Kezdőlap Hírek Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten
No menu items!

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten

Svájc a Brexit miatt aggódik. Ennek az az oka – szól a BBC magyarázaat – hogy a 28 tagállam alkotta Európai Unió egy bilaterális szerződésnek köszönhetően Svájc legnagyobb kereskedelmi partnere. Egyenlőre. Egészen pontosan 2019. március 29. péntek éjjel 11 óráig, amikor is az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

A svájci szerszámgép ipar – ami az ipari fúróktól kezdve az autók összeszereléséhez szükséges gépeket is gyártja – egyetlen év alatt, tavaly 2,5 milliárd svájci frank értékben szállított árukat Angliába. Így aztán érthető az alpesi jóléti állam aggodalma, ez az összeg 2,5 milliárd dollárnak, 2 milliárd fontnak felel meg.

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten Kép: azuzlet.hu / pixabay

– A Brexit napján azonban ez a bilaterális szerződés minden megállapodással együtt megszűnik – nyilatkozta Ivo Zimmermann a svájci szerszámgép ipar képviselője a BBC munkatársának. Joggal aggódnak a svájci gépgyárosok, ezt alátámasztotta a brit hírügynökség által szintén megszólaltatott Haig Simonian, a Brit-Svájci Kereskedelmi Kamara alelnöke.

Ő ugyanis világossá tette az interjúban, hogy a Brexit-megállapodás értelmében, a nem EU-tagállamok csak akkor kereskedhetnek újra kétoldalúan az Egyesült Királysággal, ha az már kilépett az EU-ból. „Addig minden be lesz fagyasztva – fogalmazott a BBC-nek a kamarai alelnök. Magyarán, addig nem tudnak megállapodni semmiben az áruk, a vámok, valamint az emberek szabad mozgását illetően.

Az Egyesült Királyság 2017-ben Svájc ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere volt 11,4 milliárd svájci frank értékű exporttal, míg Angliából 2016-ban a hatodik legnagyobb értékű, 21 milliárd fontot kitevő árumennyiség érkezett Svájcba. Mivel pedig nemcsak Haig Simonian véli úgy, hogy „minden bizonytalanság megmérgezi az üzleti, a befektetési és egyáltalán mindenféle döntéshozatalt a két ország között”, a svájci kormány előremenekülve egy „Lyuk befoltozó” stratégiát dolgozott ki a Brexit utánra – írja a BBC munkatársa. Ezzel már az elmúlt két évben is arra törekedtek, hogy megelőzzék a Brexit után keletkező hatalmi és döntési vákuumot, valamiféle menekülő útvonalat készítsenek London irányába svájci részről.

Természetesen nem hivatalosan, hanem informálisan, amivel a BBC értesülései szerint már most is egészen jól haladnak. Az újságíró szerint erre utalhatott Jeremy Hunt brit külügyminiszter múlt havi berni látogatása utáni nyilatkozata is, amiben a vizitet „kiválónak” minősítette, de a kijelentését nem magyarázta meg. A BBC emlékeztet arra is, hogy Jan Atteslander a svájci üzleti fórum az Economiesuisse képviselője elismerte, hogy országa árgus szemekkel figyeli a EU utáni Nagy-Britanniával kötendő megállapodások lehetőségeit. „ Az óra ketyeg, mi pedig aggódunk, mert világosak a kereskedelmi szabályok Angliát illetően – tette hozzá a svájci szakember.

A svájciak nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni a döntéseiket és nem bírják a halogatást. Most azonban egyszerűen nem tehetnek mást, mint figyelnek és várnak – zárul a BBC elemzése a svájci Brexit aggodalmakról.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

BÉT: emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX

A befektetői hangulat a bizonytalan nemzetközi kilátások miatt fordult kedvezőtlenre a szakértők szerint.

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A jövőt látják benne – Leginkább az ügyfélszolgálati területen nyert teret a mesterséges intelligencia

A cégek 65 százalékánál szerződést is bontottak az AI-megoldást biztosító társasággal, többnyire etikai aggályok miatt - derül ki a kutatásból.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.