Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Mi történt a Budapesti Értéktőzsdén - összesítés
No menu items!

Mi történt a Budapesti Értéktőzsdén – összesítés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe a tavalyi záráshoz képest 38,42 százalékkal, 16 826,25 ponttal emelkedett, az idei kereskedést 60 620,01 ponton fejezte be.

A BUX az év utolsó, 3 kereskedési napból álló hetét 0,54 százalékos, 325,61 pontos emelkedéssel zárta, az összforgalom meghaladta a 13,6 milliárd forintot. A vezető részvények mind heti, mind éves összevetésben erősödtek.

A BÉT lendületesen kezdte az évet, a részvényindex az év második hetére már csaknem 5 százalékkal emelkedett, ám február közepétől kezdve csaknem egy hónapon át rosszabbul teljesített. A visszaesést elsősorban a kedvezőtlenre fordult nemzetközi hangulat okozta, ennek hátterében az elhúzódó ukrajnai háború gazdasági hatásai álltak, főképp a világszerte emelkedő infláció. A befektetők emiatt monetáris szigorításra és kamatemelésekre számítottak, ami kedvezőtlenül érintette az európai tőzsdéket, leginkább a bankok részvényei gyengültek. A BUX is ebben az időszakban, március 17-én érte el az idei mélypontját 40 771,24 ponttal. Ennél lejjebb 2022 októberében állt utoljára, amikor az európai recessziós aggodalmak miatt fordult hirtelen kedvezőtlenre a befektetői hangulat.

A kereskedés március második felétől ismét jobban alakult, a részvényindex kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett. A BÉT-re áprilisban egyre inkább visszatértek a külföldi vásárlók, a bankpánik hatásai rövid idő alatt elmúltak, a nyári hónapokban pedig többnyire akkor is jól alakult a kereskedés, amikor a nyugati tőzsdéken kevésbé. A BUX az augusztus 8-i zárásra már meghaladta az 55 ezer pontot, augusztus 17-én pedig 56 470,09 ponttal idén először történelmi csúcsot döntött. Elemzők szerint a befektetők értékelték a gazdasági környezet javulását, az uniós forrásokról szóló tárgyalásokat, a recessziós félelmek világszinten enyhültek az év közepére.

Ősszel a kamatemelésről szóló amerikai hírek és a gázai konfliktus ismét rontották a nemzetközi hangulatot, ezzel egy időben a BUX 58 ezer pont alá esett szeptember közepén, és decemberig nem is haladta azt meg. A kereskedésnek ugyanakkor jót tettek az infláció csökkenéséről és az uniós források folyósításáról szóló hírek, így a tőzsdeindex az év utolsó hónapjában többször is történelmi rekordot döntött, december közepén átlépte a 60 ezer pontos szintet. Az idei zárócsúcs december 20-án dőlt meg 61061,16 ponttal. A lendület csak az ünnepi időszak közeledtével csökkent ismét, a befektetők jelentős része ugyanis ekkor eladta az elmúlt időszakban megerősödött részvényeit.
A BÉT-nek idén is voltak új belépői, egy kibocsátó pedig végleg távozott. Májusban az élelmiszergyártó Civita Group részvényeit, júniusban a BÉT részvényeit vezették be a tőzsdére, a Biggeorge REIT Nyrt. ingatlankezelő holding részvényeivel novemberben kezdődött a kereskedés. Szeptemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendelte az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek törlését terméklistáról, amiért a technológiai cég sorozatban nem tett közzé jelentéseket az eredményeiről.

A Magyar Telekom heti és éves összevetésben is kiemelkedően teljesített, főképp az év utolsó harmadában erősödött jelentősen. Árfolyama egy hét alatt 19 forinttal, 2,87 százalékkal 682 forintra emelkedett több mint 402 millió forintos forgalom mellett. 2022 végéhez képest 101,18 százalékkal erősödött.

Az OTP az utolsó héten 0,32 százalékkal, 50 forinttal 15 800 forintra emelkedett, összforgalma megközelítette a 7,3 milliárd forintot. Részvényei 2022 végéhez képest 56,28 százalékkal érnek többet.

A Mol 0,14 százalékos, 4 forintos erősödéssel 2826 forintig jutott a pénteki zárásra, heti forgalma több mint 2,68 milliárd forint. Árfolyama éves szinten 8,61 százalékkal nőtt.

A Richter 0,57 százalékot, 50 forintot emelkedett az utolsó héten, a pénteki záráskor 8750 forinton állt, forgalma elérte az 1,71 milliárd forintot. A 2022 végi szintjéhez képest 5,42 százalékkal erősödött.

A kis és közepes részvények indexe , a BUMIX 1,48 százalékkal, 77,02 ponttal emelkedve 5283,06 ponton fejezte be az évet. A tavalyi záráshoz képest 46,56 százalékkal nőtt.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.