócnak nevezte Hszi elnököt a járvány kezelése miatt. Még abban az évben, egy egynapos tárgyalás után Rent 18 év börtönbüntetésre ítélték korrupció vádjával.

A legjelentősebb eltűnt milliárdos az Alibaba alapítója, Jack Ma volt. Kína akkori leggazdagabb embere 2020 végén tűnt el, miután bírálta az ország pénzügyi szabályozóit.

Az Alibaba leányávállalata, az Ant Group pénzügyi technológiai óriáscég részvényeinek tervezett bevezetését is elhalasztották. És annak ellenére, hogy közel 10 milliárd dollárt adományozott a “Közös jólét” alapnak, több mint két éve nem látták Kínában. Ugyanakkor nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel.

Ma holléte továbbra is tisztázatlan, bár az elmúlt hónapokban állítólag Japánban, Thaiföldön és Ausztráliában is látták.

A Párt áll a háttérben?

A kínai kormány kitart amellett, hogy az ország leggazdagabb emberei ellen hozott intézkedések kizárólag jogi alapon történtek, és ígéretet tett a korrupció felszámolására. Peking intézkedései azonban a világ második legnagyobb gazdaságának több évtizedes liberalizációja mellett történtek.

Ez a nyitás hozzájárult ahhoz, hogy multimilliárdosok széles rétegei szülessenek, akik hatalmas vagyonukkal jelentős hatalmat gyakorolhattak.

Egyes megfigyelők szerint Hszi vezetésével a Kínai Kommunista Párt vissza akarja szerezni ezt a hatalmat, és ezt a feladatot gyakran rejtélyes módon végzi.

Az elmélet a következőképpen szól: a nagyvállalatok, különösen a technológiai ipar hatalma, Hszi elődei, Csiang Cö-min és Hu Csin-tao politikája alatt nőtt. Ezt megelőzően Peking a hagyományos hatalmi központokra összpontosított, beleértve a hadsereget, a nehézipart és a helyi önkormányzatokat.

Miközben Hszi továbbra is szorosan kézben tartja ezeket a területeket, kiszélesítette a fókuszt, hogy a gazdaság még nagyobb részét vonja ellenőrzése alá. A közös jólét politikája jelentős megszorításokat hozott a gazdaság nagy részén, különösen a technológiai iparágban.

Néha ezeket az incidenseket úgy szervezik meg, hogy szélesebb körű üzenetet küldjenek, különösen egy adott iparágnak vagy érdekcsoportnak” – mondta Nick Marro, a The Economist Intelligence Unit munkatársa a BBC-nek.

Végső soron ez a gazdaság egy bizonyos része feletti ellenőrzés és hatalom központosítására tett kísérletet tükrözi, ami Hszi kormányzási stílusának egyik fő jellemzője volt az elmúlt évtizedben” – tette hozzá.

Peking továbbra is arra összpontosít, hogy a nagy technológiai platformok és szereplők ne alakítsanak ki saját márkát és befolyást, ami megnehezíti a megfékezésüket, és nagyobb valószínűséggel fordulnak szembe Peking preferenciáival” – mondta Paul Triolo, az Albright Stonebridge Group globális tanácsadó cég Kína- és technológiapolitikai vezetője.

Szintén kulcsfontosságú a közös jólét szempontjából a jogállamiság, és az, hogy a szabályoknak a gazdagokra és a szegényekre egyaránt vonatkozniuk kell.

Peking fenntartja, hogy a politika célja a növekvő vagyoni különbségek csökkentése, ami sokak szerint olyan fontos kérdés, amely alááshatja a kommunista párt pozícióját, ha nem foglalkoznak vele. Az országban egyre nő az egyenlőtlenség – és Hszi állítólag az ultrabaloldaliak nyomásával néz szembe, akik közelebb akarnak kerülni a párt szocialista gyökereihez.

Meginog a bizalom?

A milliárdosok eltűnését övező rejtély, valamint a Peking üzlethez való hozzáállásával kapcsolatos szélesebb körű aggodalmak jelentős nem szándékolt következményekkel járhatnak.

Egyes Kína-szakértők szerint a kormányzat azt kockáztatja, hogy elriasztja az új üzleti tehetségeket.

Peking számára az a veszély, hogy a technológiai milliárdosokból célpontokat csinál, nagyobb nyomást gyakorol a technológiai vállalkozókra, akik abban reménykednek, hogy ők lesznek a következő Jack Ma” – mondta Triolo.

Hszi úgy tűnik, tisztában van azzal a kockázattal, hogy az üzleti hangulatot megrémítheti, és a héten az NPC küldöttei előtt tartott beszédében hangsúlyozta a magánszektor fontosságát Kína számára.

Ugyanakkor felszólította a magánvállalkozásokat és vállalkozókat, hogy “legyenek gazdagok és felelősek, gazdagok és igazak, gazdagok és szeretetteljesek“.

Az új pénzügyi felügyelet bejelentése mellett a bankárokat a múlt hónapban arra is figyelmeztették, hogy ne kövessék “hedonista” nyugati társaik példáját.

A kommentátok ezt további bizonyítéknak tekintik arra, hogy Hszi a pénzügyi rendszert tartja szem előtt.

Az elmúlt hónapokban láttuk, hogy a közös jólétre vonatkozó menetrend nyomai a pénzügyi szolgáltatásokra is átterjedtek, különösen a felsővezetők javadalmazása és bónuszrendszerei, valamint a vezetői és a fiatalabb alkalmazottak közötti bérkülönbségek tekintetében” – mondta Marro.

Még nem tudni, hogy Hszinek a milliárdosok elleni kemény fellépése segít-e abban, hogy jelentősen megszilárdítsa hatalmát.

Ami azonban mindenképpen veszélyben van, az a kínai pénzügyi piacokba, vállalkozásokba és végső soron a gazdaság egészébe vetett bizalom.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.