Hirdetés
Kezdőlap Hírek Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten
No menu items!

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten

Svájc a Brexit miatt aggódik. Ennek az az oka – szól a BBC magyarázaat – hogy a 28 tagállam alkotta Európai Unió egy bilaterális szerződésnek köszönhetően Svájc legnagyobb kereskedelmi partnere. Egyenlőre. Egészen pontosan 2019. március 29. péntek éjjel 11 óráig, amikor is az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

A svájci szerszámgép ipar – ami az ipari fúróktól kezdve az autók összeszereléséhez szükséges gépeket is gyártja – egyetlen év alatt, tavaly 2,5 milliárd svájci frank értékben szállított árukat Angliába. Így aztán érthető az alpesi jóléti állam aggodalma, ez az összeg 2,5 milliárd dollárnak, 2 milliárd fontnak felel meg.

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten Kép: azuzlet.hu / pixabay

– A Brexit napján azonban ez a bilaterális szerződés minden megállapodással együtt megszűnik – nyilatkozta Ivo Zimmermann a svájci szerszámgép ipar képviselője a BBC munkatársának. Joggal aggódnak a svájci gépgyárosok, ezt alátámasztotta a brit hírügynökség által szintén megszólaltatott Haig Simonian, a Brit-Svájci Kereskedelmi Kamara alelnöke.

Ő ugyanis világossá tette az interjúban, hogy a Brexit-megállapodás értelmében, a nem EU-tagállamok csak akkor kereskedhetnek újra kétoldalúan az Egyesült Királysággal, ha az már kilépett az EU-ból. „Addig minden be lesz fagyasztva – fogalmazott a BBC-nek a kamarai alelnök. Magyarán, addig nem tudnak megállapodni semmiben az áruk, a vámok, valamint az emberek szabad mozgását illetően.

Az Egyesült Királyság 2017-ben Svájc ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere volt 11,4 milliárd svájci frank értékű exporttal, míg Angliából 2016-ban a hatodik legnagyobb értékű, 21 milliárd fontot kitevő árumennyiség érkezett Svájcba. Mivel pedig nemcsak Haig Simonian véli úgy, hogy „minden bizonytalanság megmérgezi az üzleti, a befektetési és egyáltalán mindenféle döntéshozatalt a két ország között”, a svájci kormány előremenekülve egy „Lyuk befoltozó” stratégiát dolgozott ki a Brexit utánra – írja a BBC munkatársa. Ezzel már az elmúlt két évben is arra törekedtek, hogy megelőzzék a Brexit után keletkező hatalmi és döntési vákuumot, valamiféle menekülő útvonalat készítsenek London irányába svájci részről.

Természetesen nem hivatalosan, hanem informálisan, amivel a BBC értesülései szerint már most is egészen jól haladnak. Az újságíró szerint erre utalhatott Jeremy Hunt brit külügyminiszter múlt havi berni látogatása utáni nyilatkozata is, amiben a vizitet „kiválónak” minősítette, de a kijelentését nem magyarázta meg. A BBC emlékeztet arra is, hogy Jan Atteslander a svájci üzleti fórum az Economiesuisse képviselője elismerte, hogy országa árgus szemekkel figyeli a EU utáni Nagy-Britanniával kötendő megállapodások lehetőségeit. „ Az óra ketyeg, mi pedig aggódunk, mert világosak a kereskedelmi szabályok Angliát illetően – tette hozzá a svájci szakember.

A svájciak nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni a döntéseiket és nem bírják a halogatást. Most azonban egyszerűen nem tehetnek mást, mint figyelnek és várnak – zárul a BBC elemzése a svájci Brexit aggodalmakról.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Árubemutatók után álorvosok trükköznek – figyelmeztet az ITM

Eltűnőben vannak Magyarországról az árubemutatós termékértékesítők. Újabban azonban álorvosok, ingyenes szűrővizsgálat ígéretével igyekeznek behálózni idős embereket.

Kurázsi Konzorcium – A fiatalok vállalkozóvá válását segítik

Öt elismert civil szervezet megalapította a fiatalok vállalkozóvá válását segítő, a generációváltást ezzel is támogató Kurázsi Konzorciumot.

Pandémia mérleg: sok rossz döntés és 10 ezer milliárd dollár veszteség – eddig

Elkészült az első átfogó elemzés a korona-válság világgazdasági és...

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

Hírek

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

A mobiltelefonok tizedelik a rovarokat?

A mobiltelefonok elektromágneses sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában egy vizsgálat szerint.

Korrupció. Letöltendő börtönt kaphat 18 autópálya-rendőr

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint más bűncselekmények miatt végrehajtandó börtönbüntetést kér tizennyolc autópálya-rendőr ellen a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség.

Vakcinázás. Ebzárlat és legeltetési tilalom – térkép

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, ezért az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el - közölte a Nébih.

Élelmezési Világszervezet: adakozzanak a milliárdosok!

Adakozásra kéri a milliárdosokat David Beasley, az Élelmezési Világszervezet (WFP) főigazgatója, mert 30 millió embert fenyeget az éhhalál, ha nem kap segítséget.

Klímavédelem. Az EB emeli a tétet – 55%-os kibocsátás-csökkentést akar

Az Európai Bizottság az éghajlat védelméért többet kíván el a közösségtől, és 55%-os kibocsátás-csökkentést javasol 2030-ig.

Rajtaütés. Kábítószercsempész-hálózat Európában

Négy tonna kokaint foglaltak le az egy időben, tíz országban bűnözőkön rajtaütő rendőrök. A csempészbandának saját logója is volt. Európába szállították és a kontinensen terítették a kábítószert a bűnözők.  

Kutatás. A dínók megjelenését kihalási hullám előzte meg

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

Felelősségbiztosítás – Alkotmányt sértő rendelet alapján

Változhat a bonus-malus rendelet. Az Autóklub kezdeményezésére indult ombudsmani vizsgálat megállapította: Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus szabályozási rendelet.

Északi-sark – olvadás: túl a lélektani határon

A műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta másodszor zsugorodott négymillió négyzetkilométernél kisebbre az északi-sarki tengeri jég kiterjedése.

Védjegyper. Messi újra nyert a Massi ellen

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat fellebbezéseit. Az uniós törvényszék korábban megengedte Lionel Messinek a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre.

Vadászrepülőktől lesz hangos Veszprém megye

Megnövekedett hanghatásra és a megszokottnál nagyobb légi forgalomra kell számítani több Veszprém megyei település térségében szeptember 17-25. között egy nemzetközi gyakorlat miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Gazdaság

Infláció – Fordulat kell a bátrabb jegybanki válságkezeléshez

Szeptemberben még nem várható inflációs fordulat, októbertől viszont látványosan lassulhat a fogyasztói árak emelkedése, ami lehetőséget adhat a Magyar Nemzeti Banknak az élénkítésre - mondta az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

MNB: a hitelpiacot is felforgatta a járvány

A hazai hitelpiacon is domináns volt a koronavírus-járvány hatása a második negyedévben: a kereslet csökkent, a banki kínálati feltételek szigorodtak, az állami hitelprogramok egy része pedig még nem fejtette ki teljesen a hatását - mondta a Magyar Nemzeti Bank elemzője.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Augusztusban a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 132 milliárd forinttal, 2,1 azázalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 6331 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Sokat költ készpénzre az állam – törvénycsomag készül

Ősszel pénzügyi digitalizációs törvénycsomag kerül a parlament elé, amely az elektronikus fizetés további térnyerését segíti elő - jelentette be Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Kötelező biztosítás – ombudsman: jogszabályt kellene módosítani

Jogszabály-módosítást javasol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjképzésére az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Moratórium után. Az MNB a sérülékeny adósokra fókuszálna

A fizetési moratórium lejárta után célzott, a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, átmeneti és átlátható megoldást kell találni - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom